Αθλητικά

Βρούτσης: «Βελτίωση του νόμου κατά της οπαδικής βίας προς το ηπιότερο από την επόμενη περίοδο»

"O Ολυμπιακός θα πάρει ό,τι δικαιούται, αλλά με απόλυτη νομιμότητα και διαφανείς διαδικασίες", σχολίασε ο Γιάννης Βρούτσης για το ΣΕΦ

Ο νόμος κατά της οπαδικής βίας θα γίνει ηπιότερος, εφόσον εμπεδωθεί το κλίμα ασφαλείας μέσα στα γήπεδα. Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική εφημερίδα “Political”, απαντώντας με τον τρόπο αυτό έμμεσα στο αίτημα των ΠΑΕ της Super League να τροποποιηθούν ή και να καταργηθούν διατάξεις του αθλητικού νόμου.

Ο Γιάννης Βρούτσης υπενθύμισε ότι ο επίμαχος νόμος ψηφίστηκε σε μία εποχή που στιγματίστηκε από τις δολοφονίες του φιλάθλου της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσούρη και του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, ενώ είχε προηγηθεί και εκείνη του Αλκη Καμπανού.

Ηδη, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, στο νόμο που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν κάποιες διαφοροποιήσεις (όπως η κατάργηση του πολλαπλασιασμού των ποινών σε περίπτωση υποτροπής και το «άνοιγμα» των μεμονωμένων μετακινήσεων φιλάθλων), για να προσθέσει ότι «… η βελτίωση του νόμου προς το ηπιότερο θα συνεχιστεί και μετά το τέλος της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, εφόσον διαπιστώσουμε ότι το κλίμα ασφάλειας μέσα στα γήπεδα εμπεδωθεί».

Οι διατάξεις του ν. 5085 για τη οπαδική βία νομοθετήθηκαν μέσα σε ένα πολύ άσχημο κλίμα, με τις δολοφονίες του φιλάθλου της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσούρη και του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Θυμίζω, αν και πιστεύω δεν έχει από κανέναν ξεχαστεί, είχε προηγηθεί η στυγνή δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Η Πολιτεία όφειλε να προασπίσει την έννομη τάξη και να προτεραιοποιήσει την ασφάλεια των αγνών φιλάθλων», υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης και συνέχισε:

«Εντούτοις, αναγνωρίζοντας το αυστηρό πλαίσιο, το οποίο πλέον υφίσταται για όλες τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, είχαμε δεσμευθεί από την ψήφιση του νόμου ότι οι διατάξεις θα εξορθολογίζονται προς το ηπιότερο, όσο βλέπουμε ότι τα μέτρα αποδίδουν. Απόδειξη είναι πως, με τον πρόσφατο Νόμο μας, τον 3ο κατά σειρά που ψηφίσαμε στις 5 Φεβρουαρίου, καταργήσαμε τον πολλαπλασιασμό των υποτροπών, επιτρέψαμε τη μεμονωμένη μετακίνηση οπαδών και εστιάσαμε στις κυρώσεις και προς τους φυσικούς αυτουργούς των επεισοδίων που δημιουργούν προβλήματα στις ομάδες τους και όχι μόνο στους συλλόγους.

Αυτά τα φυσικά πρόσωπα θα έχουν κύρωση έως 50.000 ευρώ και αποβολή τους από ένα έως πέντε χρόνια από κάθε αθλητική εκδήλωση. Η βελτίωση του Νόμου προς το ηπιότερο θα συνεχιστεί και μετά το τέλος της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, εφόσον διαπιστώσουμε ότι το κλίμα ασφάλειας μέσα στα γήπεδα εμπεδωθεί, μαζί με τις οικογένειες και τις παρέες που θέλουμε να βλέπουμε στις κερκίδες».

Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού υπερασπίστηκε την αποτελεσματικότητα των διατάξεων για την καταπολέμηση της βίας, τονίζοντας μάλιστα ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης επαινέθηκαν από τις διεθνείς αρχές του ποδοσφαίρου: «Οι καίριες νομοθετικές παρεμβάσεις, που φέραμε στον ελληνικό αθλητισμό για πρώτη φορά με τον Νόμο 5085/2024, έχουν αποφέρει καρπούς. Το τέλος της ανομίας και της γενικευμένης αίσθησης ατιμωρησίας δημιούργησε ένα άλλο κλίμα, που ευνοεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Εδώ και έναν χρόνο που εφαρμόζεται ο συγκεκριμένος νόμος, παρατηρήθηκε, αποδεδειγμένα και με μετρήσιμα στοιχεία, θεαματική μείωση σε σοβαρά φαινόμενα βίας (συμπλοκές, είσοδος φιλάθλων σε αγωνιστικό χώρο, διακοπές αγώνων κλπ.) εντός οιασδήποτε αθλητικής εγκατάστασης, ειδικά αυτών που φιλοξενούν αγώνες των μεγάλων επαγγελματικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

Το ορατό και πανθομολογούμενο αποτέλεσμα οδήγησε τις διεθνείς αρχές του ποδοσφαίρου, αλλά και το Συμβούλιο της Ευρώπης, να αποδώσουν τα εύσημα στην Πολιτεία για την άμεση και αποτελεσματική, μέχρι και σήμερα, αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στα ελληνικά γήπεδα. Ενός φαινομένου, το οποίο μόλις έναν χρόνο πριν, φάνταζε ανεξέλεγκτο, οδηγώντας σε θανάτους φιλάθλων και αστυνομικών λειτουργών, εκθέτοντας την πατρίδα μας διεθνώς».

Ο Γιάννης Βρούτσης μίλησε ακόμη για τις παρεμβάσεις που γίνονται στο ΟΑΚΑ, αλλά και για το ζήτημα της παραχώρησης του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας στην ΚΑΕ Ολυμπιακός.

«Η αναβάθμιση του ΟΑΚΑ είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα υποδομής που υλοποιούνται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια», επισήμανε αρχικά και πρόσθεσε: «Οι πρώτες και πιο εμφανείς παρεμβάσεις αφορούν την αναβάθμιση των ήδη υπάρχοντων υποδομών. Αυτές οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την ανακαίνιση των αποδυτηρίων, την αναβάθμιση φωτισμού, αλλά και ολιστικές προβλέψεις για προσβασιμότητα. Η ανακαίνιση του στέγαστρου του κεντρικού σταδίου του ΟΑΚΑ είναι ίσως το πιο δύσκολο και κρίσιμο έργο και στοχεύει στην ενίσχυση της δομής, τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και τη μείωση του κόστους συντήρησης.

Το νέο στέγαστρο θα προσφέρει καλύτερη προστασία από τις καιρικές συνθήκες, βελτιώνοντας την εμπειρία των φιλάθλων, ειδικά σε αγώνες που πραγματοποιούνται υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες. Παράλληλα αναβαθμίζονται όλα τα συστήματα ασφαλείας, προχωράει η ενεργειακή αναβάθμιση, δημιουργήθηκαν νέες κολυμβητικές δεξαμενές και σύντομα θα γίνει και τοποθέτηση του νέου υψηλών προδιαγραφών ελαστικού τάπητα (ταρτάν), με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, οπότε θα έχουμε ξανά ένα Στάδιο έτοιμο να φιλοξενήσει διεθνείς αγώνες στίβου.

Τα χρονοδιαγράμματα είναι ιδιαίτερα αυστηρά και θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια των εργασιών και της εγκατάστασης, σεβόμενοι τις αγωνιστικές και άλλες υποχρεώσεις των ομάδων και των σωματείων που φιλοξενούνται».

Για το θέμα του ΣΕΦ, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού είπε: «Είμαστε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων με την ΚΑΕ Ολυμπιακός. Ο Ολυμπιακός είναι μία μεγάλη, ιστορική ομάδα που οφείλουμε να διευκολύνουμε για να αποκτήσει και αυτή, όπως ο Παναθηναϊκός, το δικό της υπερσύγχρονο κλειστό γήπεδο μπάσκετ. Επιθυμούμε να ικανοποιήσουμε τον Ολυμπιακό, που μαζί με τον Παναθηναϊκό αποτελούν δύο από τις καλύτερες ομάδες όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης, και είμαστε ευτυχείς που πρωταγωνιστούν στις μεγάλες διασυλλογικές διοργανώσεις, διαφημίζουν τη χώρα μας διεθνώς και παρακινούν τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.

Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το Κράτος έχει κάποιες διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται, διότι υπάρχουν και οι αντίστοιχοι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Η επιθυμία είναι δεδομένη: ο Ολυμπιακός θα πάρει ό,τι δικαιούται, αλλά με απόλυτη νομιμότητα και διαφανείς διαδικασίες. Παράλληλα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ακολουθείται, στο ΣΕΦ, μετά την για πρώτη φορά γενναία χρηματοδότησή του από 1/1/2024, με 2 εκατ. ευρώ, έχουν δρομολογηθεί παρεμβάσεις που θα αντιμετωπίσουν διαχρονικά προβλήματα δεκαετιών. Συνολικά, οι παρεμβάσεις αυτές στοχεύουν στη βελτίωση της λειτουργικότητας, της ασφάλειας και της ενεργειακής απόδοσης (ψύξη – θέρμανση), διασφαλίζοντας παράλληλα τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του σταδίου.

Ο κ. Βρούτσης έκανε επίσης αναφορά στο νέο αναμορφωτικό μέτρο της ένταξης ανηλίκων σε ερασιτεχνικά σωματεία, για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας: «Επενδύουμε πολύ σε αυτό το σχέδιο, καθώς δεν είναι ο στόχος μας τα παιδιά να οδηγούνται σε σκληρά αναμορφωτικά μέτρα. Τα παιδιά πρέπει να έχουν τη δεύτερη ευκαιρία τους και ο αθλητισμός είναι το καταλληλότερο περιβάλλον για κοινωνικοποίηση και επαφή με όλες εκείνες τις αξίες που δρουν συνεκτικά σε μία κοινωνία.

Με το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχουμε ήδη πάει σε πέντε νομούς, Λασίθι, Χανιά, Ιωάννινα, Καστοριά και Αθήνα, και το πρόγραμμα ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα προστεθεί και η Θεσσαλονίκη. Έχουμε μιλήσει με τα αθλητικά σωματεία, έχουμε συζητήσει με τους προπονητές, έχει γίνει ολόκληρη προετοιμασία και του χρόνου είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε καθολικά σε όλη την επικράτεια. Πρόκειται για ένα επαναστατικό μέτρο, από αυτά που σπάνια λέμε στο δημόσιο διάλογο. Οι αξίες του αθλητισμού είναι μοναδικές: αλληλεγγύη, συντροφικότητα, ευ αγωνίζεσθαι. Αυτό το πλαίσιο των αξιών του αθλητισμού θα έρθει να εναγκαλιστεί με αυτά τα παιδιά.

Τέλος, αναφερόμενος στο νέο νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή, ο Γιάννης Βρούτσης είπε: «Στα 34 άρθρα αυτού του τρίτου νόμου που φέρνουμε μέσα σε ένα χρόνο, εισήχθησαν αναγκαίες και κρίσιμες διατάξεις που, μεταξύ άλλων, στοχεύουν στην αναβάθμιση, στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης, στην άρση στρεβλώσεων, στη διαφάνεια, στη μείωση της γραφειοκρατίας, στον εκσυγχρονισμό και στην αποτελεσματικότερη διοίκηση στον αθλητισμό.

Το πιο σημαντικό είναι ότι για μία ακόμη φορά νομοσχέδιο που κατεβάζουμε στη Βουλή υπερψηφίζεται με ευρεία συναίνεση: από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Σπαρτιάτες, ενώ το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε μόνο έξι από τα 34 άρθρα και η Νίκη υπερψήφισε τα 21 απ’ αυτά. Ανάμεσα στις σημαντικότερες διατάξεις συμπεριλαμβάνονται η επέκταση των προνομίων Ολυμπιονικών ως και την 6η θέση, με αναδρομική ισχύ από το 2012, η ελάφρυνση της γραφειοκρατίας για τα αθλητικά σωματεία, η εξομοίωση πτυχίου προπονητή ΑμεΑ, η αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων και για τους διπλωματούχους UEFA C κ.λπ.

Μετά από αυτό το νομοσχέδιο, θα φέρουμε και ένα τέταρτο στα μέσα το 2025, το οποίο θα αφορά στην πλήρη κωδικοποίηση του εμβληματικού νόμου του Ανδρέα Φούρα, του 2725/1999, και όλων των διατάξεων που νομοθετήθηκαν σ’ αυτά τα 26 χρόνια από τότε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αθλητικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Αθλητικά: Περισσότερα άρθρα