Ελλάδα

Φάρμακα υψηλού κόστους: Στα φαρμακεία της γειτονιάς σε λιγότερο από 2 μήνες – Οι 3 επιλογές για τους ασθενείς

Το μέτρο στοχεύει στη δραστική μείωση των πολύωρων αναμονών σε ουρές έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Υγείας με τους φαρμακοποιούς, για την ανάληψη του έργου της διανομής των φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία της γειτονιάς.

Μετά την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι τον Απρίλιο ξεκινά η δωρεάν διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) κατ’ οίκον, προχωρά και το δεύτερο μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης για τη μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών. Πρόκειται για τη διανομή των ΦΥΚ από τα φαρμακεία της γειτονιάς.

Το μέτρο στοχεύει στη δραστική μείωση των πολύωρων αναμονών σε ουρές έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ένα χρόνιο πρόβλημα που ήρθε και πάλι στην επιφάνεια, με το πρόσφατο περιστατικό και την ταυτόχρονη απουσία υπαλλήλων στα φαρμακεία της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Γεγονός που προκάλεσε την «ακτιβιστική παρέμβαση» του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος παραβίασε με κλειδαρά το φαρμακείο και άρχισε να εξυπηρετεί τους ασθενείς.

Παράλληλα τις προηγούμενες ημέρες, ο ΕΟΠΥΥ με απόφασή του προχώρησε στην πρόσληψη 20 φαρμακοποιών με μπλοκάκι, οι οποίοι αναμένεται να ενισχύουν τη λειτουργία των φαρμακείων του Οργανισμού.

Πώς θα γίνεται η διάθεση των φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, από τις αρχές του Απριλίου, οι ασφαλισμένοι που χρειάζονται ΦΥΚ θα μπορούν να επιλέξουν το φαρμακείο της γειτονιάς τους, όπου θα παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους.

Η διαδικασία προβλέπει τα εξής βήματα:

Ο ασφαλισμένος θα δηλώνει το φαρμακείο της επιλογής του στον ΕΟΠΥΥ.

Ο φαρμακοποιός θα επικοινωνεί με τον Οργανισμό για την αποστολή του φαρμάκου.

Η μεταφορά θα γίνεται μέσω πιστοποιημένων εταιρειών courier.

Μόλις το φάρμακο φτάσει στο φαρμακείο, ο ασθενής θα ειδοποιείται μέσω email, sms ή τηλεφωνικά για να το παραλάβει.

Αν και η συζήτηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, στα φαρμακεία της γειτονιάς θα διατίθενται φάρμακα για σοβαρές χρόνιες παθήσεις, όπως για την σκλήρυνση κατά πλάκας, τον καρκίνο, τις νευρολογικές και αιματολογικές παθήσεις, καθώς και ανοσοθεραπείες και ερυθροποιητίνες για περιπατητικούς ασθενείς

Το κόστος της διανομής

Ένα από τα σημεία της σκληρής διαπραγμάτευσης μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) είναι η αποζημίωση των φαρμακοποιών.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι φαρμακοποιοί θα λαμβάνουν περίπου 20 ευρώ συν ΦΠΑ ανά σκεύασμα, το οποίο θα παραδίδεται στους ασφαλισμένους. Το συνολικό ετήσιο κόστος του μέτρου εκτιμάται στα 15 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί ποιος θα το καλύψει.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες αντιδρούν στην προοπτική να επωμιστούν το κόστος, επικαλούμενες ήδη υψηλές επιβαρύνσεις, με αποτέλεσμα να προκρίνεται η λύση να καλύψει τη δαπάνη ο ΕΟΠΥΥ.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης πρόσφατα ήταν κατηγορηματικός. Το κόστος δεν θα επωμιστούν οι ίδιοι οι ασθενείς.

ΦΥΚ: Οι τρεις επιλογές για τους ασθενείς

Όταν ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμότητες, οι ασφαλισμένοι θα έχουν πλέον τρεις επιλογές για την παραλαβή των φαρμάκων υψηλού κόστους:

Κατ’ οίκον διανομή μέσω εταιρειών courier, που αναμένεται να ξεκινήσει επίσης τον Απρίλιο.

Παραλαβή από το φαρμακείο της γειτονιάς τους, μειώνοντας δραστικά τις μετακινήσεις και τις αναμονές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Παραλαβή των ΦΥΚ από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν με λιγότερο όγκο ασθενών και ενισχυμένο προσωπικό

Τα παραπάνω τρία μέτρα αναμένεται να προσφέρουν ανακούφιση σε χιλιάδες ασθενείς που μέχρι σήμερα υποχρεώνονται να περιμένουν σε μεγάλες ουρές, ενώ παράλληλα ενισχύει τον ρόλο των ιδιωτικών φαρμακείων στη διανομή κρίσιμων θεραπειών.

 

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα