Μαγειρική και tips

Το καλύτερο κέικ σοκολάτας στον κόσμο είναι και το πιο εύκολο

Μόνο για chocoholics

Γυαλιστερό γλάσο σοκολάτας, πάνω σε υγρό σοκολατένιο κέικ, το λιγουρεύεστε;

Μπορείτε να το φτιάξετε στο σπίτι, εύκολα, δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη τεχνική. Απλώς ακολουθήστε τα βήματα.

Φτιάχνω πρώτα τη γκανάς, για την επικάλυψη, ώστε να της δώσω αρκετό χρόνο να κρυώσει και να δέσει, ενώ φτιάχνω το κέικ. Δεν μου αρέσει η σύσταση αν τη βάλω στο ψυγείο, για να σφίξει γρήγορα.

Το γλάσο γίνεται εύκολα, ζεσταίνοντας στον φούρνο μικροκυμάτων, την κρέμα γάλακτος, για 1 με 2 λεπτά. Ρίχνω την σοκολάτα και περιμένω για μερικά λεπτά πριν την ανακατέψω, μέχρι να γίνει λείο και γυαλιστερό και να έχει τη σύσταση της Νutella.

Για τους αθεράπευτους: τρίψτε στο τέλος, πάνω από το γράσο, λίγη κουβερτούρα γάλακτος ή λευκή.

Υγρό κέικ σοκολάτας με γκανάς σοκολάτας

Υλικά:

Για τη ganache:

  • 225 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (όχι κομματάκια σοκολάτας), ψιλοκομμένη
  • 1 φλιτζάνι ( 240 ml) παχύρρευστη κρέμα γάλακτος

Για το κέικ σοκολάτας:

  • βούτυρο για την φόρμα ή σπρέι μαγειρικής
  • 3/4 φλιτζανιού (63 γρ.) σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
  • 3/4 φλιτζανιού (180 ml) ζεστό νερό
  • 1 + 2/3 φλιτζανιού (356 γρ.) καστανή ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι (227 γρ.) κρέμα γάλακτος
  • 1/2 φλιτζάνι (120 ml) φυτικό λάδι
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
  • 1 + 3/4 φλιτζανιού (210 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 3/4 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε με τη γκανάς: ρίχνουμε την κρέμα σε ένα μπολ ανάμειξης κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων. Τη ζεσταίνουμε σε πλήρη ισχύ για 30 δευτερόλεπτα, με 1 λεπτό, ανάλογα με την ισχύ του φούρνου. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και αφήνουμε για 2 λεπτά να λιώσει η σοκολάτα. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε τη γκανάζ στην άκρη να κρυώσει ενώ φτιάχνουμε το κέικ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Αλείφουμε μια παραλληλόγραμμη μέτρια φόρμα για κέικ, γενναιόδωρα, με βούτυρο ή σπρέι ψησίματος.

Βάζουμε το κακάο σε μπολ, ρίχνουμε το ζεστό νερό και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να πήξει ελαφρώς.

Ρίχνουμε στο κακάο, την καστανή ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος και το φυτικό λάδι και ανακατεύουμε με σύρμα. Προσθέτουμε τα αυγά και τη βανίλια και ανακατεύουμε.

Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

Με το σύρμα ανακατεύουμε απαλά το μείγμα, μέχρι να μην υπάρχουν ίχνη (γραμμές) από αλεύρι.

Βάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε, μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα, από το κέντρο του κέικ, για 30 με 35 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου περίπου για 1 ώρα.

Η γκανάς μας, έχει πλέον κρυώσει. Αν θέλουμε να είναι πιο αφράτη και γυαλιστερή την ανακατεύουμε με ένα μίξερ χειρός, σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να φουσκώσει λίγο, περίπου για 4 λεπτά. Κατόπιν την απλώνουμε πάνω στην επιφάνεια του κέικ, σχηματίζοντας κυματισμούς.

Αλλιώς την βάζουμε, με σπάτουλα, χωρίς να την χτυπήσουμε, στο κέικ που έχει κρυώσει.

Μαγειρική και tips
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μαγειρική και tips: Περισσότερα άρθρα