Παρά πολλές φορές με το που πάρουμε ένα ποτήρι κρασί στα χέρια μας, αρχίζουμε και το περιστρέφουμε χωρίς κάποιον συγκεκριμένο λόγο.
Πως βάζουμε τα κλειδιά στο αυτοκίνητο για να πάρει μπρος ο κινητήρας; Κάπως έτσι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μήπως με αυτό που κάνουμε βάζουμε μπρος και το κρασί μας; Ή όχι;
Αρχικά, να αναφέρουμε ότι έχει πρακτικά οφέλη η περιστροφή του κρασιού και θα τα αναλύσουμε.
Η ουσία της περιστροφής είναι η ανάδειξη των αρωμάτων του κρασιού. Πριν, όμως, ξεκινήσουμε να γυρνάμε το ποτήρι με το κρασί μας, πρέπει να το μυρίσουμε σε κατάσταση ηρεμίας, διότι με αυτόν τον τρόπο θα μυρίσουμε τα πιο απαλά και πτητικά αρώματα (π.χ. τα ανθικά αρώματα σε ένα κρασί), αλλά και τυχόν αστοχίες που μπορεί να υπάρχουν (π.χ. αρώματα από βρεγμένο χαρτόνι).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι γίνεται όμως επί της ουσίας όταν περιστρέφουμε το ποτήρι μας;
Η περιστροφή δίνει τη δυνατότητα στο οξυγόνο να μπει στο κρασί, να το “ανοίξει” και να βγάλει στην επιφάνεια τα πιο “βάρια” αρώματα που έχει το κρασί. Επίσης σε κρασιά με υψηλό αλκοόλ, η αίσθηση της αλκοόλης είναι αισθητή και στην όσφρησή μας.
Κάντε μια δόκιμη κάποια στιγμή που θα έχετε στο ποτήρι σας κρασί από μια φιάλη που έχει μόλις ανοιχτεί. Μυρίστε το με το που μπει στο ποτήρι και ξαναμυρίστε το μετά από 5 λεπτά.
Τι θέλω να δείξω με αυτό; Ότι ο χρόνος που δίνεται για να έρθει σε επαφή το οξυγόνο με το κρασί λειτουργεί σε πρώτη φάση ευεργετικά, γιατί βοηθά στο ξεδίπλωμα της αρωματικής παλέτας του κρασιού.
Στα κόκκινα κρασιά δε, η περιστροφή βοήθα παρά πολύ στο “μαλάκωμα” των τανινών, γιατί, όπως είπαμε και παραπάνω, το οξυγόνο εισχωρεί στο υγρό και οι τανίνες μαλακώνουν με το οξυγόνο. Δοκιμάστε το.
Special tip: Για να έχετε το μέγιστο αποτέλεσμα στα αρώματα που θα μυρίσετε, γεμίστε το 1/3 (ίσως και λιγότερο) του ποτηριού και ποτέ το μισό ποτήρι, έτσι ώστε να δώσετε περισσότερο χώρο στα αρώματα του κρασιού και όχι στο υγρό στοιχείο. Έτσι (και πρακτικά), κατά την περιστροφή, δεν θα έχετε πρόβλημα να χυθεί το κρασί και θα μπορείτε να μυρίσετε πιο εύκολα το περιεχόμενο του ποτηριού.
Καλή σας απόλαυση.