Μια μεγάλη σεισμική δραστηριότητα πλήττει την περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού από τις 27 Ιανουαρίου, ενώ μέχρι σήμερα (14.02.2025) έχουν καταγραφεί περισσότεροι από δύο χιλιάδες σεισμοί με μέγεθος έως 5,3 Ρίχτερ και 11 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο ή ίσο με 5 Ρίχτερ.
Οι σεισμοί αυτοί συγκεντρώνονται περίπου 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης και 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των νησιών της Αμοργού. Από τις 12 Φεβρουαρίου, η σεισμικότητα έχει μειωθεί όπως φαίνεται στο σχήμα 4.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότεροι από 10.000 κάτοικοι και τουρίστες έχουν απομακρυνθεί από το νησί της Σαντορίνης, ενώ αυξημένη παραμένει η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, η οποία φαίνεται ξεκάθαρα και από τους τοπικούς σεισμογράφους, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του το Ευρωμεσογειακό Σεισμικό Κέντρο.
Αν και δεν παρατηρούνται προς το παρόν ορατές αλλαγές, ορισμένοι κάτοικοι αναφέρουν ασυνήθιστους θορύβους από το υπέδαφος, τονίζει επίσης. Οι ειδικοί εικάζουν ότι θα μπορούσε να είναι η κίνηση μάγματος στο υπέδαφος, αλλά το φαινόμενο εξακολουθεί να μελετάται.
«Τα τελευταία 40 λεπτά παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή στο σεισμικό μοτίβο στους σταθμούς της περιοχής. Οι σταθμοί THERA (Σαντορίνη) και APE (Απείραθος) παρουσιάζουν μια σταθερή αύξηση του σεισμικού πλάτους, το οποίο είναι πλέον συνεχές» αναφέρει ο Γεωφυσικός και Σεισμολόγος, Luis Donoso.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
It is confirmed. There is a more or less continuous tremor in the area of #Santorini. It seems that nothing can be seen (but it is night time) but that some noise can be heard. We do not know for sure what is going on https://t.co/ucIfgqPTU4
— EMSC (@LastQuake) February 14, 2025
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έκτακτα μέτρα
Στην λήψη έκτακτων μέτρων, προχώρησε το Λιμεναρχείο Θήρας, λόγω των αλλεπάλληλων σεισμών που «σφυροκοπούν» τόσο την Σαντορίνη όσο και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων.
Τα έκτακτα μέτρα αφορούν τον όρμο Αθηνιού, τον όρμο Αμμουδίου, τον όρμο Φηρών, τον όρμο Κόρφου ν. Θηρασιάς και τον όρμο Αρμένη και πάρθηκαν προληπτικά για την προστασία των επισκεπτών της Σαντορίνης από τις ζημιές που μπορεί να προκληθούν από τους σεισμούς.
Παράλληλα, μετά την Αμοργό, την Ανάφη και τον δήμο Θήρας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε και η Ίος λόγω των έντονων σεισμικών δονήσεων.
Η κήρυξη του νησιού των Κυκλάδων, έγινε κατόπιν απόφασης του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύσει έως και τις 14 Μαρτίου 2025.