Η μισή απόλαυσή του να πηγαίνεις στην ταβέρνα είναι τα τηγανητά, που δεν φτιάχνουμε συχνά, στο σπίτι. Κυρίως τα τηγανητά κολοκυθάκια που πάνε χέρι – χέρι με το κλασικό τζατζίκι.
Όμως τα τραγανά κολοκυθάκια είναι σπουδαία λιχουδιά και απίστευτο ορεκτικό για να την απολαμβάνουμε μόνο στην ταβέρνα και αυτή η εκδοχή με αρωματισμένο αλεύρι, χωρίς κουρκούτι, δημιουργεί πολύ ωραία κρούστα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αν έχετε βρει τη λύση αντικατάστασης για το κλασικό τηγάνι, όπως η φριτέζα αέρος, τότε η εκτέλεση της συνταγής, είναι ακόμη πιο απλή.
Το μυστικό για να γίνουν τα κολοκυθάκια, τραγανά, σαν τσιπς, είναι, αφού τα κόψουμε και τα αλατίσουμε, να τα αφήσουμε σε σουρωτήρι, για 1 ώρα περίπου, για να βγάλουν την υγρασία τους.
Αν το παραδοσιακό τζατζίκι δεν είναι αυτό σας ταιριάζει στη γεύση, μπορείτε, είτε να το φτιάξετε χωρίς σκόρδο, είτε να φτιάξετε μια απαλή σως γιαουρτιού, που ταιριάζει επίσης, πολύ, με τα τραγανά κολοκυθάκια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τραγανά κολοκυθάκια
Υλικά:
- 4-5 μέτρια κολοκυθάκια
- 200 γρ αλεύρι κίτρινο χωριάτικο
- 1 κ.σ κόκκινη πάπρικα
- 1 κ.σ. σκόνη μουστάρδα
- 2 κ.σ. mix αποξηραμένων βοτάνων (ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι)
- Σπορέλαιο για το τηγάνισμα ή ελαιόλαδο για το ράντισμα (air fryer)
- ανθός αλατιού για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Πλένουμε και κόβουμε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες, πάχους, περίπου 1/2 εκατοστού. Βάζουμε τα κολοκύθια σε ένα μπολ και αλατίζουμε, ανακατεύοντας με τα χέρια μας να πάει το αλάτι παντού.
Βάζουμε τα κολοκυθάκια σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνουμε περίπου για 1 ώρα για να βγάλουν τυχόν υγρά. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.
Σε μια σακούλα ψησίματος, βάζουμε το αλεύρι, τη μουστάρδα την πάπρικα, τα αποξηραμένα βότανα και κουνάμε τη σακούλα, να ενωθούν.
Ρίχνουμε σε παρτίδες και ένα-ένα τα κολοκυθάκια στη σακούλα με το αλεύρι, ώστε να καλυφθούν όλα, σωστά. Συνεχίζουμε με την επόμενη παρτίδα, χωρίς να βγάζουμε από τη σακούλα, τα ήδη αλευρωμένα κολοκυθάκια. Κλείνουμε τη σακούλα και στροβιλίζουμε τα κολοκυθάκια, όλα μαζί.
Αν τα τηγανίσουμε, ζεσταίνουμε φυτικό λάδι μέχρι τη μέση του τηγανιού και βάζουμε τα κολοκυθάκια ένα-ένα. Τα τηγανίζουμε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού.
Αν τα φτιάξουμε στο air fryer, τότε τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πάρουν το επιθυμητό χρώμα.
Σερβίρουμε με τζατζίκι ή σάλτσα γιαουρτιού.