Δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι επιλέγουν να ψήσουν ολόκληρη γαλοπούλα, είναι ότι το κρέας του πτηνού, βγαίνει συνήθως υπερβολικά ψημένο, έως στεγνό και ότι οι περισσότεροι, επιλέγουν, τελικά, το άσπρο κρέας, από το στήθος και αφήνουν το υπόλοιπο.
Αν, παρ’ όλα αυτά, είστε της σχολής «Χριστούγεννα χωρίς γαλοπούλα, δεν γίνονται», τότε, σας έχω πρόταση για ελαχιστοποίηση του κόπου και μεγιστοποίηση της νοστιμιάς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Θα ψήσουμε ολόκληρο το φιλέτο της γαλοπούλας και θα το παρουσιάσουμε στο τραπέζι, κομμένο σε φέτες, με αρωματική σάλτσα, μουστάρδας και πορτοκαλιού, που γίνεται πανεύκολα, σε 2′.
Το στήθος, πριν ψηθεί, δέχεται ένα καλό τρίψιμο με μπαχαρικά, που δημιουργούν μία όμορφη κρούστα γύρω-γύρω. Στη συνέχεια, θωρακίζεται στο τηγάνι και τελειώνει στον φούρνο για περίπου, μισή ώρα.
Οι επιλογές για συνοδευτικό είναι πάρα πολλές, όπως πατάτες φούρνου, ή πουρέ, αλλά και ρύζι ή ψητά λαχανικά. Τα περισσεύματα είναι επίσης εξαιρετικά κομμένα σε λεπτές φέτες, για τα σάντουιτς της επόμενης ημέρας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ολόκληρο φιλέτο γαλοπούλας στον φούρνο
Υλικά:
- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
- 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 μεγάλο φιλέτο γαλοπούλας (περίπου 1 κιλό)
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Dijon
- 2 κουταλιές της σούπας αλατισμένο βούτυρο
- 1 μεγάλο πορτοκάλι, κομμένο στη μέση
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και τοποθετούμε τη σχάρα στη μέση.
Αν έχετε τηγάνι που μπορεί να μπει στον φούρνο, θα χρησιμοποιήσετε ένα σκεύος. Αν όχι, τότε τοποθετήστε ένα ταψί στον φούρνο για να θερμανθεί όσο, θα καρυκεύουμε το φιλέτο της γαλοπούλας και θα το ροδίζουμε στο τηγάνι.
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε τη σκόνη σκόρδου, την πάπρικα, το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη.
Στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας τη γαλοπούλα και πασπαλίζουμε με το μείγμα των μπαχαρικών, κάνοντας καλό «μασάζ» σε όλη την επιφάνεια του φιλέτου και στις πτυχώσεις.
Ζεσταίνουμε το τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το λάδι και μόλις γυαλίσει, ροδίζουμε όλες τις πλευρές του φιλέτου, περίπου, 3 λεπτά ανά πλευρά.
Μεταφέρουμε το τηγάνι στον φούρνο ή μεταφέρουμε τη γαλοπούλα στο ταψί που έχει ζεσταθεί και ψήνουμε για περίπου 30 – 35 λεπτά.
Μόλις τελειώσει η γαλοπούλα, τη μεταφέρουμε σε ξύλο κοπής και αφήνουμε σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
Όσο το τηγάνι ή το ταψί, είναι ακόμα ζεστό, βάζουμε μέσα τη μουστάρδα, το βούτυρο και το χυμό από το πορτοκάλι.
Ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο και να ενσωματωθούν και τα υπολείμματα από το ψήσιμο.
Κόβουμε το φιλέτο της γαλοπούλας σε φέτες, λίγο παχύτερες από 1 εκατοστό, τις τοποθετούμε σε πιατέλα σερβιρίσματος μεταφέρουμε τους χυμούς του κρέατος, που μαζεύτηκαν κατά το κόψιμο και εμπλουτίζουμε με αυτούς, τη σάλτσα.
Ανακατεύουμε και αδειάζουμε σε μια μικρή κανάτα ή μπολ για να το σερβίρουμε, δίπλα στις φέτες της γαλοπούλας.