Πολιτική

Δημοσκόπηση GPO: Πρωτιά ΝΔ με διαφορά πάνω από 10 μονάδες με το ΠΑΣΟΚ – Οχτώ κόμματα στη Βουλή, τρίτο κόμμα το ΚΚΕ

Τρίτο κόμμα στην εκτίμηση ψήφου είναι το ΚΚΕ

Οχτώ κόμματα φαίνεται πως μπαίνουν στη Βουλή, τουλάχιστον σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά 90.1. Πρώτη με διψήφια διαφορά εξακολουθεί να είναι η ΝΔ, ενώ στην τρίτη θέση είναι το ΚΚΕ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ με 26% κρατά σταθερά ένα προβάδισμα ασφαλείας από το – εδραιωμένο πλέον στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης – ΠΑΣΟΚ που συνεχίζει με το 17% να καταγράφει επιδόσεις μεγαλύτερες από αυτές των τελευταίων εκλογών.

Η ΝΔ κλείνει την όγδοη χρονιά από το 2017 που καταγράφεται ως πρώτη δύναμη σε όλες τις μετρήσεις της GPO τα τελευταία 8 χρόνια. 

Στην εκτίμηση ψήφο, τα κόμματα λαμβάνουν: Με βάση τα στοιχεία, μετά τη Νέα Δημοκρατία, που προηγείται του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με διαφορά μεγαλύτερη των 10 ποσοστιαίων μονάδων (30,3% έναντι 19,8%, στην τρίτη θέση εμφανίζεται το ΚΚΕ με 9,8% και στην τέταρτη η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 9,5%.

Πέμπτος εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με 6,8%, ενώ τάση να βρεθεί εντός Βουλής με ποσοστό 4,4% φαίνεται να  δείχνει το Κίνημα Δημοκρατίας του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη.

Ενισχυμένη εμφανίζεται, με 5,8%, και η ακροδεξιά “Φωνή Λογικής” της Αφροδίτης Λατινοπούλου. Η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου αγγίζει το 3,1%.

dimoskopisi

Υπέρ της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη εντός του 2025 τάσσεται το 27% του πληθυσμού ποσοστό που προέρχεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η επιμονή του πρωθυπουργού για ολοκλήρωση των κυβερνητικών θητειών βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία.

Το πρώτο σημαντικό πολιτικό crash test για το 2025 είναι σίγουρα η εκλογή του/της Προέδρου της Δημοκρατίας με τη συζήτηση προς ώρας να αφορά πιθανά σενάρια και ονοματολογία αφού ο κ. Μητσοτάκης που είναι και αυτός που θα έχει την τελική επιλογή έχει αποφύγει την οποιαδήποτε ονομαστική αναφορά.

dimoskopisi

Η συζήτηση ωστόσο απασχολεί την κοινή γνώμη και για το λόγο αυτό ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να απαντήσουν αυθόρμητα, χωρίς δηλαδή να δοθεί λίστα πιθανών υποψηφίων, για το ποιον/α θεωρούν καταλληλότερο/η για τη θέση του ΠτΔ. Οι απαντήσεις μάλλον δεν εκπλήσσουν παρόλο που κάποια από τα πρόσωπα που αποτυπώθηκαν έχουν δημόσια δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρονται.

Μια τέτοια περίπτωση είναι ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής που βρίσκεται στην πρώτη θέση με 11,9% επί του συνόλου και 25,4% επί των εκφρασμένων απόψεων.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η εν ενεργεία Πρόεδρος κ. Σακελλαροπούλου με 11,3% και 24,1% αντίστοιχα, τρίτος ο κ. Βενιζέλος με 6,9 % και 14,7% ενώ την πρώτη πεντάδα ολοκληρώνουν ο νυν Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δένδιας που επίσης έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση και η πολιτική πρόταση της Νέας Αριστεράς κ. Ράμμος.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δημήτρης Παπαστεργίου: «Έρχεται παραγωγή τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα, ξεκίνησαν οι εξ’ αποστάσεως μαρτυρίες και ανακρίσεις»
«Αποκτάμε με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και από ευρωπαϊκούς πόρους προκειμένου να μπορούμε να παράγουμε Τεχνητή Νοημοσύνη εδώ. Σ’ ένα χρόνο θα είναι έτοιμο» λέει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου
Kυριάκος Μητσοτάκης: Νέος εξωδικαστικός μηχανισμός με 6 νέες πρωτοβουλίες που διευρύνουν την περίμετρο και στα εισοδήματα της μεσαίας τάξης
«Σχεδόν 33,5 χιλιάδες δανειολήπτες πέτυχαν ''κούρεμα'' έως 30% στις οφειλές τους και νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή τους έως 26 χρόνια», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
Κωστής Χατζηδάκης: Θα δώσουμε μέχρι εκεί που αντέχουμε - Το φθινόπωρο έρχεται μείωση άμεσων φόρων
«Δεν ήταν μια καλή στιγμή επικοινωνιακά» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τις δημόσιες τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών της ΝΔ για αυξήσεις και στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης