Το πιο εντυπωσιακό και παραμυθένιο γλυκό που μπορείτε να φτιάξετε αυτές τις γιορτές, είναι αυτή η διαφορετική πάβλοβα.
Είναι δύσκολο να βελτιώσεις την παραδοσιακή πάβλοβα, με την τραγανή βάση από γλυκιά μαρέγκα, σαντιγί και φρέσκα κόκκινα φρούτα. Τι θα λέγατε όμως για μια τραγανή και αρωματική προσθήκη μπισκότων με τζίντζερ, στην αέρινη βάση της γλυκιάς μαρέγκας, ως ανατροπή στην τελειότητα; Αυτό ακριβώς θα κάνουμε εδώ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πρόκειται για ένα υπέροχο επιδόρπιο για χειμωνιάτικα dinner parties, συγκεντρώσεις και γιορτινές βραδιές. Η συνταγή σερβίρει οκτώ, γεγονός που την κάνει το τέλειο επιδόρπιο, για «καθιστό» επίσημο δείπνο. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μίνι πάβλοβες, που είναι ιδανικές για μπουφέ.
Να θυμάστε μερικά πράγματα πριν φτιάξετε αυτό το γλυκό: το λίπος, είναι εχθρός της μαρέγκας, οπότε ξεκινήστε με ένα πολύ καθαρό μπολ και χτυπητήρια. Επίσης, όταν έρθει η ώρα να χωρίσετε τα αυγά, μην αφήσετε ούτε ίχνος, από τους κρόκους, να πέσει στα ασπράδια. Αφού ψηθεί η μαρέγκα, την αφήνουμε μέσα με σβηστό φούρνο, να κρυώσει για να μην έχει σκασίματα.
Είναι βολικό να φτιάξετε τη μαρέγκα και τα κράνμπερι μια μέρα νωρίτερα, να περιμένετε μέχρι να κρυώσει τελείως η μαρέγκα και να τη φυλάξτε τη σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου, επίσης να φυλάξετε τα κράμπερις στο ψυγείο. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και συναρμολογούμε το γλυκό, λίγο πριν σερβίρουμε. Μην βάλετε τη σαντιγί, στη μαρέγκα, από πριν, θα είναι καταστροφή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πάβλοβα με άρωμα και γεύση τζίντζερ και σάλτσα κρανμπερις
Υλικά
Για τη μαρέγκα:
- 13 μπισκότα τζίντζερ από το σούπερ μάρκετ
- 5 ασπράδια αυγών
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι από λευκό κρασί
- πρέζα αλάτι
- 1 φλιτζάνι (200 γρ.) ζάχαρη
Για τη σάλτσα κράμπερις:
- 1 1/2 φλιτζάνι φρέσκα ή κατεψυγμένα κράνμπερι ή κράνα (δεν χρειάζονται απόψυξη)
- Χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1/4 φλιτζάνι (50 g)
- 2/3 φλιτζανιού νερό
Για τη σαντιγί:
- 1 φλιτζάνι παχύρρευστη κρέμα
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- Πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 135 βαθμούς.
Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα ξύλο κοπής, με ένα μεγάλο μαχαίρι κόβουμε τα μπισκότα σε μεγάλα κομμάτια, περίπου στο μέγεθος ενός αμύγδαλου. Αφήνουμε στην άκρη.
Φτιάχνουμε τη μαρέγκα: βάζουμε τα ασπράδια, το ξύδι και το αλάτι σε ένα μεγάλο, πολύ καθαρό μπολ ανάμειξης. Χρησιμοποιώντας να ηλεκτρικό μίξερ, χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα, συνεχίζοντας μέχρι να γίνουν μια μάζα από μικροσκοπικές, αφρώδεις φυσαλίδες, περίπου 2 λεπτά.
Γυρίζουμε το μίξερ σε μέτρια προς δυνατή ένταση και προσθέτουμε σιγά σιγά το 1 φλιτζάνι ζάχαρη σε διάστημα περίπου 40 δευτερολέπτων. Βάζουμε το μίξερ στο δυνατό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι τα ασπράδια να γίνουν πυκνά και γυαλιστερά, άλλα 2 λεπτά περίπου. Θα καταλάβετε ότι έχουν τελειώσει όταν αναποδογυρίσετε το χτυπητήρι και το ασπράδι παραμένει σταθερό.
Με μια λαστιχένια σπάτουλα διπλώνουμε απαλά, τα ψιλοκομμένα μπισκότα στη μαρέγκα μέχρι να αναμειχθούν ομοιόμορφα.
Βάζουμε τη μαρέγκα στο ταψί, σαν θόλο, με διάμετρο 20 εκατοστών. Κάνουμε μια ρηχή τρύπα στο κέντρο αφήνοντας ψηλά τοιχώματα πάχους 2 εκατοστών. Αυτό το «σκεύος», σαν κουφωμένο στρογγυλό καρβέλι, θα κρατήσει τη σαντιγί και τη σάλτσα φρούτων.
Ψήνουμε τη μαρέγκα μέχρι να γίνει τραγανή και να στεγνώσει εξωτερικά, περίπου για 1 ώρα. Θα είναι λαστιχωτή και σαν marshmallow εσωτερικά. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε τη μαρέγκα στον φούρνο να κρυώσει για 1 ώρα.
Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε τη σάλτσα κράνμπερι: σε μια μικρή κατσαρόλα, ανακατεύουμε τα κράνμπερι, το χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι και το 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη. Το βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ανοίξουν τα cranberries και να πήξει το υγρό, περίπου 10 λεπτά. Θα πρέπει να μοιάζει με «χοντρό» σιρόπι και να ρέει πυκνά. Προσθέτουμε λίγο περισσότερο νερό, αν χρειάζεται, για να επιτευχθεί η σωστή σύσταση.
Λίγο πριν σερβίρουμε, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, σε ένα μεγάλο μπολ, με το ηλεκτρικό μίξερ σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα με την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι, μέχρι να πήξει η κρέμα, περίπου 2 λεπτά.
Βάζουμε την πάβλοβα σε πιατέλα, γεμίζουμε την κοιλότητα της μαρέγκας, με σαντιγί και ρίχνουμε με ένα κουτάλι τα κράνμπερι, πάνω από τη σαντιγί, αφήνοντας λίγο από τη σάλτσα του κράνμπερι, να στάξει στις άκρες της μαρέγκας.
Μόλις προσθέσετε τη σαντιγί και τα κράνμπερι από πάνω, το γλυκό πρέπει να σερβιριστεί αμέσως.