Διεθνή

Νταβός 2025: Σήμερα ξεκινά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Ποιοι αρχηγοί κρατών θα παρευρεθούν και τι θα συζητηθεί

Από σήμερα Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 έως και την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου λαμβάνει χώρα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF – Νταβός) στην Ελβετία. Πολλοί αρχηγοί κρατών, πολιτικοί και μεγαλοεπιχειρηματίες θα συμμετάσχουν στην τετραήμερη εκδήλωση στο αλπικό θέρετρο – αλλά θα υπάρξουν και ηχηρές απουσίες.

Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ορκίζεται πρόεδρος των ΗΠΑ σήμερα, αναμένεται να απευθύνει ομιλία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μέσω ζωντανής βιντεοκλήσης την Πέμπτη (23.1.2025), ορισμένοι αρχηγοί θα απουσιάζουν εντελώς από την εκδήλωση. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, καθώς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η ηγέτης της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κίρ Στάρμερ.

Από την Ομάδα των Επτά (G7) βιομηχανικών χωρών -στην οποία περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, ο Καναδάς και η Ιαπωνία- ο μόνος αρχηγός κράτους που θα παραστεί αυτοπροσώπως στη σύνοδο κορυφής είναι ο απερχόμενος Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Το WEF αναφέρει ότι η φετινή εκδήλωση -το 55ο ετήσιο φόρουμ, το οποίο διαρκεί από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή- θα συγκαλέσει σχεδόν 3.000 ηγέτες από περισσότερες από 130 χώρες, ενώ η συγκέντρωση «καταδεικνύει την κρίσιμη ανάγκη για διάλογο σε μια ολοένα και πιο αβέβαιη εποχή».

Σημειώνεται ότι 350 κυβερνητικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων 60 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, «θα συγκεντρωθούν στο Νταβός-Κλόστερς για να αντιμετωπίσουν τις πιεστικές προκλήσεις και να διαμορφώσουν τις αναδυόμενες ευκαιρίες». 

Το θέμα της εκδήλωσης είναι «Συνεργασία για την ευφυή εποχή», με την ατζέντα να επικεντρώνεται σε πέντε βασικούς τομείς: επαναπροσδιορισμός της ανάπτυξης, βιομηχανίες στην ευφυή εποχή, επένδυση στους ανθρώπους, προστασία των φυτών και ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης. Ωστόσο, δεν θα είναι όλοι οι παγκόσμιοι ηγέτες εκεί για να συζητήσουν αυτά τα θέματα. «Οι ηγέτες της Βραζιλίας, της Κίνας, της Ινδίας, οι οποίοι έδωσαν τις βασικές ομιλίες πριν από 10 χρόνια, δεν είναι εκεί τώρα. Η Ρωσία δεν είναι ευπρόσδεκτη εδώ και μερικά χρόνια, ο Keir Starmer δεν θα είναι εκεί. Ο Μακρόν δεν πρόκειται να είναι εκεί», δήλωσε την Πέμπτη (16.1.2025) στο CNBC ο Jan Aart Scholte, καθηγητής παγκόσμιων μετασχηματισμών και προκλήσεων διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο του Leiden. «Είναι αλήθεια ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας θα είναι εκεί και υπάρχουν μερικοί άλλοι, αλλά η γενική εικόνα των αρχηγών κρατών, των κυβερνήσεων που θα είναι εκεί είναι ότι δεν είναι οι μεγάλοι παίκτες. Νομίζω ότι αν περάσετε από έναν κατάλογο των G20, θα είναι μια μικρή μειοψηφία [που θα παρευρίσκεται]», δήλωσε.

Συχνά δεν υπάρχει επίσημος λόγος για την έλλειψη συμμετοχής στο WEF, αλλά είναι γνωστό ότι πιεστικά εσωτερικά προβλήματα – από την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης έως τις πολιτικές κρίσεις – κρατούν τους επικεφαλής των κυβερνήσεων στο σπίτι τους. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει επίσης κάποια αμφιθυμία σχετικά με τη συμμετοχή σε μια εκδήλωση που έχει κατηγορηθεί ότι είναι ελίτ και εκτός πραγματικότητας.

Το φόρουμ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι παρέχει έναν χώρο όπου οι ενδιαφερόμενοι από επιχειρήσεις, κυβερνήσεις, ακαδημαϊκούς φορείς, την κοινωνία των πολιτών, τα μέσα ενημέρωσης και τις τέχνες μπορούν να «συναντηθούν σε μια παγκόσμια, αμερόληπτη, μη κερδοσκοπική πλατφόρμα». Αυτοί οι άνθρωποι, λέει, «συναντιούνται για να βρουν κοινό έδαφος και να αδράξουν ευκαιρίες για θετική αλλαγή σε μεγάλα παγκόσμια ζητήματα». 

Σε δήλωσή του στο CNBC τη Δευτέρα, το WEF ανέφερε ότι, ενώ πάντα εκτιμά την παρουσία σημαντικών παγκόσμιων ηγετών, «ο αντίκτυπος και η ικανότητα της ετήσιας συνάντησης να οδηγεί σε ουσιαστικό διάλογο και δράση καθορίζεται από τις συλλογικές προσπάθειες μιας ευρείας και αντιπροσωπευτικής κοινότητας». Το φετινό πρόγραμμα, συνέχισε το φόρουμ, «έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει τις πιο πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις, όπως ο οικονομικός κατακερματισμός, ο τεχνολογικός μετασχηματισμός και η δράση για το κλίμα». «Αναγνωρίζουμε ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα δεσμεύσεων και ευθυνών και η απουσία τους δεν μειώνει τη συνεχιζόμενη δέσμευσή μας με τις αντίστοιχες κυβερνήσεις και τα θεσμικά τους όργανα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους», πρόσθεσε το WEF.

Ποιος θα είναι εκεί Πολλά μεγάλα ονόματα θα συμμετάσχουν στη φετινή σύνοδο κορυφής – μια εκδήλωση που ξεκίνησε το 1971 υπό την αιγίδα του Klaus Schwab, ο οποίος παρέμεινε εκτελεστικός πρόεδρος της εκδήλωσης μέχρι τις αρχές του τρέχοντος έτους. Ο Ding Xuexiang, ο αντιπρόεδρος της Κίνας, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy, ο Javier Milei, ο πρωθυπουργός της Αργεντινής και ο Cyril Ramaphosa, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, πρόκειται να πραγματοποιήσουν ομιλίες στο Νταβός αυτή την εβδομάδα. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα παραστεί επίσης, όπως και οι ηγέτες παγκόσμιων οργανισμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα Ηνωμένα Έθνη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Ο Sven Smit, ανώτερος συνεργάτης του στρατηγικού εταίρου του WEF McKinsey & Company, δήλωσε σε διαδικτυακά σχόλια ότι θα ήταν προτεραιότητα για τους συμμετέχοντες να «κατανοήσουν τι έχουν στο μυαλό τους οι ηγέτες που βρίσκονται στο Νταβός». «Δεν μπορείτε να το προβλέψετε πλήρως, υπάρχουν θέματα εκεί έξω που προτείνουν οι άνθρωποι, κυμαίνονται από την ανάπτυξη έως τη βιωσιμότητα, αλλά αυτό που αποστάζει ως θέμα του Νταβός δεν είναι πλήρως προβλέψιμο και αυτό είναι το ενδιαφέρον μέρος», δήλωσε ο Smit. Ωστόσο, πολλά από τα δυτικά ιδρύματα που παρευρίσκονται στο Νταβός έχουν βρεθεί, τα τελευταία χρόνια, στη λάθος πλευρά μιας πίεσης κατά της παγκοσμιοποίησης από λαϊκιστές ηγέτες όπως ο Τραμπ και από χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα. 

 

Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα