Σήμερα γάμος γίνεται…. Ο Νικόλαος Ντε Γκρες παντρεύεται την εκλεκτή της καρδιάς του Χρυσή Βαρδινογιάννη σήμερα Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025 στις 18:00 στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα, μία από τις πιο ιστορικές και όμορφες εκκλησίες των Αθηνών, σε έναν γάμο που χαρακτηρίστηκε “αστραπή”. Η τελετή αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε κλειστό κύκλο, με εκλεκτούς καλεσμένους από την εγχώρια ελίτ αλλά και το διεθνές τζετ σετ ενώ τα μέτρα ασφαλείας προβλέπονται δρακόντεια.
Στην γαμήλια τελετή του πάντα γοητευτικού και περιζήτητου Νικόλαου Ντε Γκρες με την όμορφη Χρυσή Βαρδινογιάννη, κόρη του «καπετάνιου» Γιώργου Βαρδινογιάννη και της Αγάπης Πολίτη, θα παραστούν στενοί συγγενείς και φίλοι και κουμπάροι θα είναι ο πατέρας της νύφης και ο αδελφός του γαμπρού, Παύλος Ντε Γκρες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η τελετή θα είναι λιτή αλλά θα ακολουθηθεί η παράδοση της τέως βασιλικής οικογένειας και γαμπρός και νύφη θα φορέσουν στέμματα αντί για στέφανα.
Η συγκεκριμένη παράδοση είχε τηρηθεί και σε προηγούμενους βασιλικούς γάμους, όπως του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου με την Άννα Μαρία, του Παύλου με τη Μαρί Σαντάλ, καθώς και της Θεοδώρας με τον Μάθιου Κουμάρ, όπου χρησιμοποιήθηκαν οικογενειακά στέμματα αντί για τα συνηθισμένα στέφανα.
Με αφορμή τον πολυαναμενόμενο γάμο του Νικόλαου Ντε Γκρες και της Χρυσής Βαρδινογιάννη, πάμε αρκετά αλλά και λιγότερα χρόνια πίσω και θυμόμαστε μερικούς από τους λαμπερούς και παραμυθένιους γάμους στην σύντομη royal ιστορία της Ελλάδας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σοφία και Χουάν Κάρλος – 14 Μαΐου 1962
Η πρωτότοκη κόρη του βασιλιά Παύλου και της βασίλισσας Φρειδερίκης της Ελλάδας, πριγκίπισσα Σοφία (και αδελφή του τέως βασιλιά Κωσταντίνου) παντρεύτηκε τον πρίγκιπα των Αστουριών, Χουάν Κάρλος στις 14 Μαΐου 1962. Στον γάμο παρέστησαν εστεμμένοι και ευγενείς από 29 χώρες, πριγκιπάτα και δουκάτα.
Και για να είμαστε ακριβείς, έγιναν δύο γάμοι, ένας καθολικός κι ένας ορθόδοξος. Καθώς η 23χρονη Σοφία ήταν Ορθόδοξη και ο 24χρονος Ισπανός πρίγκιπας Χουάν Κάρλος Καθολικός, αποφασίστηκε να γίνουν δύο γαμήλιες τελετές, μία στον Καθολικό Ναό του Αγίου Διονυσίου και άλλη μία στη Μητρόπολη των Αθηνών.
Εστεμμένοι από όλο τον κόσμο κατέκλυσαν την Αθήνα, όπως και 3.000 Ισπανοί για να παραστούν στο ευτυχές γεγονός των μελλοντικών τους βασιλιάδων. Ακόμη, ο απλός λαός των Αθηνών συνέρρεε στους δρόμους, από τις 5 το πρωί, για να δει από κοντά τη βασιλική πομπή και τους μελλόνυμφους.
«Η επιβλητικότης της στρατιωτικής παρατάξεως και της γαμηλίου πομπής, η παρουσία 150 εστεμμένων και πριγκίπων φερόντων λαμπράς στολάς και παράσημα, αι πολυτελείς αμφιέσεις των πριγκιπισσών, συνέθετον σπάνιον θέαμα, το οποίον συνήρπασε το αθηναϊκόν κοινόν και τας χιλιάδας των ξένων, ενώ η νεανικότης και η χάρις των μελλονύμφων συνεκίνησαν τας καρδίας ακόμη και των πλέον συγκρατημένων θεατών και έδωσαν τον τόνον εις την χθεσινήν αλησμόνητον τελετήν. Αι εκατοντάδες χιλιάδες λαού, δεν απήλαυσαν απλώς το μεγαλοπρεπές θέαμα, αλλά εξεδήλωσαν ποικιλοτρόπως τα αισθήματα αφοσιώσεως προς την ελληνικήν βασιλικήν οικογένειαν» έγραφε ο Τύπος της εποχής.
Ο βασιλικός γάμος, σκέτο παραμύθι. Άμαξες, λουλούδια, κανονιοβολισμοί. Στον γάμο παρέστησαν, όπως γράφουν οι εφημερίδες της εποχής, τρεις βασιλείς, έξι βασίλισσες και βασιλομήτορες, 42 πρίγκιπες, 56 πριγκίπισσες, 22 δούκες και δούκισσες, τιτλούχοι από 29 χώρες, πριγκιπάτα και δουκάτα. Το παρών έδωσε και ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Η νύφη ήταν εκθαμβωτική. Το ρομαντικό νυφικό της δια χειρός Jean Dessès ήταν από δαντέλα, με κεντήματα και μια τεράστια ουρά στο πέπλο. Ο Χουάν Κάρλος φορούσε την στρατιωτική του στολή και τα μετάλλιά του.
Οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της Αθήνας χτυπούσαν χαρμόσυνα ενώ το νεαρό ζευγάρι, μετά την ολοκλήρωση της τελετής, επιβιβάστηκε στην άμαξα για να επιστρέψει στα Ανάκτορα όπου παρέθεσε γαμήλιο γεύμα στους κήπους για τους υψηλούς προσκεκλημένους του.
Εκεί κόπηκε και η παραδοσιακή γαμήλια τούρτα, ενώ βράδυ παρατέθηκε δείπνο στη Γλυφάδα και μετά το τέλος του η Σοφία και ο Χουάν Κάρλος αναχώρησαν για το ταξίδι του μέλιτος στο Ιόνιο Πέλαγος.
Ωστόσο, η προίκα της Σοφίας, που άγγιξε το ιλλιγιώδες ποσό των 9 εκατομμυρίων δραχμών, προκάλεσε σάλο και ήταν η αφορμή για να ψυχρανθούν ακόμα περισσότερο οι σχέσεις των Ανακτόρων με τον πολιτικό κόσμο, ενώ οι φοιτητές βρήκαν στους δρόμους με σύνθημα «Προίκα στην Παιδεία, όχι στη Σοφία».
Στις 19 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών Σπυρίδων Θεοτόκης καταθέτει στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο δίνεται προίκα στη Σοφία ύψους 9 εκατομμυρίων δρχ. που απαλλάσσεται από κάθε φορολογία και μπορεί να μετατραπεί σε συνάλλαγμα.
Κωνσταντίνος και Άννα Μαρία – 18 Σεπτεμβρίου 1964
Ήταν νωρίς το πρωί της Παρασκευής, 18 Σεπτεμβρίου 1964 όταν 21 κανονιοβολισμοί από τον λόφο του Λυκαβηττού ανήγγειλαν το γεγονός της χρονιάς. Τον γάμο του Κωνσταντίνου Β’, και της Δανής Πριγκίπισσας Άννας-Μαρίας.
Ακόμα και η επιλογή της 18ης Σεπτεμβρίου καθόλου τυχαία δεν ήταν. Επιλέχθηκε με γνώμονα τον καιρό, καθώς δεν είχε βρέξει ποτέ την ημέρα αυτή στην πρωτεύουσα!
O 19χρονος διάδοχος Κωνσταντίνος ερωτεύθηκε κεραυνοβόλα την 13χρονη πριγκίπισσα Άννα Μαρία, μικρότερη κόρη του βασιλιά Φρειδερίκου Θ’ της Δανίας και αδελφή της (μετέπειτα) βασίλισσας Μαργκρέτε, σε μια επίσημη επίσκεψη στη Δανία. Στη δεύτερη συνάντησή τους, το 1961, όταν εκείνη ήταν 15 και αυτός 21 ετών, είχε αποφασίσει ότι θα την παντρευτεί και το ανακοίνωσε στους γονείς του.
«Δε ζήτησα την άδεια τους, ούτε τους πρότεινα. Μίλησα για αυτό σαν να επρόκειτο για τετελεσμένο γεγονός», θα έλεγε χρόνια αργότερα.
Το να πείσει τον πατέρα της Άννας Μαρίας να δώσει την άδεια του ωστόσο ήταν δύσκολο.