Αν φέτος, λέτε όχι στο κρέας, για το γιορτινό ή το επίσημο τραπέζι σας, τότε ο σολομός είναι η ιδανική εναλλακτική.
Ειδικά, αυτή, η απλή συνταγή για ολόκληρη πλευρά του σολομού χωρίς πέτσα, με βούτυρο, σκόρδο και φρέσκα μυρωδικά, είναι γευστική και αλάνθαστη, χάρη στο ψήσιμο σε πακέτο από αλουμινόχαρτο, όπου θα μαγειρευτεί, θα κρατήσει όλη τη νοστιμιά, που θα του δώσουμε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υπάρχουν βέβαια κάποια tips για έχετε απόλυτη επιτυχία: για να βοηθήσουμε τον σολομό να μαγειρευτεί ομοιόμορφα, το ψάρι πρέπει να μείνει σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ ο φούρνος προθερμαίνεται, για 15 με 20 λεπτά.
Ενώ συμβαίνει αυτό, χρησιμοποιήστε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσετε τον σολομό και να απαλλαγείτε από την υπερβολική υγρασία. Στη συνέχεια, περάστε το δάχτυλό σας κατά μήκος της κεντρικής γραμμής για να νιώσετε αν υπάρχουν κόκκαλα και να τα τραβήξετε, έξω, με τσιμπιδάκι ψαριού.
Υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ του σολομού εκτροφής και του άγριου σολομού. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέξετε είναι το χρώμα. Ο σολομός εκτροφής θα είναι ανοιχτό ροζ ενώ ο άγριος σολομός, θα έχει πιο σκούρα, κοκκινο–πορτοκαλί απόχρωση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εύκολος λεμονάτος σολομός σε πακέτο
Υλικά:
- 1 κιλό φιλέτο σολομού ολόκληρο χωρίς πέτσα
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, λιωμένο και κρύο
- 4 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μέλι
- 2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο χυμό λεμονιού
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκα μυρωδικά (σχοινόπρασο και μαϊντανός), ψιλοκομμένα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς και τοποθετούμε τη σχάρα στη μέση.
Στρώνουμε ένα ίσιο ταψί με αλουμινόχαρτο, φροντίζοντας να προεξέχει αρκετά και στις δύο μακριές άκρες, για να φτιάξουμε το πακέτο αλουμινόχαρτου.
Όσο προθερμαίνεται ο φούρνος, βγάζουμε τον σολομό από το ψυγείο να πάρει θερμοκρασία, 15 με 20 λεπτά.
Τοποθετούμε τον σολομό στο ταψί και στεγνώνουμε και τις δύο πλευρές με χαρτί κουζίνας. Αφαιρούμε αν υπάρχουν κόκκαλα.
Αλατοπιπερώνουμε και τις δύο πλευρές του σολομού.
Φτιάχνουμε τη σάλτσα βουτύρου συνδυάζοντας σε μικρό μπολ το λιωμένο βούτυρο, το σκόρδο, το μέλι και το χυμό λεμονιού. Διπλώνουμε τις άκρες του αλουμινόχαρτου για να κρατήσουν το υγρό που θα βάλουμε και περιχύνουμε ομοιόμορφα, το μείγμα βουτύρου πάνω από τον σολομό.
Φέρνουμε τις δύο μακριές πλευρές του αλουμινόχαρτου πάνω και τις ενώνουμε, διπλώνοντας μερικές φορές για να κλείσουμε το επάνω μέρος του πακέτου μας. Στη συνέχεια, διπλώνουμε και κλείνουμε τα πλαϊνά. Εάν το αλουμινόχαρτο δεν είναι αρκετά μεγάλο, παίρνουμε και ένα δεύτερο φύλλο για να σφραγιστούν οι άκρες.
Εάν μαγειρεύετε σολομό εκτροφής, θα πρέπει να γίνει σε 18 έως 20 λεπτά, ανάλογα με το πάχος. Εάν χρησιμοποιείτε αλιευμένο σολομό, ελέγξτε για ετοιμότητα στα 10 λεπτά.
Ανοίγουμε προσεκτικά τη συσκευασία με αλουμινόχαρτο, για να ξεσκεπαστεί τελείως ο σολομός και ξαναβάζουμε στον φούρνο, σε υψηλή θερμοκρασία για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα, αλλά χωρίς να μας καεί το σκόρδο.
Αφήνουμε τον σολομό να ξεκουραστεί για περίπου 5 λεπτά, εκτός φούρνου και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένα μυρωδικά, αφού το μεταφέρουμε σε μακρόστενη πιατέλα.