Το ζήτημα της αύξησης των ασφαλίστρων υγείας βρίσκεται στην κορυφή της τρέχουσας κυβερνητικής ατζέντας ενώ στο επίκεντρο των επερχόμενων παρεμβάσεων αναμένεται να είναι ο δείκτης του ΙΟΒΕ με βάση την πορεία του οποίου καθορίζεται κάθε χρόνο το ποσοστό αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων υγείας.
Τι είναι, όμως, ο εν λόγω δείκτης που καθορίζει τα ασφάλιστρα υγείας; Τον Απρίλιο του 2017, το ΙΟΒΕ δημοσίευσε μελέτη σχετικά με τον Δείκτη Τιμών Υγείας της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και το κόστος της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αντικείμενο της μελέτης ήταν η εξέταση της καταλληλόλητας του Δείκτη Τιμών Υγείας (ΔΤΥ) της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ως βάσης αναφοράς σχετικά με τις εξελίξεις των ασφαλίστρων και των αποζημιώσεων της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας.
Από τη μελέτη προέκυψε ότι ο Δείκτης Τιμών Υγείας (ΔΤΥ) της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δεν είναι κατάλληλος να αντιπροσωπεύει την εξέλιξη των δαπανών της ιδιωτικής ασφάλισης.
Στη συνέχεια, προκειμένου να αποτυπωθεί η πραγματική εξέλιξη των δαπανών για υπηρεσίες υγείας των ιδιωτικά ασφαλισμένων, το ΙΟΒΕ ανέλαβε τη διαδικασία υπολογισμού δεικτών κόστους υγείας ιδιωτικής ασφάλισης, μέσω της συγκέντρωσης και της επεξεργασίας των πραγματικών δεδομένων που διαμορφώνουν αυτές τις δαπάνες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Βασικό παράγοντα για τον υπολογισμό των δεικτών κόστους υγείας αποτελούν οι μεταβολές στις αποζημιώσεις αναφορικά με τη συχνότητα νοσηλειών και το μέσο κόστος νοσηλείας.
Στις 25.02.2022 εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα 13/2022 «Παράγοντες και δείκτες από τους οποίους εξαρτάται η αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων σε μακροχρόνιες συμβάσεις ασφάλισης υγείας».
Ο σκοπός του ΠΔ 13/2022 είναι η εξειδίκευση της διαδικασίας για τον προσδιορισμό των δεικτών που προβλέπονται στο άρθρο 2Α του νόμου 2251/1994, όπως προστέθηκε με το άρθρο 268 του νόμου 4738/2020. Το ΠΔ ορίζει ρητά το ΙΟΒΕ ως «Διαχειριστή του ΕΔΥ» (άρθρο 2, παρ. 4) και προσδιορίζει τις διαδικασίες και τις υποχρεώσεις που το IOBE πρέπει να ακολουθήσει για να εκπληρώσει αυτόν τον ρόλο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι ο υπολογισμός των δεικτών παρακολούθησης του κόστους αποζημιώσεων των μακροχρόνιων νοσοκομειακών προγραμμάτων για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις για το έτος 2023. Η διαθεσιμότητα αυτών των δεικτών συμβάλλει στην κατανόηση της εξέλιξης και των μεταβολών του κόστους υγείας που καταβάλλουν υπέρ των ασφαλισμένων τους οι ασφαλιστικές εταιρίες στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ το Νοέμβριο του 2024, Στην παρούσα μελέτη εκτιμήθηκαν δείκτες κόστους υγείας για τα ατομικά προγράμματα εγγυημένης ανανεωσιμότητας (guaranteed renewable), με βάση αναλυτικά στοιχεία για την έκθεση στον κίνδυνο νοσηλείας και τις πληρωθείσες νοσοκομειακές αποζημιώσεις πραγματικών εξόδων (εξαιρουμένων, δηλαδή, των επιδομάτων) της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα για την περίοδο 2022-2023.
Για την κατασκευή των δεικτών, αξιοποιήθηκαν στοιχεία για 104 χιλ. περιστατικά νοσηλείας και 804 χιλ. ετήσιες εγγραφές καλύψεων από 12 χαρτοφυλάκια ασφαλιστικών εταιριών για τη διετία 2022-2023. Η ανάλυση των στοιχείων αναδεικνύει ότι η συχνότητα εμφάνισης ζημιάς στο σύνολο του χαρτοφυλακίου αυξήθηκε σε 19,5% το 2023 από 17,8% το 2022. Την ίδια περίοδο, το μέσο κόστος ζημιάς ενισχύθηκε κατά 4,3% (από 4.375 ευρώ το 2022 σε 4.563 ευρώ το 2023). Η άνοδος αυτών των δυο παραμέτρων οδήγησε σε αύξηση του καθαρού κόστους κάλυψης κατά 14,1% την διετία 2022 – 2023 (από 781 ευρώ σε 891 ευρώ).
Ως αποτέλεσμα, ο Ενιαίος Δείκτης Υγείας (ΕΔΥ) σημειώνει αύξηση το 2023 κατά 14,6%. Αντίστοιχα, εάν αφαιρεθεί η επίδραση της ηλικίας, ο ΕΔΥ καταγράφει άνοδο το 2023 κατά 9,0%.