«Εχθρός» των σεισμολόγων είναι ο χρόνος για τους δεκάδες χιλιάδες σεισμούς που έχουν καταγραφεί μέσα σε περίπου 15 ημέρες στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού.
«Για μένα ήταν σαφές η κάποια φαινομενική ηρεμία με μεγέθη κάτω από 5 Ρίχτερ από την περασμένη Τετάρτη μέχρι χθες. Ήταν μέσα στις φυσιολογικές διακυμάνσεις μία δραστηριότητα που είναι της τάξεως του 5 Ρίχτερ. Είναι μία συνεχής δραστηριότητα που ενεργοποιεί πολλά ρήγματα στην περιοχή μικρού έως μετρίου μεγέθους » σημείωσε σήμερα, Τρίτη (11.02.25) ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου μιλώντας στο Live News, με τους σεισμούς στην περιοχή της Ανύδρου, να συνεχίζουν να ταρακουνούν Σαντορίνη και Αμοργό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την ίδια ώρα, ο καθηγητής σημείωσε ότι «το ρήγμα της Ανύδρου μπορεί να δώσει σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ», εφησυχάζοντας, ωστόσο, τον κόσμο, πως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση δεν θα δημιουργούσε ιδιαίτερο πρόβλημα. «Οι σεισμοί που έχουμε τώρα περικυκλώνουν το συγκεκριμένο ρήγμα» ανέφερε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, το ρήγμα της Ανύδρου δεν έχει δώσει σεισμό εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα. σε αντίθεση με το ρήγμα της Αμοργού «που δεν μας απασχολεί σήμερα».
Στην περίπτωση που καταγραφεί ένας σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ, ο Δημήτρης Παπανικολάου, τόνισε πως είναι είναι κάτι που μπορεί να διαχειριστεί, εκτιμώντας πως «θα κάνει κάποιες ζημιές σε ορισμένες περιοχές της Σαντορίνης, ελάχιστα θα ενοχλήσει την Αμοργό και θα εκτονώσει ταυτόχρονα ένα μεγάλο μέρος της όλης ενέργειας».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει σενάριο για έναν σεισμό μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ.
Ερωτηθείς για τα ηφαίστεια είπε πως είναι σχεδόν ήρεμα. «Το ηφαίστειο της Σαντορίνης έκανε κάτι μικρογεγονότα το Φθινόπωρο. κάτι πήγε να κάνει και το Κολούμπο για καμία δεκαριά ημέρα. Αυτά τα δύο ηφαιστειακά κέντρα δείχνουν μία πλήρη ηρεμία»
Ως προς το χρονοδιάγραμμα της σεισμικής δραστηριότητας ανέφερε πως «εδώ σηκώνουμε τα χέρια ψηλά», για να εξηγήσει πως οι επιστήμονες κάνουν πιθανολογικές εκτιμήσεις.
Μπορεί να κρατήσει για πολλές εβδομάδες, είπε για να σημειώσει, μάλιστα, πως ο ορίζοντας του Πάσχα ίσως να μην φτάνει.
Να σημειωθεί ότι από τις 12 τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη σημειώθηκαν συνολικά 13 σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ. Επί δύο ώρες το πρωί της Τρίτης η Σαντορίνη δεν σταμάτησε να σείεται, καθώς η γη κουνιόταν με ρυθμούς Ρίχτερ που ξεπερνούσαν τους 4 βαθμούς.
Το μεσημέρι της Τρίτης στις 13:43 σημειώθηκε ακόμα ένας σεισμός μεγέθους 4,8 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού είναι και πάλι στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό και συγκεκριμένα 13 χλμ νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης. Το εστιακό βάθος ήταν στα 11,6 χλμ.
Στις 14:34 ακολούθησε σεισμική δόνηση μεγέθους 4 Ρίχτερ, με επίκεντρο 21 χιλιόμετρα νότιο, νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Στις 16:29 σημειώθηκε σεισμός 4,5 Ρίχτερ, 11 χιλιόμετρα νότιο, νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.