Ελλάδα

Γεωργιάδης: Όλο και πιο κοντά η σύναψη τριετούς συμφώνου συνεργασίας με τις φαρμακευτικές εταιρίες

Εξήγησε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στις θεσμικές διαδικασίες και στις διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το τριετές σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας και Πολιτείας, όπως ανέφερε ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Το τριετές σύμφωνο συνεργασίας αποτελεί για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις κρίσιμο ζήτημα, καθώς σε εποχή αστάθειας με αφορμή τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback), αναζητούν ένα πιο προβλέψιμο περιβάλλον λειτουργίας. Ωστόσο, αν και η συνάντηση των εμπλεκομένων είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, οι συνεχείς αναβολές την έφεραν στο προσκήνιο μόλις τώρα.

Ανοιχτός για τη σύναψη της συμφωνίας δηλώνει πλέον ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας σε εκδήλωση για την κοπή της πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), εξήγησε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στις θεσμικές διαδικασίες και στις διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς, σημειώνοντας ότι έχει λάβει εν μέρει τις προτάσεις τους.

Με τη φαρμακοβιομηχανία να εκφράζει επιφυλάξεις για την έκβαση του εγχειρήματος, ο Υπουργός Υγείας, διαβεβαιώνει ότι σύντομα θα καλέσει τους εκπροσώπους τους, με στόχο την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας.

«Θέλω να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που προσφέρει προβλέψιμο περιβάλλον για τη φαρμακοβιομηχανία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Στα ύψη το νοσοκομειακό clawback του 2023

Παράλληλα, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα, η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) θα αρχίσει να αποστέλλει στις φαρμακευτικές εταιρείες τα τελικά σημειώματα για το νοσοκομειακό clawback του 2023.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ

Το συνολικό ποσοστό του clawback διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 70% των πωλήσεων, σημαντικά υψηλότερο από το 60% που ανέμεναν οι εταιρείες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το clawback φτάνει το 78-79%, παραμένοντας υψηλό, αν και μειωμένο σε σχέση με το 83% του πρώτου εξαμήνου.

Για το 2024, ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε «αδιανόητη συγκράτηση» της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς, ενώ το 2023 ανήλθε στα 1,52 δισ. ευρώ, το 2024 διαμορφώνεται στα 1,49 δισ. ευρώ.

«Αν και αυξήσαμε τη χρηματοδότηση για τα νοσοκομειακά φάρμακα, η συνολική δαπάνη όχι μόνο δεν αυξήθηκε –όπως θα αναμενόταν κατά 7%– αλλά μειώθηκε. Αυτό αποδεικνύει ότι τα μέτρα που εφαρμόζουμε είναι αποτελεσματικά», ανέφερε ο Υπουργός.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι ο έλεγχος της δαπάνης για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) δεν έχει επιτευχθεί, καθώς σημειώθηκε αύξηση 8,5%, ξεπερνώντας τον στόχο του 7%. Εντούτοις, χαρακτήρισε αυτή την αύξηση αναμενόμενη, δεδομένης της συνεχούς εισαγωγής νέων θεραπειών στο σύστημα.

«Το 2025 έτος-ορόσημο για τα γενόσημα»

Ένας από τους βασικούς στόχους του υπουργείου για το 2025 είναι η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, στόχος που είχε τεθεί εξαρχής από τον Υπουργό. Παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει, τα ποσοστά διείσδυσης παραμένουν χαμηλά, γεγονός που προβληματίζει τόσο το υπουργείο όσο και την παραγωγική φαρμακοβιομηχανία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Μηχανογραφικής Επεξεργασίας Συνταγών (ΚΜΕΣ), η διείσδυση των γενοσήμων ανέρχεται σήμερα στο 26% σε όγκο και στο 14% σε αξίες.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε αυτά τα επίπεδα «απαράδεκτα χαμηλά» για μια χώρα με ισχυρή εγχώρια βιομηχανία γενοσήμων.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, επανέλαβε την ανάγκη παροχής κινήτρων για τη χρήση γενοσήμων, επισημαίνοντας ότι, στο πλαίσιο της τριετούς συμφωνίας με την Πολιτεία, μόνο με τα νέα γενόσημα θα μπορούσε να επιτευχθεί μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Τα νέα αυτά γενόσημα, που θα κυκλοφορήσουν τον Σεπτέμβριο, αφορούν κυρίως αντιπηκτικά και αντιδιαβητικά φάρμακα.

«Η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων είναι ένας μεγάλος στόχος που έχω θέσει για το 2025», δήλωσε ο Υπουργός.

Έρχονται νέα μέτρα

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει μια σειρά παρεμβάσεων, με έμφαση στη μεταρρύθμιση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στα ιδιωτικά φαρμακεία (retail).

«Είμαι αποφασισμένος να εφαρμόσω ένα ευρύτερο σχήμα κλειστού προϋπολογισμού ανά κατηγορία φαρμάκου στο retail», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση, η οποία ακόμα διαμορφώνεται.

Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών και του ΕΟΠΥΥ, ώστε να διαμορφωθεί η τελική πρόταση.

Αναφερόμενος στην καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, επισήμανε τα εξής:

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι τα κονδύλια αυτά θα χρησιμοποιηθούν με τρόπο που θα επιτρέπει την ένταξη καινοτόμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Δεν μπορούμε να στερήσουμε από τους Έλληνες ασθενείς φάρμακα που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία τους», κατέληξε ο Υπουργός, τονίζοντας ότι βασική αρχή παραμένει: «το κατάλληλο φάρμακο, στον κατάλληλο ασθενή, την κατάλληλη στιγμή».

Πηγή iatropedia.gr

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Τον έδεσα σε χαλί και τον μετέφερα μόνη μου στην αυλή για τον θάψω»: Πως η 34χρονη από την Πιερία περιέγραψε την δολοφονία του 58χρονου
Η κατηγορούμενη αρνείται ότι είχε συνεργό στο έγκλημα. Το μικρό παιδί τους φέρεται να ήταν έξω από το υπνοδωμάτιο τη στιγμή της δολοφονίας
Πιερία: Πως η 34χρονη περιέγραψε την δολοφονία του 58χρονου – «Τον έδεσα σε χαλί και τον μετέφερα στην αυλή για τον θάψω»