Μακρο-οικονομία

Χρέος: Πρόωρη αποπληρωμή μνημονιακών δανείων και πρωτογενή πλεονάσματα, τα «ατού» που θα οδηγήσουν σε νέες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης

Θετικές προσδοκίες για νέες αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου και από τους «μεγάλους» οίκους

Η πρόωρη σημερινή (13.12.2024) πληρωμή τμήματος των δανείων του GLF από πλευράς ελληνικού κράτους, είναι μια επιβεβαίωση της καλής πορείας στην οποία κινείται η διαχείριση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο και από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Μάλιστα, μετά και από την νέα αναβάθμιση από την Scope οι προοπτικές για περαιτέρω θετικές αξιολογήσεις και από τους «μεγάλους» οίκους αξιολόγησης είναι κάτι παραπάνω από ευνοϊκές. Έτσι, αυτό που κάποτε φάνταζε με αδιαπέραστο «βουνό», δηλαδή η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, πλέον μοιάζει πως έχει μπει για τα καλά σε βιώσιμες ράγες.

Είναι, άλλωστε, γνωστό πως το ελληνικό χρέος, αν και το ογκωδέστερο στην Ευρώπη ως ποσοστό του ΑΕΠ, έχει ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό προφίλ, με «φιξαρισμένους» τόκους οι οποίοι δεν επηρεάζονται από τις «αναταράξεις» των αγορών, ενώ σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και τις πιστοληπτικές αναβαθμίσεις που προηγήθηκαν, έχει οδηγήσει τα ελληνικά ομόλογα να τιμολογούνται στις αγορές πιο πάνω και από την βαθμίδα στην οποία υπάγονται, οδηγώντας τα την προηγούμενη εβδομάδα στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα από την πολύ ισχυρότερη οικονομικά, Γαλλία, και με τις δυο χώρες να έχουν το ίδιο spread έναντι της Γερμανίας.

Ως αποτέλεσμα αυτού, ενώ το πρόγραμμα δανεισμού 2024 από τον ΟΔΔΗΧ έθεσε στόχο για άντληση 10 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα του 2025 το οποίο και αναμένεται στο τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, θα κυμανθεί περί τα 8 δισ. ευρώ, καθώς όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές στο newsit.gr, δεν υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερο δανεισμό, ενώ ταυτόχρονα καλύπτεται και η απαραίτητη προσφορά ελληνικών τίτλων έτσι ώστε να διασφαλίζεται η παρουσία μας στις αγορές.

Τι θα κρίνει τις επόμενες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν προκάλεσε έκπληξη η πρόσφατη αναβάθμιση από τον γερμανικό οίκο Scope, η οποία ανέβασε τη χώρα σε ακόμα πιο ψηλή επενδυτική βαθμίδα, «BBB» με σταθερό outlook.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, πέραν όλων των άλλων θετικών εξελίξεων, δύο είναι οι κρίσιμοι παράγοντες που έκριναν αυτή την αναβάθμιση και «βαραίνουν» σημαντικά και για τις επόμενες αξιολογήσεις.

  • Η πρόωρη αποπληρωμή του GLF

Σημαντικός παράγοντας για την βελτίωση του ελληνικού αξιόχρεου αποτελεί η -ακόμα μία- επιτυχής πρόωρη αποπληρωμή ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα, ο ΟΔΔΗΧ σήμερα έχει προγραμματίσει να αποπληρωθούν 7,93 δισ. ευρώ από τα διακρατικά μνημονιακά δάνεια από χώρες της Ευρωζώνης, βάζοντας για πρώτη φορά «χέρι» στο δημοσιονομικό «μαξιλάρι» των 15,7 δισ. ευρώ του ESM. Μετά και από αυτή την πρόωρη αποπληρωμή το ελληνικό Δημόσιο θα έχει εξοφλήσει περί τα 28,3 δισ. ευρώ από τα περίπου 52,3 δισ. ευρώ του GLF. Σε συνδυασμό με την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, η χώρα προχωρά σταθερά με εμπροσθοβαρή εξυπηρέτηση του χρέους, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο σε δανειστές και σε οίκους αξιολόγησης πως είναι άξια εμπιστοσύνης, γεγονός που βάρυνε και στην απόφαση της Scope, η οποία, σημειωτέων, ήταν και η πρώτη η οποία είχε δώσει την επενδυτική βαθμίδα. Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν πως μέσα στο 2025 αναμένεται άλλη μία πρόωρη αποπληρωμή, ενώ θα εξεταστεί η δυνατότητα πλήρους πληρωμής των εναπομεινάντων 28 δισ. ευρώ του GLF έως το 2030, χωρίς ωστόσο, να είναι τίποτα δεδομένο.

  • Τα πρωτογενή πλεονάσματα των 13,5 δισ. ευρώ

Αλλά το σημαντικότερο εχέγγυο απέναντι στις αγορές χρέους είναι η επιβεβαίωση πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της, με βάση τα προβλεπόμενα. Ως εκ τούτου, η εξασφάλιση ισχυρών πρωτογενών πλεονασμάτων είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Πράγματι, η επίδοση της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα, μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει. Είναι χαρακτηριστικό πως στο δεκάμηνο του έτους, με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού η χώρα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 13,5 δισ. ευρώ, μέγεθος που προ ολίγων ετών έμοιαζε ασύλληπτο. Η Scope αναμένει ότι η χώρα μας θα έχει τα επόμενα χρόνια κατά μέσο όρο πρωτογενές πλεόνασμα 2,75%, πάνω και από τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού 2025-2028 για 2,4% κατά μέσο όρο μέσα στην επόμενη τετραετία.

Σε αυτό το πλαίσιο, αρμόδιες πηγές τονίζουν στο newsit.gr πως τα παραπάνω δύο ατού ήταν που μέτρησαν για την νέα αναβάθμιση της Scope, και είναι αυτά που «δεδομένα» αναμένεται να οδηγήσουν και τους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης να ακολουθήσουν στον ίδιο δρόμο.

Μάλιστα, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, κανείς δεν μπορεί να παρακάμψει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 13,5 δισ. ευρώ σε αυτό το ασταθές περιβάλλον και ενώ άλλα ισχυρότερα κράτη, όπως η Γαλλία, αντιμετωπίζουν σημαντικά ελλείμματα.

 

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα