Μαγειρική και tips

Πόσες ημέρες διατηρούνται τα αυγά στο ψυγείο

Πώς μπορείτε να καταλάβατε αν τα αυγά έχουν χαλάσει

Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, ενώ είναι η ιδανική επιλογή για πρωινό, brunch, σνακ, ακόμα και κανονικό γεύμα.

O κρόκος περιέχει την πλειοψηφία των θρεπτικών συστατικών, ενώ το ασπράδι του αυγού προσφέρει κυρίως πρωτεΐνη.

Δεκάδες μελέτες έχουν δείξει ότι η ενσωμάτωση αυγών στο πρωινό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, καθώς δημιουργούν αίσθημα κορεσμού με αποτέλεσμα την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων μέσα στην ημέρα.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλα τα τρόφιμα, τα αυγά έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής και μπορεί να χαλάσουν αν δεν αποθηκευτούν σωστά.

Ας δούμε, λοιπόν, πόσες ημέρες διατηρούνται τα αυγά στο ψυγείο και πώς μπορείτε να καταλάβατε αν έχουν χαλάσει.

Η διάρκεια ζωής των αυγών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι οι συνθήκες αποθήκευσης τους στο σπίτι.

Όταν τα αυγά αποθηκεύονται στο ψυγείο, παραμένουν ασφαλή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με την αποθήκευση τους σε θερμοκρασία δωματίου.

Έτσι, όταν αποθηκεύσουμε τα αυγά στο ψυγείο, η διάρκεια ζωής τους είναι περίπου 3 – 5 εβδομάδες, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Όμως, σημαντικό ρόλο για την φρεσκάδα τους παίζει και το κατάλληλο σημείο του ψυγείου. Η πόρτα του ψυγείου δεν είναι η ιδανική θέση για τα αυγά, καθώς δημιουργούνται διακυμάνσεις στην θερμοκρασία. Αντίθετα, τα αυγά πρέπει να φυλάσσονται σε ένα σημείο του ψυγείου που η θερμοκρασία είναι πιο σταθερή, δηλαδή κοντά τους 4°C, όπως στο κέντρο.

Σε περίπτωση, πάντως, που τα αυγά σας κοντεύουν να χαλάσουν τότε μπορείτε να τα βράσετε, ούτως ώστε να επιμηκύνετε τη διάρκεια ζωής τους για ακόμα μία εβδομάδα. Τα βρασμένα αυγά έχουν διάρκεια ζωής μία εβδομάδα στο ψυγείο.

Πώς να καταλάβετε αν τα αυγά έχουν χαλάσει

Ακόμα και αν τα αυγά παραμένουν στο ψυγείο για αρκετές εβδομάδες, υπάρχουν τρόποι να διαπιστώσετε αν είναι ακόμα ασφαλή για κατανάλωση.

Η πιο συνηθισμένη μέθοδος για να ελέγξετε αν τα αυγά έχουν χαλάσει είναι η δοκιμή με το νερό. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι βυθίσετε το αυγό σε ένα μπολ με νερό και να παρατηρήσετε πως θα «καθίσει».

Σε περίπτωση που το αυγό βυθιστεί στον πάτο του μπολ και μείνει ξαπλωμένο, τότε σημαίνει ότι μπορείτε να το καταναλώσετε με ασφάλεια.

Αν το αυγό παραμένει στον πάτο του μπολ αλλά στέκεται όρθιο, σημαίνει ότι είναι λίγο πιο παλιό, αλλά ακόμα ασφαλές για κατανάλωση.

Ωστόσο, αν το αυγό επιπλέει στην επιφάνεια του νερού, σημαίνει ότι είναι χαλασμένο και ότι πρέπει να το πετάξετε στα σκουπίδια.

Εκτός από τη δοκιμή με το νερό, υπάρχουν και άλλα σημάδια για να διαπιστώσετε την ποιότητα των αυγών και να αποφύγετε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.

Κατ’ αρχάς, ελέγξτε το τσόφλι του αυγού για πιθανά ραγίσματα. Αν το κέλυφος είναι σπασμένο, το αυγό μπορεί να έχει μολυνθεί και να αναπτυχθούν βακτήρια, συνεπώς, είναι προτιμότερο να μην το καταναλώσετε.

Αν το αυγό έχει μια έντονη και δυσάρεστη μυρωδιά μούχλας, όταν το σπάσετε, τότε έχει σίγουρα χαλάσει.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), πρέπει να πετάξετε τα αυγά σας αμέσως, εάν παρατηρήσετε ότι τα ασπράδια έχουν «ροζ ή ιριδίζουσα» απόχρωση. Η αλλαγή χρώματος ή ο ιριδισμός, όσο απαλός και αν είναι, μπορεί να υποδηλώνει αλλοίωση λόγω βακτηρίων ψευδομονάδας (Pseudomonas).

Συνήθως, στην συσκευασία των αυγών αναγράφεται η ημερομηνία λήξης ή η ημερομηνία που συσκευάστηκαν. Αν η ημερομηνία έχει παρέλθει, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα αυγά έχουν χαλάσει. Ωστόσο, η διάρκεια ζωής των αυγών μειώνεται σημαντικά εάν δεν διατηρούνται συνεχώς στο ψυγείο, δεδομένου ότι οι βακτηριακές λοιμώξεις είναι πιο πιθανές σε θερμοκρασίες πάνω από 20°C.

 

Μαγειρική και tips
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μαγειρική και tips: Περισσότερα άρθρα