Ακόμη και οι πιο απλές συνταγές έχουν τα μυστικά τους. Πάμε να φτιάξουμε ένα από τα κορυφαία σάντουιτς, που απολαμβάνουν εκατομμύρια άνθρωποι, στο μεσημεριανό τους διάλειμμα για φαγητό.
Τα αρχικά b.l.t. ανήκουν στα λέξεις των βασικών υλικών: μπέικον (bacon), μαρούλι (lettuce) και ντομάτα (tomato).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στις λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξετε, είναι η ποιότητα του ψωμιού. Παρότι είμαι ορκισμένη λάτρης της μπαγκέτας, το σάντουιτς αυτό θέλει λευκό ψωμί σε φέτες, χοντροκομμένες και ελαφρά φρυγανισμένες.
Μία ακόμη λεπτομέρεια, που κάνει τη διαφορά είναι η ποιότητα της μαγιονέζας. Πρέπει να είναι εξαιρετική και ένα τσικ λεμονάτη γιατί να σπάει τη λιπαρότητα από το μπέικον.
Σε κάποια καφέ και μαγαζιά, το σερβίρουν με φέτες αβοκάντο, ως hip προσθήκη υλικού, αλλά εγώ προτιμώ τα κλασικά, τρία υλικά που του χάρισαν το όνομά του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
B.L.T. sandwich
Υλικά:
(για 1 σάντουιτς)
- 2 φέτες χοντρές φέτες πλούσιο λευκό ψωμί
- 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο, μαλακό
- 2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
- 4 λεπτές φέτες μπέικον
- 2 τραγανά φύλλα μαρούλι
- 2 φέτες από ώριμη κόκκινη ντομάτα
- αλατοπίπερο – σταγόνες λεμόνι
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε τηγανίζοντας το μπέικον. Όταν γίνει τραγανό (αλλά όχι ΠΟΛΥ τραγανό!) το βγάζουμε σε πιάτο, με χαρτί κουζίνας.
Κόβουμε κάθε φέτα μπέικον στη μέση ώστε να έχουμε 8 λωρίδες.
Το διατηρούμε ζεστό, μέχρι να συναρμολογήσουμε στο σάντουιτς.
Όσο ψήνεται το μπέικον, ετοιμάζουμε το ψωμί μας. Αλείφουμε και τις δύο πλευρές του ψωμιού, με βούτυρο.
Φρυγανίζουμε ελαφρά, στο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και από τις δύο πλευρές. Θα χρειαστούμε μόνο μερικά λεπτά, να πάρει ξανθο-καφέ χρώμα. Εναλλακτικά, μπορούμε να φρυγανίσουμε ελαφρά το ψωμί στη φρυγανιέρα και στη συνέχεια να αλείψουμε κάθε πλευρά με βούτυρο.
Πλένουμε και στεγνώνουμε τα φύλλα μαρουλιού.
Πλένουμε και κόβουμε την ντομάτα, σε φέτες πάχους, περίπου, μισού εκατοστού.
Τοποθετούμε τις ντομάτες σε ένα πιάτο, με χαρτί κουζίνας, ώστε να απορροφηθεί λίγο από το νερό.
Συναρμολογούμε το σάντουιτς: Απλώνουμε 1/2 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα, στο φρυγανισμένο ψωμί.
Από πάνω βάζουμε τα φύλλα μαρουλιού, 2 φέτες ντομάτας και πασπαλίζουμε αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε όλο το μπέικον και τις 8 μισές λωρίδες! Ραντίζουμε με λίγες σταγόνες λεμόνι.
Τοποθετούμε από πάνω, τη δεύτερη φέτα φρυγανισμένου ψωμιού, όπου έχουμε απλώσει την υπόλοιπη μαγιονέζα και πιέζουμε απαλά προς τα κάτω.
Με ένα κοφτερό οδοντωτό μαχαίρι, κόβουμε το σάντουιτς στη μέση.
Απολαμβάνουμε!