Από το παραμύθι στον… εφιάλτη. Την προσοχή των πολιτών για απάτες με δήθεν ερωτευμένους να υπόσχονται μία ζωή γεμάτη αγάπη και ρομαντισμό, προκειμένου να αποσπάσουν χρήματα ή προσωπικά στοιχεία από τα θύματά τους, εφιστά η Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή τον εορτασμό σήμερα, Παρασκευή (14.02.25) του Αγίου Βαλεντίνου.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, επιτήδειοι εκμεταλλεύονται συναισθηματικά άτομα, τάζοντάς του ακόμα και γάμο, για να τους αποσπάσουν χρήματα ή άλλες πληροφορίες που αφορούν στην προσωπική τους ζωή, χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα. «Χρόνια πολλά στους δεσμευμένους» αναφέρει το βίντεο που ανέβασε η ΕΛ.ΑΣ. στα social media, σήμερα, ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι απάτες πραγματοποιούνται κυρίως μέσω διαδικτυακών πλατφορμών, όπως ιστότοποι γνωριμιών, social media ή ακόμα και εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων.
Happy #Valentine!
— Ελληνική Αστυνομία (@hellenicpolice) February 14, 2025
Προσοχή όμως στις #Ρομαντικές_απάτες:https://t.co/YmvFc2N8aK pic.twitter.com/mhMXtqV8L0
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πώς λειτουργούν
Δημιουργία Εμπιστοσύνης: Οι απατεώνες δημιουργούν ένα ψεύτικο προφίλ, συνήθως χρησιμοποιώντας ελκυστικές φωτογραφίες και πλαστά στοιχεία.
Συχνά υποκρίνονται ότι είναι επιτυχημένοι επαγγελματίες, στρατιωτικοί, ή άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσωπική τους ζωή και χρειάζονται βοήθεια.
Ανάπτυξη Συναισθηματικού Δεσμού: Μέσω συχνής επικοινωνίας, δημιουργούν μία συναισθηματική σύνδεση με το θύμα. Χρησιμοποιούν όμορφα λόγια, υποσχέσεις αγάπης ή ακόμα και υποτιθέμενα σχέδια για μια κοινή ζωή.
Απαίτηση χρημάτων: Όταν κερδίσουν την εμπιστοσύνη του θύματος, αρχίζουν να ζητούν χρήματα.
Οι συνηθέστερες δικαιολογίες περιλαμβάνουν:
– Έκτακτες ιατρικές ανάγκες.
– Έξοδα ταξιδιού για να επισκεφθούν το θύμα.
– Οικονομικές δυσκολίες λόγω υποτιθέμενων προβλημάτων, όπως κατάσχεση περιουσίας ή επαγγελματικές αποτυχίες.
Εξαφάνιση/Επανεμφάνιση: Όταν το θύμα συνειδητοποιήσει την απάτη ή σταματήσει να στέλνει χρήματα, οι απατεώνες συχνά εξαφανίζονται. Μπορεί, ωστόσο, να επανέλθουν με νέες δικαιολογίες για περισσότερα χρήματα.
Η ΕΛ.ΑΣ σημειώνει πως οι απατεώνες εκμεταλλεύονται την ευαισθησία και την μοναξιά των ανθρώπων, καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στις διαδικτυακές τους επαφές.