Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν «γεμάτη» γεγονότα τόσο στην διεθνή όσο και στην εγχώρια επικαιρότητα. Τόσο γεμάτη που δεν προσέξαμε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την καθημερινότητά μας.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν σ’ ολόκληρη την Ευρώπη έχουν εκτιναχθεί σε ύψη που θυμίζουν λιγάκι 2022, τότε που ο πόλεμος στην Ουκρανία άρχισε να αλλάζει το οικονομικό και πολιτικό τοπίο στην Ευρώπη με ταχύτητες καταιγίδας.

Ο λόγος αυτής της επιστροφής σε… στιγμές 2022 είναι διπλός.

Τον ένα λόγο τον γνωρίζαμε, τον περιμέναμε, αν και δεν ξέρω τι κάναμε για να αποφύγουμε τις συνέπειες.

Πρόκειται για την γνωστή εδώ και καιρό άμεση προοπτική οριστικής διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου, μέσα από τους εναπομείναντες αγωγούς που διασχίζουν (ακόμα) την Ουκρανία.

Οι σχετικές συμβάσεις λήγουν στα τέλη του χρόνου. Και αν μέχρι τις 20 Δεκέμβρη δεν έχει βρεθεί τρόπος να ανανεωθούν (?), η διακοπή των ροών φυσικού αερίου με «ρωσικές» τιμές θα κοστίσει ακριβά τόσο στις χώρες που το εισάγουν (θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές πολύ ακριβότερες, ΗΠΑ, Κατάρ, κ.λ.π.), όσο και στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά, καθώς η ανεπάρκεια φυσικού αερίου θα επηρεάσει τις τιμές προς τα πάνω.

Σ’ αυτό το μέτωπο όχι μόνο δεν υπάρχει «φως» στον ορίζοντα, αλλά αντίθετα τόσο στην Ουάσιγκτον (κυβέρνηση Μπάιντεν) όσο και στις Βρυξέλες (Κομισιόν) ετοιμάζεται ένα νέο πακέτο κυρώσεων για την Ρωσία και όσους εξακολουθούν να προμηθεύονται φυσικό αέριο από αυτή…

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι κατόπιν σχετικών «πιέσεων» και η Βουλγαρία απειλεί άμεσα να σταματήσει την δίοδο ρωσικής προέλευσης φυσικού αερίου από το έδαφός της που έρχεται μέσω του αγωγού Turkstream, λόγω των κυρώσεων που δεν επιτρέπουν την αποπληρωμή μέσω της GazpromBank των «διοδίων» που πληρώνει η Ρωσία στην Σόφια μέχρι τώρα.

Όπως πρόσφατα είχε και πάλι συμβεί με τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελλάδα σε χώρες των Βαλκανίων, η επανάληψη ανάλογων εξαγωγών στις χώρες που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ισοδυναμεί με νέα κατακόρυφη άνοδο των τιμών και στην Ελλάδα, λόγω του συστήματος διαμόρφωσης τιμών που ισχύει.

Με άλλα λόγια τόσο λόγω της διακοπής των ροών «φθηνού» φυσικού αερίου, όσο και λόγω αναγκαστικών εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας η εγχώρια τιμολόγηση εμφανίζεται παγιδευμένη σε ανοδικές τιμές ακριβώς μέσα στην καρδιά του χειμώνα, όταν δηλαδή θα είναι αυξημένη η ζήτηση και στην Ελλάδα.

Από το αρμόδιο Υπουργείο έχουν ήδη εξαγγελθεί κάποιες παρεμβάσεις στα τιμολόγια κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Αλλά οι προϋποθέσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί για να υπολογισθεί το εύρος αυτών των παρεμβάσεων, ασφαλώς δεν ενσωματώνει το «ακραίο» σενάριο ενεργειακής ανεπάρκειας που φαίνεται να έρχεται με τον χειμώνα του 2024 – 2025.

Ας ετοιμασθούμε λοιπόν για ένα πραγματικά «βαρύ χειμώνα». Αν και οι κρύες ημέρες που έχουν αρχίσει, παραμένουν λίγο πολύ ηλιόλουστες, μετριάζοντας -ή αποκοιμίζοντας- τις ανησυχίες μας. Όλα όμως δείχνουν ότι ο λιγότερο ή περισσότερο βαρύς χειμώνας έρχεται και θα είναι με βεβαιότητα «ακριβός».

Οικονοκλαστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας