Τα μέτρα για την Κεφαλαιαγορά και οι «μυστικοί πελάτες»
Η δυνατότητα για έρευνες από τις εποπτικές αρχές μέσω «μυστικών πελατών», τόσο για θέματα που αφορούν τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες, όσο και για ζητήματα που συνδέονται με τις εισηγμένες είναι μία από τις ενδιαφέρουσες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για την Κεφαλαιαγορά που παρουσίασε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης. Βέβαια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρέπει να λύσει τόσα άλλα ζητήματα μέχρι να αρχίσει να στέλνει το προσωπικό για mystery shopping σε χρηματιστηριακές και εισηγμένες. Στα άλλα ενδιαφέροντα μέτρα η στήλη συγκαταλέγει και τις αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο των επενδυτικών εταιρειών ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) αρκεί να συνοδευτούν και από ουσιαστική παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ώστε να αυξηθεί η διασπορά μετοχών. Ήδη κάποιοι μέτοχοι, όπως ο όμιλος Φουρλή με την Trade Estates, προχώρησαν σε τέτοιες κινήσεις ώστε να μην είναι οι ΑΕΕΑΠ απλά ένα όχημα για χαμηλή φορολογία επί της ακίνητης περιουσίας κάποιων ισχυρών, αλλά όχημα που επιτρέπει σε μικροεπενδυτές να τοποθετηθούν στο real estate.
Πρωτοφανείς οι ποινές για παρατυπίες με κρυπτονομίσματα
Στα σοβαρά δείχνει να παίρνει το οικονομικό επιτελείο την ανάγκη ρύθμισης των κρυπτονομισμάτων, καθώς είναι τοις πάσι γνωστό πως από την πρώτη ημέρα που εμφανίστηκαν, η αγορά τους αποτέλεσε ένα «φαρ ουέστ» για κάθε λογής παρανομία. Έτσι, με νέο νομοσχέδιο προωθούνται μια σειρά από μέτρα, όπου μεταξύ άλλων συναντάμε και ποινικές διατάξεις για όσους παρανομούν. Και τι εννοούμε παρανομούν; Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφορά στην μη αδειοδοτημένη «παροχή υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων», δηλαδή σε ό,τι γίνεται μέχρι τώρα κατά κόρον είτε από ανεπίσημες πλατφόρμες είτε και από χιλιάδες ιδιώτες που ανταλλάσουν μεταξύ τους κρυπτονομίσματα μέσω ψηφιακών πορτοφολιών, οριζόντια και εκτός πλατφορμών. Μια πρακτική που λόγω της «αποκεντρωμένης» φύσης των συγκεκριμένων επενδυτικών στοιχείων, είναι εξαιρετικά διαδεδομένη και από μη… εγκληματίες. Και οι ποινές σε αυτή τη περίπτωση είναι πραγματικά εξοντωτικές, καθώς πέραν της φυλάκισης έως και ένα έτος, προβλέπονται πρόστιμα, όπου για τα φυσικά πρόσωπα φτάνουν έως και τις 700.000 ευρώ, ενώ για τα νομικά πρόσωπα μπορούν να φτάσουν και τα… 5 εκατ. ευρώ!
Είναι επαρκή τα μέτρα ενάντια στα κυκλώματα και στο ξέπλυμα;
Στο ίδιο πλαίσιο, προωθούνται μέτρα για αντιμετωπιστούν τα κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος τα οποία ξεπλένουν χρήμα μέσα από τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Πώς το κάνουν αυτό; Μέχρι σήμερα, εγκληματίες που έχουν αποκομίσει, για παράδειγμα, bitcoin από πώληση ναρκωτικών στο διαδίκτυο ή οτιδήποτε άλλο, μπορούν να τα βγάλουν από το ανώνυμο ψηφιακό τους πορτοφόλι, και να τα βάλουν σε ένα ανταλλακτήριο μετατρέποντας τα σε πραγματικό χρήμα, χωρίς κανένα ίχνος, καθώς η εποπτεία είναι ελλιπής. Έρχεται, λοιπόν, η κυβέρνηση και λέει με το νέο νομοσχέδιο πως θα υποχρεούται η πλατφόρμα να ζητά στοιχεία και ταυτοποιήσεις από τον πελάτη και για τα κρυπτονομίσματά του, έτσι ώστε να αποκαλύπτονται τα «ίχνη» του παράνομου χρήματος. Σωστή η σκέψη. Ωστόσο, είναι μία πρακτική που την έχουμε ήδη δει να εφαρμόζεται με την προσπάθεια ρύθμισης άλλων εταιρειών που και αυτές χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα χρήματος, όπως οι πλατφόρμες ηλεκτρονικού τζόγου, οι οποίες υπάρχουν σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αντίστοιχες παράμετροι επιβλήθηκαν και σε αυτές, αλλά τα αποτελέσματα είναι κάτι παρά πάνω από αμφίβολα, καθώς συνεχίζουν να αποτελούν αγαπημένο «πλυντήριο» για τα κυκλώματα διεθνώς. Και ο λόγος είναι απλός: Τα κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος (και όχι οι καθημερινοί πολίτες) είναι εξοικειωμένοι στο να κλέβουν και να παραποιούν στοιχεία πολιτών, που είτε έχουν δηλώσει απώλεια ταυτότητας ή έχουν πεθάνει κλπ. Είναι, επομένως, «βούτυρο στο ψωμί τους» να παρακάμπτουν αυτές τις διαδικασίες ταυτοποίησης. Συν τοις άλλοις, κανένα κράτος δεν μπορεί να αναγκάσει μία εταιρεία η οποία βρίσκεται σε άλλη χώρα να της παραδώσει στοιχεία των πελατών της, καθώς μπορεί να επικαλεστεί προστασία προσωπικών δεδομένων. Άρα αν βασιστούμε μόνο σε αυτό το μέτρο για να σταματήσουμε το ξέπλυμα μέσω των crypto-πλατφορμών, μάλλον θα περιμένουμε πολύ ακόμα για να δούμε αποτελέσματα…
Η επόμενη μέρα για την εταιρεία ακινήτων του ΕΦΚΑ
Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης εσόδων από την εκμετάλλευση των ακινήτων του ΕΦΚΑ ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας. Είναι γνωστό πως προ ημερών, η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως «ξήλωσε» όλο το διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας του ΕΦΚΑ. Η εν λόγω εταιρεία συγκροτήθηκε το 2022 με βασικό σκοπό τη διασφάλιση και μεγιστοποίηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας του e-ΕΦΚΑ, των προσόδων και της οικονομικής απόδοσης της, με την ορθολογική διαχείριση, εκμετάλλευση και διάθεσή της. Προφανώς, κατά την άποψη της υπ. Εργασίας, αλλά και της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ δεν συνέβη για αυτό και την «παραίτησε». Η στήλη πληροφορείται πως ενδεχομένως ζητούμενο για την επόμενη διοίκηση της εταιρείας ακινήτων του e-ΕΦΚΑ είναι να λειτουργεί η εταιρεία ακινήτων του e-ΕΦΚΑ (την οποία θα διοικεί) ακριβώς ως εταιρεία του… e-ΕΦΚΑ και όχι ως εταιρεία δίπλα στον… e-ΕΦΚΑ. Δηλαδή ζητούμενο, με δυο λόγια, μπορεί να είναι το εξής: Να έχει η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ τον πρώτο λόγο στη διαχείριση των εσόδων από την αξιοποίηση των ακινήτων του και όχι η εταιρεία του. Μία τέτοια εξέλιξη θα είναι σημαντική πιθανόν, όχι μόνο για τον e-ΕΦΚΑ, αλλά ενδεχομένως για όλο το δημόσιο, το οποίο «τρέχει» ένα πολυ – επίπεδο σχέδιο αξιοποίησης των ακινήτων του. Εξάλλου, ο e-ΕΦΚΑ και στο πρόσφατο παρελθόν πρωτοστάτησε σε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες μετέπειτα εφαρμόστηκαν και σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου.
Οι φιδέμπορες της Τεχνητής Νοημοσύνης!
Οι παλαιότεροι επενδυτές θα θυμούνται την περίφημη «φούσκα των dot com» των εταιρειών του Διαδικτύου που κράτησε από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι τις 10 Μαρτίου 2000, ημέρα κατά την οποία ο δείκτης NASDAQ κατέγραψε το ανώτερο επίπεδό του και μετά άρχισε να γκρεμίζεται. Το σπάσιμο της «φούσκας των dot com» οδήγησε σε πτώση του NASDAQ κατά 78% μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν τα γρήγορα κέρδη, αλλά και πλήθος εταιρειών που υπόσχονταν πως θα αλλάξουν τον κόσμο μέσω του Διαδικτύου. Η κατάρρευση των εταιρειών Internet συμπαρέσυρε τότε και κολοσσούς των τηλεπικοινωνιών που είχαν καβαλήσει αυτό το παραμύθι όπως οι αμερικανικές Worldcom και Global Crossing αλλά και η περίφημη ενεργειακή εταιρεία Enron. Την πλήρωσαν ακόμα και εταιρείες ορκωτών όπως η Arthur Andersen που έλεγχε τα βιβλία της Enron. Γι’ αυτό αγαπητοί αναγνώστες δείξτε μεγάλη προσοχή στους νέους φιδέμπορες, αυτούς που πωλούν την τεχνητή νοημοσύνη ως λύση σε κάθε πρόβλημα και την παρουσιάζουν ως τη νέα μεγάλη επενδυτική ευκαιρία. Θα υπάρξει μεγάλο και οδυνηρό ξεκαθάρισμα και σε αυτόν τον τομέα μέσα στην επόμενη τριετία – πενταετία.
Είναι ακόμα εργολάβοι του ΟΛΘ οι ΜΕΤΚΑ και ΤΕΚΑΛ;
Λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η επταετής προθεσμία υλοποίησης των επενδύσεων (180 εκατ. ευρώ) που προέβλεπε η σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού Θεσσαλονίκης στον ΟΛΘ, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ το επικαιροποιημένο Master Plan! Τώρα που δεν φαίνεται να περισσεύει η ρευστότητα στον όμιλο Ιβάν Σαββίδη που έχει παγώσει άλλες επενδύσεις όπως στο Πόρτο Καρράς, θα δούμε αν θα προχωρήσει το επενδυτικό σχέδιο του ΟΛΘ με κύριο άξονα την επέκταση του 6ου προβλήτα. Πριν ανακύψουν τα προβλήματα που οδήγησαν στην ανάγκη επικαιροποίησης του Master Plan λόγω ΣτΕ είχε επιλεγεί ως προσωρινός ανάδοχος μια κοινοπραξία υπό την ΜΕΤΚΑ για την επέκταση του 6ου προβλήτα. Τώρα διαβάζουμε πως προσωρινός ανάδοχος είναι η κοινοπραξία ΜΕΤΚΑ – ΤΕΚΑΛ. Είναι άραγε ακόμα στο παιχνίδι οι δύο τεχνικές εταιρείες ή βαρέθηκαν να περιμένουν;
Ο πρώην πρόεδρος της Vinted άνοιξε νέα εταιρεία στην Ελλάδα
Το όνομα Martin Scheepbouwer μπορεί να μη σας λέει και πολλά, αλλά πρόκειται για ένα από τα πολύ γνωστά ονόματα στην αγορά τον διαδικτυακών υπεραγορών (online marketplaces) που από τον Φεβρουάριο του 2023 μέχρι τον Ιανουάριο του 2024 ήταν πρόεδρος της γνωστής διαδικτυακής πλατφόρμας Vinted, που σπάει ταμεία μέσω πωλήσεων μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης, κ.α. Ο Μ. Scheepbower παραμένει σύμβουλος της Vinted και χθες ίδρυσε νέα εταιρεία συμβούλων με έδρα την Αθήνα. Πρόκειται για την CYNEGIRUS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. που ασχολείται με υπηρεσίες χρηματοοικονομικών συμβούλων, διαχείρισης κεφαλαίων, κ.α. Με θητεία σε μεγάλους διεθνείς ομίλους, από την McKinsey μέχρι την eBay, ο επιχειρηματίας και επενδυτής έχει Ολλανδική και Βρετανική υπηκοότητα. Ως έδρα του νέου εγχειρήματος επέλεξε πάντως την Ελλάδα.
Πότε θα πέσουν οι τιμές ρεύματος
Οι Έλληνες καταναλωτές αντιμετωπίζουν αυξημένο ενεργειακό κόστος, το οποίο αποφορτίζεται μέσω των κρατικών επιδοτήσεων όταν ξεπερνά ένα ορισμένο επίπεδο. Επειδή, όμως, οι επιδοτήσεις είναι μονάχα «ασπιρίνες», χρειάζονται δομικά μέτρα. Στο ΥΠΕΝ θεωρούν ότι τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθεί θα εμφανιστούν στην εγχώρια αγορά εντός της επόμενης διετίας. Ο λόγος είναι ότι κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η ανάπτυξη των φθηνών ΑΠΕ στη χώρα μας θα ξεπεράσει κατά πολύ τις δυνατότητες των διεθνών διασυνδέσεων να εξάγουν την πράσινη ενέργεια και έτσι θα πέσουν μόνιμα οι εγχώριες τιμές. Κατ’ επέκταση, μπορεί προς το παρόν οι καταναλωτές να μη βλέπουν οφέλη από την ενεργειακή μετάβαση, αλλά αυτό θα αλλάξει σχετικά σύντομα.