Το γλυκό των παιδικών μας χρόνων, μένει για πάντα ένα από τα αγαπημένα μας γλυκά.
Αν και παγώνει στην κατάψυξη, δεν είναι μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά φτιάχνεται όλο τον χρόνο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υπάρχουν εκδοχές μόνο με κακάο, όπως η απλή, που θα δούμε παρακάτω, υπάρχει και η ενισχυμένη, με λιωμένη κουβερτούρα και επικάλυψη σοκολάτας.
Τα αρώματα που μπορούμε να του δώσουμε είναι άπειρα, ανάλογα με το τι μας αρέσει: από εκχύλισμα βανίλιας, μέχρι ξύσμα, πορτοκαλιού, κονιάκ, λικέρ μπανάνα (δοκιμάστε το αυτό, αν βρείτε στο μπαρ των γονιών σας, ξεχασμένο λικέρ μπανάνα) και ότι άλλο φαντάζεστε.
Για την «τραγανότητα», μπορείτε επίσης, να παίξετε με τα διάφορα υλικά: ξηρούς καρπούς, καβουρδισμένους, ή καραμελωμένους, όπως καρύδι, φουντούκι, φιστίκι Αιγίνης , αλλά και φρούτα γλασέ, όπως τα κερασάκια, που δίνουν χρώμα, ή κράνμπερις και πολλά άλλα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μωσαϊκό
Υλικά:
- 250 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 200 γρ. άχνη ζάχαρη
- 50 γρ. κακάο
- 1 πρέζα αλάτι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 100 γρ. καρυδόψιχα
- 250 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ
- 50 γρ. κονιάκ
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο, την άχνη και το κακάο και ανακατεύουμε με το σύρμα να γίνει πάστα.
Προσθέτουμε το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα καρύδια και ανακατεύουμε.
Σε άλλο μπολ βάζουμε τα μπισκότα και το κονιάκ και σπάμε με τα χέρια μας σε κομμάτια.
Μεταφέρουμε τα μπισκότα στο μπολ με το κακάο και ανακατεύουμε.
Απλώνουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα και τυλίγουμε σε ρολό. Ρολάρουμε πάνω στον πάγκο μας, το μωσαϊκό για να πάρει καλό κυλινδρικό σχήμα, τυλίγουμε εξωτερικά με αλουμινόχαρτο και στρίβουμε στις άκρες σαν καραμέλα.
Βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες και μετά σερβίρουμε.