Ελλάδα

Σεισμοί στις Κυκλάδες: Πάνω από 11.000 άνθρωποι έχουν φύγει από τη Σαντορίνη

Οι συνεχείς σεισμοί τα τελευταία 24ωρα έχουν θορυβήσει τόσο τους μόνιμους κατοίκους στη Σαντορίνη όσο και τους τουρίστες

Οι σεισμοί στη Σαντορίνη έχουν τρομοκρατήσει τον κόσμο που βρίσκεται στο νησί με αποτέλεσμα να αποχωρούν μαζικά με πλοία και αεροπλάνα.

Οι συνεχείς σεισμοί τα τελευταία 24ωρα έχουν θορυβήσει τόσο τους μόνιμους κατοίκους στη Σαντορίνη όσο και τους τουρίστες με αποτέλεσμα να έχουν αποχωρήσει από το νησί πάνω από 11.000 άνθρωπο και 1.200 αυτοκίνητα.

Συγκεκριμένα 7.000 άτομα και 1.2000 ΙΧ έχουν αναχωρήσει με τα πλοία, ενώ πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν φύγει αεροπορικών από το νησί των Κυκλάδων.

«Φοβόμαστε αρκετά. Κάθε τρεις και λίγο κουνιόμαστε. Είναι κουραστικό να το ζεις τόσες μέρες», αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάτοικοι και εργαζόμενοι στο νησί.

«Το 2011 είχε αντίστοιχη σεισμική δραστηριότητα. Αλλά όχι αυτό το πράγμα τόσες μέρες. Κοιμάμαι στην αυλή του σπιτιού μου. Από το να κοιμάμαι και να σηκώνομαι καλύτερα στο αυτοκίνητο», λέει κάτοικος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
 
Ο Ματθαίος τα τελευταία σχεδόν 10 χρόνια ζει και εργάζεται στο νησί. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το βράδυ είναι αρκετά δύσκολο για όλους. «Εκείνη την ώρα που κοιμάσαι κάθε μία, μιάμιση, δύο ώρες κουνιέσαι. Εμείς έχουμε στο νου μας τώρα ότι υποτίθεται πως περιμένουμε τον μεγάλο σεισμό για να κοπάσει όλη αυτή η ιστορία και κάθε φορά λες, “λες να είναι αυτός, λες να είναι αυτός; και πετάγεσαι”. Η αναμονή είναι κουραστική, κοιμάσαι 2-3 ώρες και εξαντλείσαι», τονίζει.

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

 

Λίγο πριν την έξοδο των Φηρών σε ένα ιδιωτικό βανάκι η κυρία Βαγγελιώ κάθεται μαζί με τον κ. Φραγκούλη έχοντας μαζί τους κάποιες σακούλες με χόρτα. Τους καλοκαιρινούς μήνες μένουν στη Θηρασιά ενώ το χειμώνα τους τον περνούν στη Σαντορίνη. « Έζησα τον σεισμό του 1956 σε ένα υπόσκαφο στη Θηρασιά» λέει ο κ. Φραγκούλης.
 
Η ώρα είναι 13:30 το μεσημέρι και στο λιμάνι, στον Όρμο του Αθηνιού τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος έχουν αρχίσει να βάζουν στη σειρά τα αυτοκίνητα που ετοιμάζονται να αναχωρήσουν με το Blue Star 1. Καθώς η ώρα περνάει ο κόσμος συνεχώς πυκνώνει. Ανάμεσά τους και ο κ. Σταύρος Αναστασιάδης, που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο νησί.
 
«H Σαντορίνη μάς κουνάει κάθε 10 λεπτά. Πάρα πολλοί σεισμοί, υπάρχει μια ανησυχία. Δεν θα έφευγα αλλά ήταν προγραμματισμένο να κάνω κάποιες δουλειές, ήρθα τις έκανα, κουνήθηκα. Εύχομαι όλα να πάνε καλά. Έχουμε σπίτι εδώ και επιχείρηση. Ήρθα 26/1 και τις 2 πρώτες μέρες δεν μπορούσα να κοιμηθώ, ξυπνούσα. Πιθανότατα να με ξυπνούσαν οι σεισμοί. Όταν κάποιος με ρώτησε αν ο Μελίκ ο σκύλος μου προβλέπει ότι θα γίνει σεισμός τότε κατάλαβα ότι κάτι γίνεται, τότε το βράδυ ήταν ενοχλητικό. Ας ελπίσουμε να μην πάθει κάτι το νησί», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Λίγο μετά τις 15:00 και την ώρα που περιμένουν όλο και περισσότεροι στην αίθουσα αναμονής του Λιμανιού σημειώνεται ο ισχυρότερος μέχρι στιγμής σεισμός με μέγεθος 5 στην κλίμακα Ρίχτερ. «Το βλέπεις; Συνέχεια αυτό νιώθουμε τις τελευταίες μέρες. Τη γη να τρέμει» λέει η κυρία Φλώρα Καραμολέγκου.
 
Ο κόσμος συνεχώς αυξάνεται, με τα αυτοκίνητα να είναι γεμάτα μέχρι πάνω, άλλοι κρατώντας στην αγκαλιά τους τα παιδιά τους, άλλοι τα λουριά των σκυλιών τους και άλλοι βάζοντας δίπλα στις θέσεις των αμαξιών τους τα γατιά τους με τα κλουβιά μεταφοράς τους.
 
«Αν και δουλεύω εδώ φεύγω γιατί ήμουν μόνη μου εδώ. Η κόρη μου φοβήθηκε για μένα μην εγκλωβιστώ και είπαμε για λίγο, δεν ξέρω πόσο θα τραβήξει, να κατέβω. Τουλάχιστον να είμαστε μαζί γιατί όταν είσαι μόνος σου είναι πιο δύσκολο.

Όταν ξέρεις ότι είσαι σε επίκεντρο σε ένα ηφαιστειογενές νησί που το έδαφος είναι σαθρό είναι πιο τρομακτικό απ’ ό,τι να είσαι σε κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδος που το επίκεντρο ξέρεις μπορεί να είναι πιο μακριά. Έχει και ιστορία, μπορεί να είμαστε και λίγο υπερβολικοί, αλλά ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που σε κυριεύει, μπορεί να τραβήξει μήνες. Αυτό είναι το δύσκολο, να μην τραβήξει μήνες», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δήμητρα Κάππου.
 

«Έρημα» τα Φηρά

Ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο παρουσιάζει η Σαντορίνη, με χιλιάδες κατοίκους να έχουν εγκαταλείψει το νησί, λόγω της εξαιρετικά έντονης σεισμικής δραστηριότητας.

Στα Φηρά οι δρόμοι δείχνουν έρημοι, με ελάχιστους κατοίκους και τουρίστες να μετακινούνται. Τα μόνα σημεία όπου υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα είναι τα ταξιδιωτικά γραφεία, στα οποία σχηματίζονται μικρές ουρές από πολίτες που ψάχνουν τρόπο να φύγουν, είτε αεροπορικώς είτε ακτοπλοϊκώς.

Ταυτόχρονα, οι Αρχές στη Σαντορίνη παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή, για παν ενδεχόμενο, με την ΕΜΑΚ, σε πρωταρχικό ρόλο, να διατηρεί την εγκατάστασή της με τις σκηνές. Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς τη διατύπωση ασφαλώς συμπερασμάτων για την πορεία του φαινομένου, ωστόσο εκτιμούν ότι η σεισμική διέγερση θα συνεχιστεί, τουλάχιστον, τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα ο δήμος Θήρας ζητά από τους τουρίστες που παραμένουν στο νησί να μην επισκέπτονται επικίνδυνα σημεία καθώς υπάρχει κίνδυνος κατολίσθησης.

Μάλιστα όπως έδειξε και το ρεπορτάζ του Live News δεν διστάζουν να βγάζουν selfies σε γκρεμούς και σε επικίνδυνα σημεία που θα έπρεπε να αποφεύγουν λόγω των σεισμών.

Έτσι ο δήμος Θήρας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με την οποία «παρακαλεί τις ενώσεις ξενοδόχων και ενοικιαζόμενων δωματίων του νησιού καθώς και τα εν λειτουργία ξενοδοχεία και κάθε είδους τουριστικά καταλύματα να ενημερώσουν άμεσα τους επισκέπτες τους για την αποφυγή των επικίνδυνων σημείων του νησιού (π.χ. Σκάρος) λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών όπως έχουν ανακοινωθεί καθώς και για την πλήρη συμμόρφωση τους με τις οδηγίες του Του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου».

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ακόμη μια νύχτα αγωνίας στη Σαντορίνη: Διαδοχικές οι σεισμικές δονήσεις – Ερήμωσε το νησί
Το νησί έχει αδειάσει και τα Φηρά θυμίζουν εικόνες πανδημίας με λίγο κόσμο να βρίσκεται στον δρόμο και ελάχιστα μαγαζιά να είναι ανοικτά - Ανάστατοι οι κάτοικοι και στην Αμοργό
Σεισμοί στις Κυκλάδες: Ακόμη μια νύχτα αγωνίας στη Σαντορίνη, διαδοχικές οι σεισμικές δονήσεις – Ερήμωσε το νησί
Ο Δήμος Αθηναίων ανοίγει τη Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου για πολίτες που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω των σεισμών στις Κυκλάδες
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνούν με την 24ωρη γραμμή του Δήμου Αθηναίων στο 1595 για περισσότερες πληροφορίες και καθοδήγηση, προτού μεταβούν στη Λέσχη.
Σεισμός στις Κυκλάδες: Ο Δήμος Αθηναίων ανοίγει τη Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου για πολίτες που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στις Κυκλάδες