Αγαπημένο λαδερό φαγητό, ο κοκκινιστός αρακάς, με τις πατάτες, είναι από εκείνα που «αντέχουν» ακόμη και τα μικρά παιδιά.
Η διατροφική αξία του αρακά είναι υψηλή, είναι κατάλληλος για χορτοφάγους, γλυκός στη γεύση και πολύ εύκολος στην προετοιμασία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο αρακά, θα πρέπει πρώτα να τον καθαρίσουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο αρακά θα τον βάλουμε κατευθείαν στην κατσαρόλα, χωρίς να τον αποψύξουμε.
Το ιδανικό για τον αρακά, είτε γίνει κοκκινιστός, είτε λεμονάτος, είναι αν σερβιριστεί ζεστός ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Μπορούμε να προσθέσουμε ανάλογα την εποχή κι αλλά λαχανικά, εκτός από τις πατάτες και τα καρότα, όπως, μελιτζάνες και κολοκύθια το καλοκαίρι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αρακάς κοκκινιστός με πατάτες και καρότα
Υλικά:
- 500 γρ. αρακάς καθαρισμένος
- 2 καρότα μέτρια σε ροδέλες
- 2 πατάτες μέτριες κομμένες σε μεγάλους κύβους
- 1 κρεμμύδι ξερό σε ψιλά καρέ
- 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα με τα φύλλα τους – ροδέλες
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας γεμάτη
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1/3 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο
- Αλάτι – Πιπέρι
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε σε φαρδιά, ρηχή, κατσαρόλα τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο. Το υπόλοιπο θα το αφήσουμε για το τελείωμα του αρακά.
Σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, σε μέτρια φωτιά για 3′, χωρίς να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, τρίβοντας στη βάση της κατσαρόλας για 1′.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα και τον αρακά.
Ρίχνουμε ζεστό νερό, να μισοσκεπάζονται τα υλικά.
Βάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 20′, από την ώρα που θα πάρει βράση το φαγητό.
Στο τέλος, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον ψιλοκομμένο άνηθο και βράζουμε για 10′ επιπλέον σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μείνει ο αρακάς, μόνο με το λάδι του.