Ένοχος δήλωσε σήμερα (20.01.2025) ένας 18χρονος Βρετανός στις κατηγορίες για τον φόνο τριών μικρών κοριτσιών σε επίθεση με μαχαίρι στην πόλη Σάουθπορτ στη Βρετανία τον περασμένο Ιούλιο, ένα έγκλημα που προκάλεσε σοκ στη χώρα και το οποίο ακολούθησαν πολυήμερα επεισόδια.
Ο 18χρονος Άξελ Ρουντακουμπάνα άλλαξε την κατάθεσή του από αθώος σε ένοχος κατά την πρώτη ημέρα της δίκης του, για την επίθεση με μαχαίρι, στο δικαστήριο του Λίβερπουλ στη Βρετανία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δήλωσε ένοχος για τον φόνο της 6χρονης Μπίμπι Κινγκ, της 7χρονης Έλσι Ντοντ Στάνκομπ και της 9χρονης Άλις Ντασίλβα Αγκουιάρ, οι οποίες συμμετείχαν σε ένα παιδικό εργαστήρι χορού με τραγούδια της Τέιλορ Σουίφτ στην ήσυχη αυτή παραθαλάσσια πόλη τον περασμένο Ιούλιο.
Ο Ρουντακουμπάνα δήλωσε επίσης ένοχος σε 10 κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε σχέση με την επίθεση καθώς και για παραγωγή του φονικού δηλητηρίου ρικίνη και κατοχή εκπαιδευτικού εγχειριδίου της αλ Κάιντα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο δικαστής Τζούλιαν Γκουζ είπε πως θα ανακοινώσει την ποινή του Ρουντακουμπάνα την Πέμπτη και πως η ποινή της ισόβιας κάθειρξης είναι αναπόφευκτη. Ο Γκουζ σημείωσε πως οι οικογένειες των θυμάτων δεν ήταν παρούσες για να δουν τον Ρουντακουμπάνα να δηλώνει ένοχος καθώς η εναρκτήρια δήλωση της πολιτικής αγωγής δεν αναμενόταν μέχρι αύριο, Τρίτη.
#Axel #Rudakubana admits murdering three girls in knife attack at dance class#taylorswift https://t.co/lw57R0S5bA via @MetroUK
— thetruth (@666Blasphomy) January 20, 2025
Ο Ρουντακουμπάνα, ο οποίος ήταν 17 ετών την εποχή των φόνων, είχε αρχικά αρνηθεί να μιλήσει όταν κλήθηκε να επιβεβαιώσει το όνομά του, όπως είχε κάνει και σε όλες τις προηγούμενες ακροάσεις, κάτι που σήμαινε πως ο δικαστής κατέγραψε για λογαριασμό του ότι δηλώνει αθώος κατά την ακροαματική διαδικασία του Δεκεμβρίου.
Όμως, αφού συσκέφθηκε με τον δικηγόρο του, επιβεβαίωσε ότι ήθελε να αλλάξει αυτή τη δήλωση.
Ο Ρουντακουμπάνα, που έχει γεννηθεί στη Βρετανία, συνελήφθη λίγο μετά την επίθεση στην ήσυχη παραθαλάσσια πόλη που βρίσκεται βόρεια του Λίβερπουλ.
Παρά την ανακάλυψη του εγχειριδίου της αλ Κάιντα, η αστυνομία έχει πει πως το συμβάν δεν αντιμετωπίζεται ως σχετιζόμενο με τρομοκρατία.
Μετά τις δολοφονίες, ξέσπασαν μεγάλες ταραχές στο Σάουθπορτ έπειτα από τις ψευδείς πληροφορίες που εξαπλώθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο δράστης ήταν ένας ριζοσπαστικοποιημένος ισλαμιστής μετανάστης.
Οι ταραχές αυτές εξαπλώθηκαν σε όλη τη Βρετανία με επιθέσεις σε τεμένη και ξενοδοχεία που στεγάζουν αιτούντες άσυλο, με τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ να αποδίδει τα επεισόδια σε «ακροδεξιά κακοποιά στοιχεία». Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι συνελήφθησαν.