Ελλάδα

Νέος σεισμός 4,6 Ρίχτερ στη Σαντορίνη – Ο μεγαλύτερος των τελευταίων ωρών

Εκατοντάδες σεισμοί έχουν σημειωθεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή, ενώ οι κάτοικοι παραμένουν σε ετοιμότητα

Ένας νέος σεισμός μεγέθους 4,6 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (2.2.25) στις 14:55 ανοιχτά της Σαντορίνης κοντά στην Αμοργό. Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που σημειώθηκε μετά την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ωρών. 

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,6 Ρίχτερ και είχε επίκεντρο 19 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού ανοιχτά της Σαντορίνης. 

Το εστιακό βάθος των 4,6 Ρίχτερ ήταν 14 χλμ. Από τη 1 το μεσημέρι της Κυριακής σημειώθηκαν τουλάχιστον πέντε σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ. 

Τις τελευταίες 48 ώρες σημειώθηκαν πάνω από 200 σεισμοί προκαλώντας έντονη ανησυχία στους κατοίκους της Σαντορίνης, Αμοργού αλλά και των γύρω νησιών. 

Μάλιστα, το πρωί οι σεισμοί ξεπερνούσαν τα 3 Ρίχτερ, ενώ πλέον ξεπερνούν τα 4 Ρίχτερ. 

Τη Δευτέρα (3.2.2025) θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της Σαντορίνης, της Ανάφης, της Ίου και της Αμοργού.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Έκτακτη σύσκεψη για τους σεισμούς στη Σαντορίνη θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής.

Στη σύσκεψη για τους σεισμούς στη Σαντορίνη θα συμμετάσχουν ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο σεισμολόγος, Κώστας Παπαζάχος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός, Δημήτριος Χούπης.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το τσουνάμι»

Ο καθηγητής σεισμολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έκανε ανάρτηση το πρωί της Κυριακής αναφορικά με την έντονη σεισμική δραστηριότητα που πλήττει το Αιγαίο τις τελευταίες ώρες.

«Αρχικά δεν χρειάζεται πανικός γιατί ο πανικός είναι ο μεγαλύτερος φονιάς αλλά απαιτείται εγρήγορση, το φαινόμενο επιδεινώνεται. Μετά τους νέους σεισμούς που έγιναν νομίζω ότι πρέπει τόσον η πολιτεία (η οποία κάνει αυτό που πρέπει) όσο και οι κάτοικοι να είναι πολύ προσεκτικοί. Η Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου είναι στελεχωμένη με διεθνούς επιπέδου έμπειρους επιστήμονες και να ακούτε τις ανακοινώσεις της,

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι από το τσουνάμι. Δυστυχώς η γειτνίαση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων της περιοχής δεν αφήνει αρκετό χρόνο για να φτάσουν οι ειδοποιήσεις από το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι και το χρονικό περιθώριο μεταξύ της ειδοποίησης και της άφιξης του τσουνάμι είναι πολύ μικρό.

Πρέπει οι κάτοικοι με το που παρατηρήσουν απόσυρση των υδάτων να απομακρυνθούν άμεσα από τις ακτές και να καταφύγουν σε ψηλότερα τοπογραφικά μέρη.

Για να γνωρίζουμε το ιστορικό:

Ο βυθός του Αιγαίου ανάμεσα στη Σαντορίνη και στην Αμοργό κρύβει συνολικά πέντε μεγάλα ρήγματα μήκους άνω των 20 χιλιομέτρων το καθένα, τα οποία μπορούν να δώσουν σεισμούς μεγέθους 6,5 έως 7,3 βαθμών. Το ρήγμα που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό του 1956, στην Αμοργό Τον Ιούλιο του 1956 συνέβη στην Αμοργό ο μεγαλύτερος σεισμός στην Ελλάδα κατά τον 20ο αιώνα, ενώ τον διαδέχθηκε το μεγαλύτερο τσουνάμι των τελευταίων δύο αιώνων στη Μεσόγειο.

Να ακούτε τις οδηγίες μόνο των υπεύθυνων φορέων και τις ανακοινώσεις της Εθνικής Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου και όχι το ράδιο αρβύλα.
Το πλέον πιθανό είναι σιγά σιγά το φαινόμενο να εκτονωθεί αλλά οφείλουμε να τα γνωρίζουμε».

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Έχουν σημειωθεί πάνω από 380 σεισμοί στις Κυκλάδες το τελευταίο δεκαήμερο - «Ξεκάθαρα τεκτονικής προέλευσης»
«Η περιοχή που λαμβάνει η χώρα η σεισμική δραστηριότητα έχει σημαντικές τεκτονικές δομές και θεωρείται υψηλού δυναμικού» λέει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Β. Καραστάθης.
Σεισμοί στη Σαντορίνη: Έχουν σημειωθεί πάνω από 380 δονήσεις το τελευταίο δεκαήμερο – «Ξεκάθαρα τεκτονικής προέλευσης»