Εντός του 2025 θα ληφθεί και η επενδυτική απόφαση για ερευνητική γεώτρηση στα μπλοκς της Κρήτης, όπως δήλωσε χθες (4.2.2025) ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy, Ανδρέας Σιάμισιης, στην παρουσίαση του Κέντρου Αριστείας που ίδρυσε σε συνεργασία με την Alba Graduate Business School του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy ανέφερε ότι η απόφαση για γεώτρηση στην Κρήτη θα ληφθεί μάλλον το καλοκαίρι του 2025 και όχι το α’ τρίμηνο του 2025, όπως είχε εκτιμηθεί, λόγω καθυστέρησης του leader της κοινοπραξίας, που είναι η ExxonMobil. «Η Exxon που είναι ο leader στη κοινοπραξία, έχοντας το 70%, δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε τελική απόφαση, δεν πιστεύω ότι είναι μακριά, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη», σημείωσε ο ίδιος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, τα πετρελαιοειδή και τα ορυκτά καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο, παραμένουν στο επίκεντρο των επενδυτικών δραστηριοτήτων της Helleniq Energy.
Σημειώνεται ότι η επενδυτική απόφαση του αμερικανικού κολοσσού για τη διενέργεια ή όχι ερευνητικής γεώτρησης στις θάλασσες της Κρήτης θα σημάνει την επανέναρξη του ελληνικού προγράμματος υδρογονανθράκων, ενώ παράλληλα θα τρέχουν και δύο διαγωνισμοί για τη παραχώρηση δύο νέων μπλοκ, ενός στη Νότια Πελοπόννησο (10.604 τ. χλμ) που έχει αιτηθεί η Chevron και ενός μικρού γειτονικού της «Α2» (826 τ.χλμ) που έχει αιτηθεί η Helleniq Energy.
Για το μπλοκ «Α2», που βρίσκεται δυτικά του θαλάσσιου μπλοκ «Νότια Πελοπόννησος», δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον μόνο η Helleniq Energy, αλλά και η Chevron, ενώ ο διαγωνισμός, που θα προκηρύξει το ΥΠΕΝ για αυτό, φαίνεται ότι θα «τρέξει» σχετικά γρήγορα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την διοίκηση του Ομίλου, θα γίνουν το πρώτο «πράσινο» διυλιστήριο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο τέλος του 2025. Η «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται από δύο πάρκα συνολικής ισχύος 550 MW, που θα κατασκευαστούν στο Κιλκίς.
Επενδυτικό πλάνο ύψους 1,5 – 2 δισ. ευρώ για ΑΠΕ
Η Helleniq Energy επενδύει σε ΑΠΕ και μπαταρίες με ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 1,5 – 2 δισ. ευρώ, που πρόκειται να υλοποιήσει έως το 2030. Παράλληλα, η εταιρεία διαθέτει έργα 500 MW και έχει άλλα 500 MW υπό κατασκευή, στοχεύοντας για ΑΠΕ 1 GW.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία διαθέτει δύο μονάδες παραγωγής ενέργειας φυσικού αερίου και θα εξετάσει αν θα προχωρήσει σε τρίτη μονάδα ή αν θα επενδύσει στο FSRU Θεσσαλονίκης.
Οι πρώτες επενδύσεις στις αυτόνομες μονάδες αποθήκευσης, συνολικής ισχύος 100 MW, θα γίνουν στο τέλος της φετινής χρονιάς.