Διεθνή

Δασμοί Κίνας σε αμερικανικό πετρέλαιο: Μικρές προσδοκίες για τις επιπτώσεις τους – Μειωμένες οι εξαγωγές των ΗΠΑ

Οι αμερικανικές εξαγωγές πετρελαίου προς την Κίνα έχουν περάσει πρόσφατα σε δεύτερη μοίρα

Ο πρώτος γύρος των κυρώσεων της Κίνας που έπληξαν το αμερικανικό πετρέλαιο έγινε δεκτός με «γκρίνια» ενώ οι επενδυτές εικάζουν ότι η κίνηση αυτή είναι απίθανο να κλονίσει τις εξαγωγές αργού των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Αφού η Κίνα στόχευσε τις αγορές πετρελαίου από τις ΗΠΑ με ανταποδοτικούς δασμούς 10%, η προθεσμιακή αγορά έκανε μια αρχική βουτιά – αλλά οι περισσότερες από αυτές τις απώλειες έχουν ήδη ανακτηθεί. Ο λόγος για την ισχνή αντίδραση είναι ότι οι αμερικανικές εξαγωγές πετρελαίου προς την Κίνα έχουν περάσει πρόσφατα σε δεύτερη μοίρα έναντι άλλων αγοραστών που απορροφούν περισσότερα βαρέλια.

Πέρυσι, η Κίνα εισήγαγε σχεδόν 180.000 βαρέλια αμερικανικού πετρελαίου την ημέρα, αντιπροσωπεύοντας λιγότερο από το 5% των συνολικών εξαγωγών πετρελαίου της Αμερικής. Ο όγκος αυτός μπορεί εύκολα να απορροφηθεί από άλλα διυλιστήρια στην Ευρώπη και την Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, σύμφωνα με επενδυτές. Η Νότια Κορέα είναι ήδη ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής αμερικανικού αργού, λαμβάνοντας σχεδόν μισό εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.

Οι αμερικανικές εξαγωγές προς την Κίνα, οι οποίες κορυφώθηκαν σε περίπου 450.000 βαρέλια ημερησίως το 2020, έχουν εξασθενήσει καθώς η ασιατική χώρα αγωνίζεται να αναζωογονήσει την οικονομία της και καθώς η στροφή της προς τα ηλεκτρικά οχήματα εξασθενεί τη ζήτηση για καύσιμα κίνησης.

Οι εισαγωγείς της Κίνας έχουν επίσης στραφεί σε άλλους προμηθευτές. Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι η Κίνα πήρε 40% λιγότερο αμερικανικό αργό το 2024, ενώ αύξησε τις αγορές από τη Ρωσία και το Ιράν πριν ο τελευταίος γύρος κυρώσεων διαταράξει τις ροές. Καθώς η Κίνα επιδιώκει να συνεχίσει να αντικαθιστά το αμερικανικό πετρέλαιο, μπορεί να αξιοποιήσει προμήθειες από μέρη όπως η Μέση Ανατολή, η Βραζιλία και η Γουιάνα καθώς οι κινεζικοί δασμοί τίθενται σε ισχύ στις 10 Φεβρουαρίου. Αφού όμως ο Τραμπ έδωσε την τελευταία στιγμή αναστολή στους δασμούς τόσο στον Καναδά όσο και στο Μεξικό, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ενδέχεται να επιδιώξει και αυτός διαπραγματεύσεις.

Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα