Διεθνή

Ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης κατά των φυσικών καταστροφών προτείνουν ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων

Το ταμείο θα χρηματοδοτείται από συνεισφορές των κρατών μελών και θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση των δημόσιων υποδομών μετά από φυσικές καταστροφές

Ευρωπαϊκό σύστημα αντασφάλισης δημοσίου – ιδιωτικού τομέα αλλά και κοινό ταμείο δημόσιας χρηματοδότησης κατά των φυσικών καταστροφών προτείνουν με κοινό τους έγγραφο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA).

Το έγγραφο βασίζεται στις επιλογές πολιτικής που παρουσιάστηκαν σε ένα κοινό έγγραφο συζήτησης ΕΚΤ – EIOPA του 2023, το οποίο υποστήριζε μια κλιμακωτή προσέγγιση για την ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών με τη συμμετοχή τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα.

Η πρόταση αυτή αποτελεί απάντηση στην αυξανόμενη συχνότητα και σοβαρότητα των φυσικών καταστροφών που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και στις αυξανόμενες οικονομικές απώλειες που συνεπάγονται. Η πρόταση επιδιώκει να προστατεύσει τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις από αυτές τις απώλειες, μετριάζοντας έτσι και τις συναφείς κινδύνους μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ΕΕ.

Το κάνει παρέχοντας κίνητρα για τον μετριασμό και την προσαρμογή του κινδύνου και διευκρινίζοντας τον καταμερισμό των ευθυνών μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Με βάση τις υπάρχουσες εθνικές και ευρωπαϊκές δομές, η ΕΚΤ και η EIOPA προτείνουν μια πιθανή λύση σε επίπεδο ΕΕ που αποτελείται από δύο συμπληρωματικούς πυλώνες: 

  • Ένα κοινοτικό σύστημα αντασφάλισης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αύξηση της ασφαλιστικής κάλυψης για κίνδυνο φυσικής καταστροφής. Με τη συγκέντρωση ιδιωτικών ρίσκων σε ολόκληρη την ΕΕ, αυτό το σύστημα θα εκμεταλλευόταν οικονομίες κλίμακας και θα διαφοροποιούσε την κάλυψη υψηλών κινδύνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα χρηματοδοτείται από ασφάλιστρα βάσει κινδύνου από (αντ)ασφαλιστές ή εθνικά ασφαλιστικά συστήματα.
  • Ένα ταμείο της ΕΕ για τη δημόσια χρηματοδότηση καταστροφών με στόχο την ενίσχυση της δημόσιας διαχείρισης κινδύνου καταστροφών στα κράτη μέλη. Χρηματοδοτούμενο από συνεισφορές των κρατών μελών, αυτό το ταμείο θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της δημόσιας υποδομής μετά από φυσικές καταστροφές, υπό την προϋπόθεση ότι τα κράτη μέλη έχουν εφαρμόσει συμφωνημένα μέτρα μετριασμού του κινδύνου πριν από το γεγονός για την ελαχιστοποίηση του ηθικού κινδύνου.

Καθώς οι φυσικές καταστροφές γίνονται πιο συχνές και πιο σοβαρές, η ασφάλιση αναμένεται να γίνει λιγότερο προσιτή και το ήδη σημαντικό χάσμα ασφαλιστικής προστασίας είναι πιθανό να διευρυνθεί περαιτέρω. Ταυτόχρονα, το έγγραφο δείχνει ότι τα εθνικά ασφαλιστικά συστήματα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα συμβάλλουν στη μείωση του κενού ασφαλιστικής προστασίας σε αρκετές χώρες. Εξετάζει πώς αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούν ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους για να το κάνουν.

«Τα πρόσφατα γεγονότα στην Ευρώπη έδειξαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η ΕΕ και τα κράτη μέλη της όσον αφορά την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών», δήλωσε η πρόεδρος της EIOPA, Petra Hielkema.

«Αυτό απαιτεί συντονισμένη δράση. Οι προτάσεις που παρουσιάζονται έχουν σκοπό να πυροδοτήσουν μια συζήτηση για πιθανούς τρόπους μείωσης του κενού ασφαλιστικής προστασίας μέσω μιας λύσης σε επίπεδο ΕΕ, διατηρώντας παράλληλα την ακεραιότητα των εθνικών ασφαλιστικών συστημάτων», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε: «Πρέπει να προετοιμαστούμε για τους αυξανόμενους κλιματικούς κινδύνους. Η προτεινόμενη λύση είναι ένας πιθανός τρόπος για τον μετριασμό των κινδύνων μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας από φυσικές καταστροφές, με ταυτόχρονη μείωση του ηθικού κινδύνου».

Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Τεκτονικές αλλαγές στην αγορά φαρμάκου στην Ευρώπη, επεκτείνονται διαδικτυακά αλυσίδες – μαμούθ και τα φαρμακεία «κέντρα υγείας»
Η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων πώλησης ειδών προσωπικής φροντίδας «dm» θα εισέλθει στην διαδικτυακή αγορά μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων
Τεκτονικές αλλαγές στην αγορά φαρμάκου στην Ευρώπη, επεκτείνονται διαδικτυακά αλυσίδες – μαμούθ και τα φαρμακεία «κέντρα υγείας»