Είναι εκεί σε όλα τα μπάρμπεκιου, σε όλες τις κρεατοκαταστάσεις, γιατί δίνει δροσιά και ανεβάζει τη γεύση.
Είναι ίσως το πιο εμβληματικό Ελληνικό πιάτο και το πιο αγαπημένο ορεκτικό, τουριστών και ντόπιων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κάποιοι θέλουν το τζατζίκι, πιο ελαφρύ, με τόσο, όσο σκόρδο. Άλλοι το θέλουν δυνατό και έντονο.
Για μεγαλύτερες ποσότητες, πολλαπλασιάζετε τα υλικά. Η μεγάλη συσκευασία γιαουρτιού, με ένα κιλό γιαούρτι, βγάζει αρκετή ποσότητα, για 8-10 άτομα. Τριπλασιάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε ένα τριμμένο καρότο, για το χρώμα (αν θέλουμε).
Αυτό που πρέπει να προσέξουμε, είναι να αφαιρέσουμε όσο περισσότερο νερό από το τριμμένο αγγούρι, μπορούμε, για να μην «νερώσει» το τζατζίκι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τζατζίκι
Υλικά:
- 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 αγγούρι με τη φλούδα
- 1 σκ. σκόρδο
- 3 κ.σ. ξίδι
- μια κουταλιά της σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε το αγγούρι και το τρίβουμε στον τρίφτη. Βάζουμε το αγγούρι μέσα σε μια πετσέτα που έχουμε τοποθετήσει μέσα σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε αλάτι και 1 κ.σ. ξίδι.
Στραγγίζουμε πολύ καλά το αγγούρι μας με την πετσέτα. Πρέπει να τη σφίξουμε πολύ, για να φύγει όλο το νερό.
Βάζουμε το γιαούρτι μέσα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αγγούρι. Χτυπάμε στο μούλτι το σκόρδο με τις άλλες 2 κ.σ. ξίδι και το ελαιόλαδο και το προσθέτουμε στο γιαούρτι.
Προσθέτουμε τον άνηθο στο γιαούρτι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε δροσερό, το τζατζίκι με φρέσκα μυρωδικά, ελαιόλαδο και ψημένες πιτούλες.