Γλυκόξινο, μαγειρεμένο κόκκινο λάχανο, με γλύκα από το κρεμμύδι και οξύτητα από τα κράνμπερις.
Μπορεί άνετα να συνοδεύσει κυρίως πιάτα, με κρέας ή πουλερικά, αλλά και να γίνει μέρος ενός χορτοφαγικού μενού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η γεύση του θυμίζει τσάτνει, δηλαδή αρωματική, φρουτένια μαρμελάδα με λαχανικά και με τα αρώματα των μπαχαρικών του στιφάδου.
Μπορείτε να το φτιάξετε και να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο έως και για 5 ημέρες, αλλά είναι καλό να το ζεστάνετε, μόνο μία φορά.
Αν σας αρέσει, μπορείτε να ρίξετε στο σερβίρισμα, λίγο κουκουνάρι, που θα έχετε καβουρδίσει σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, για λίγα λεπτά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γλυκόξινη ζεστή σαλάτα με κόκκινο λάχανο, κρεμμύδι και κρανμπερις
Υλικά:
- 1 μικρό κεφάλι – 800-900 γραμμάρια – κόκκινο λάχανο (τριμμένο αλλά όχι πολύ ψιλό)
- 1 μεγάλο ή 2 μικρά – 200 γραμμάρια – κόκκινα κρεμμύδια (ξεφλουδισμένα και κομμένα σε λεπτά μισοφέγγαρα)
- 2 x 15 ml κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
- 2 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένη κανέλα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
- 150 γραμμάρια αποξηραμένα κράνμπερι
- 250 γραμμάρια φρέσκα ή κατεψυγμένα κράνμπερι
- 4 κουταλάκια του γλυκού νιφάδες θαλασσινού αλατιού
- 750 ml χυμό μήλου (του εμπορίου)
Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά, ανακατεύουμε ξανά, αφήνουμε να φουσκώσει για 10 λεπτά, στη συνέχεια βάζουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 1½–2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει.