Η Φινλανδία απαγόρευσε τον πλου του τάνκερ «Eagle S» το οποίο θεωρείται πως ανήκει στον λεγόμενο ρωσικό «στόλο φάντασμα», μέσω του οποίου η Ρωσία παρακάμπτει τις διεθνείς κυρώσεις και εμπάργκο και κατηγορείται επίσης για το σαμποτάζ σε πέντε υποθαλάσσια τηλεπικοινωνιακά καλώδια στην Βαλτική Θάλασσα.
Ειδικότερα, η Φινλανδία έχει κατασχέσει το τάνκερ και έχει ξεκινήσει έρευνες εναντίον του πληρώματος, για να διερευνήσει τα αίτια και τις συνθήκες υπό τις οποίες προέκυψαν οι ζημιές και οι βλάβες στα υποθαλάσσια καλώδια που προκάλεσαν μπλακ άουτ στην σκανδιναβική χώρα, ανήμερα των Χριστουγέννων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο πλαίσιο αυτό, το φινλανδικό υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών ανακοίνωσε σήμερα (08.01.2025) πως το ύποπτο δεξαμενόπλοιο δεν θα μπορεί «να πλεύσει μέχρι να επιδιορθωθούν τα σοβαρά ελαττώματα που διαπιστώθηκαν κατά τον τεχνικό έλεγχο», εξηγώντας ότι αφορούν την πυρασφάλεια του πλοίου, τον εξαερισμό του αντλιοστασίου και το σύστημα πλεύσης
Η επισκευή «θα απαιτήσει εξωτερική συνδρομή και θα χρειαστεί χρόνο», δηλώνει στην ανακοίνωση η Σάνα Σονίνεν, διευθύντρια Ναυσιπλοΐας του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Finnish Police said they have recovered a missing Anchor as part of an investigation into suspected sabotage of Power and Internet Cables in the Baltic Sea. The Russian Oil Tanker Eagle S was seized last month, suspected of dragging its Anchor and damaging the Finnish-Estonian… pic.twitter.com/s5eq3yFWH7
— OSINTdefender (@sentdefender) January 7, 2025ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το χρονικό της υπόθεσης
Το Eagle S, με σημαία των Νήσων Κουκ, θεωρείται ύποπτο για την θραύση ενός ηλεκτρικού και τεσσάρων τηλεπικοινωνιακών καλωδίων στις 25 Δεκεμβρίου. Κατηγορείται ότι άφησε σκοπίμως την άγκυρά του να σέρνεται στον βυθό σε μία διαδρομή πολλών χιλιομέτρων, σύμφωνα με την φινλανδική αστυνομία. Η άγκυρα ανασύρθηκε την Δευτέρα (06.01.2025) και βρίσκεται στα χέρια των φινλανδικών αρχών.
Οκτώ μέλη του πληρώματος του Eagle S θεωρούνται από την φινλανδική αστυνομία ύποπτα για την εμπλοκή τους στην θραύση των καλωδίων και έχει εκδοθεί εναντίον τους απαγόρευση εξόδου από το φινλανδικό έδαφος.
Σειρά παρόμοιων περιστατικών έχει σημειωθεί στην Βαλτική Θάλασσα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022. Οι ενέργειες αυτές έχουν ως στόχο τις υποδομές ενέργειας και επικοινωνιών και εντάσσονται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στον «υβριδικό πόλεμο» που διεξάγει η Ρωσία κατά των δυτικών χωρών στην τεράστια αυτή θαλάσσια περιοχή, τις ακτές της οποίας μοιράζονται πολλές νατοϊκές χώρες και όπου η Ρωσία διαθέτει πύλες εισόδου.
Δύο καλώδια τηλεπικοινωνιών κόπηκαν στις 17 και 18 Νοεμβρίου 2024 στα σουηδικά χωρικά ύδατα. Η έρευνα των σουηδικών αρχών στράφηκε κατά του κινεζικού πλοίου Yi Peng 3 που βρισκόταν στην θαλάσσια ζώνη κατά την ώρα του συμβάντος.
Οι όροι «σκιώδης στόλος» και «στόλος φάντασμα» περιγράφουν παλιά πλοία, με αμφίβολο ή ανύπαρκτο καθεστώς ασφάλισης, που πλέουν υπό ξένες σημαίες και χρησιμοποιούνται από την Ρωσία για την παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων με την μεταφορά απαγορευμένου ρωσικού πετρελαίου.