Ελλάδα

Καιρός: «Πολικό ψύχος» για 48 ώρες – Χιόνια, μποφόρ και βροχές φέρνει το νέο κύμα κακοκαιρίας

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη για την ολοκλήρωση ή μη του χειμώνα μετά το νέο κύμα ψύχους

Νέα επιδείνωση του καιρού, αναμένεται το μεσημέρι της Τρίτης (11.02.2025). Μέσα στην ημέρα φαίνεται πως θα μειωθεί ακόμη περισσότερο η θερμοκρασία, θα πέσουν χιόνια και βροχές.

Το νέο κύμα κακοκαιρίας που έρχεται από την κεντρική Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, θα φτάσει στην χώρα μας το μεσημέρι της Τρίτης και λόγω της υγρασίας που θα «φέρει» μαζί της, ο καιρός θα «χαλάσει» ακόμη περισσότερο και θα δούμε χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα.

Για σήμερα, συγκεκριμένα, αναμένονται σύννεφα στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα Δωδεκάνησα ενώ στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές, οι οποίες από το απόγευμα θα είναι περισσότερες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Στερεά.

Ασθενείς χιονοπτώσεις θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και στα ορεινά της Εύβοιας και της Κρήτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί σε χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα κατά 3 με 4 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Στα νησιά του Ιονίου, τα δυτικά και νότια ηπειρωτικά, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα νοτιότερα νησιά των Κυκλάδων θα φτάσει τους 13 με 14 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα δεν θα ξεπεράσει τους 08 με 10 βαθμούς Κελσίου.

Παγετός θα σημειωθεί τοπικά στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, στα βόρεια κατά τόπους ισχυρός.

Ωστόσο από αύριο, τα φαινόμενα φαίνεται πως θα ενταθούν.

Πρόγνωση καιρού για σήμερα

Αττική

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών και λίγα χιόνια στην Πάρνηθα.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 ή νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία – Θράκη

Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου – Ήπειρος – Δυτική Στερεά – Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες περιοχές και θα χιονίσει στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και από το βράδυ της Πελοποννήσου.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, τοπικά ανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 13 με 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -01 (μείον 1) έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Ανατολική Στερεά – Εύβοια – Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με ασθενείς τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά και τα νότια 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες – Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη όπου στα ορεινά θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι 5 με 6 και τοπικά στα νοτιοανατολικά 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 12 με 13 και στη νότια Κρήτη έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα βόρεια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά τοπικές χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και στις Σποράδες ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Πότε θα τελειώσει ο χειμώνας

Διευκρινίσεις για το αν με το νέο κύμα κακοκαιρίας, θα ολοκληρωθεί και ο χειμώνας, έδωσε με ανάρτησή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Ο γνωστός μετεωρολόγος εξήγησε πως τα προγνωστικά μοντέλο δίνουν πιο έγκυρες προβλέψεις για τις πρώτες ημέρες, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να μην γνωρίζουν πως θα εξελιχθούν τα φαινόμενα σε βάθος χρόνου.

Ολόκληρη η ανάρτησή του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, επειδή δέχτηκα αρκετά μηνύματα σχετικά με μια είδηση που κυκλοφόρησε έντονα τις τελευταίες ώρες από τηλεοπτικό σταθμό και που αναφερόταν στην ολοκλήρωση του Χειμώνα μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, σημειώνουμε τα παρακάτω:

1. Επιστημονικά δεν υπάρχει μέθοδος που να ανταποκρίνεται σε υψηλά ποσοστά επαλήθευσης και με την οποία να μπορούμε να προσεγγίσουμε μετεωρολογικές καταστάσεις που αφορούν μεγάλο χρονικό διάστημα.

2. Μέσω των παγκόσμιων μετεωρολογικών μοντέλων διαμορφώνουμε μια εικόνα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας για τις επόμενες 10 με 15 ημέρες την οποία εικόνα την αναπροσαρμόζουμε μέσω των περιοχικών μοντέλων για τις επόμενες 5 με 7 ημέρες.

3. Η στατιστική των αποτελεσμάτων μας δίνει ένα καλό ποσοστό επαλήθευσης για τις πρώτες τρεις με τέσσερις ημέρες οπότε και στη συνέχεια τα ποσοστά φθίνουν σε συνάρτηση πάντα και με την ατμοσφαιρική κυκλοφορία που διαμορφώνεται ανάλογα την περιοχή που μελετάμε αλλά και την εποχή του έτους στην οποία βρισκόμαστε.

4. Για να γίνουν κατανοητά τα παραπάνω και χωρίς να θέλουμε να κουράσουμε, ακολουθεί ένα παράδειγμα που αφορά την πρόγνωση των επόμενων 7 ημερών για την περιοχή της Αθήνας.

Στο παρακάτω διάγραμμα παρατηρούμε τα προγνωστικά σενάρια για την πορεία της θερμοκρασίας σε ύψος 1500 μέτρων πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας.

Καθώς κοιτάμε στην κάτω μπάρα και που αναφέρεται στην ημερομηνία, όσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε από τη σημερινή ημέρα, τόσο πιο πολύ απομακρύνονται τα προγνωστικά σενάρια από τον μέσο όρο (μαύρη καμπύλη). Αυτό μας δείχνει ότι η αβεβαιότητα της πρόγνωσης αυξάνει με αποτέλεσμα η πρόγνωση που ενδεχομένως να επιχειρήσουμε για αρκετές ημέρες πιο μετά να μην εμφανίζει καλά ποσοστά επαλήθευσης.

Αν για παράδειγμα πάμε 7 ημέρες μετά από σήμερα, δηλαδή για τις 17 του μήνα, παρατηρούμε ότι υπάρχει προγνωστικό σενάριο που δίνει θερμοκρασία κοντά στους -10° που ισοδυναμεί με βαρυχειμωνιά και προγνωστικό σενάριο κοντά στους 5° που ισοδυναμεί με ήπιες θερμοκρασιακές καταστάσεις πιθανόν και πιο πάνω από τα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα με τον μέσο όρο να βρίσκεται γύρω από τους 0° που ισοδυναμεί με κρύο χωρίς όμως ακρότητες.

Βλέπετε λοιπόν τη δυσκολία της επιστημονικής πρόγνωσης – προσέγγισης για 7 ημέρες μετά και πόσες καταστάσεις θα μπορούσαν να προκύψουν

α. βαρυχειμωνιά

β. φυσιολογικό ή λίγο πιο έντονο κρύο

γ. μαλακός θερμοκρασιακά καιρός με θερμοκρασιακές τιμές πιθανόν και πιο πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Φανταστείτε τώρα να κοιτάξουμε για έναν ή και παραπάνω μήνες πιο μπροστά ώστε να υποστηρίξουμε την άποψη περί ολοκλήρωσης ή μη του Χειμώνα τη στιγμή που η Κλιματολογία μας φέρνει αρκετά παραδείγματα βαρυχειμωνιάς ακόμη και μέσα στους ανοιξιάτικους μήνες!

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ο παραολυμπιονίκης Βασίλης Τσαγκάρης που σκότωσε τον ξενοδόχο στο Μοσχάτο μιλάει μέσα από τις φυλακές - Τα ισόβια, τα προβλήματα υγείας και η απεργία πείνας
«Αυτό που ζητάω είναι να με βγάλουν με “βραχιολάκι” μέχρι να γίνουν τα χειρουργεία, ή με κάποιον άλλον τρόπο... Εγώ πρέπει να βγω άμεσα»
Μοσχάτο: Ο παραολυμπιονίκης Βασίλης Τσαγκάρης που σκότωσε τον ξενοδόχο μιλάει μέσα από τις φυλακές – Τα ισόβια, τα προβλήματα υγείας και η απεργία πείνας
Πάνω από 14.000 σεισμοί στις Κυκλάδες από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 9 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το ΕΚΠΑ – Δεν αποκλείεται κύριος σεισμός
«Οι σεισμοί αυτοί μπορεί να θεωρηθεί ότι εντάσσονται στο πλαίσιο σμηνοσειράς που θα συνεχιστεί με αρκετούς σεισμούς παρόμοιων μεγεθών»
ΕΚΠΑ για τους σεισμούς στις Κυκλάδες: Πάνω από 14.000 σεισμοί στις Κυκλάδες από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 9 Φεβρουαρίου – Δεν αποκλείεται κύριος σεισμός