Στις κλινικές μελέτες που πραγματοποιεί από κοινού με το πανεπιστήμιο Harvard με αντικείμενο τον εντοπισμό των οφελών στην υγεία του αυγοτάραχου αναφέρεται σε συνέντευξή της στο newsit.gr η Λίλα Κούρτη, επικεφαλής μάρκετινγκ και εξαγωγών της Τρικαλινός.
Η εταιρεία έχει καταφέρει να διεθνοποιήσει το αυγοτάραχο, εξάγοντας την τροφή, που παράγεται από αυγά κεφάλου, σε 42 χώρες. Όπως εξηγεί η κυρία Κούρτη, η δραστηριότητα στο εξωτερικό αντιπροσωπεύει ποσοστό άνω του 40% του συνολικού κύκλου εργασιών, όταν το 2008, ήταν ανύπαρκτη. «Η έως τώρα ανάπτυξη έχει στηριχθεί σε ίδια κεφάλαια» σημειώνει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Το 2008 ξεκινήσαμε πιο εντατικά μία καμπάνια για να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι έχουμε αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παρασκευάζουμε το προϊόν μας» προσθέτει η κ. Κούρτη. Το 2006 η Τρικαλινός άρχισε να διερευνά πόσο πλούσια ήταν η διατροφική αξία του αυγοτάραχου, βάσει της, έως τότε, μεθόδου παραγωγής. Διαπίστωσε όμως, ότι η μέχρι τότε διαδικασία παρασκευής αφαιρούσε τη διατροφική αξία του αυγοτάραχου.
Ως εκ τούτου, άλλαξε άρδην, τη διαδικασία παρασκευής και ύστερα από 15 χρόνια έρευνας, κατέληξε στο σημερινό προϊόν. Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε στην πραγματοποίηση σειράς επιστημονικών ερευνών από τις οποίες η πρώτη ήταν σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
«Τα αποτελέσματά της ήταν πάρα πολύ σημαντικά. Ανακοινώθηκαν στο «Journal of Agricultural and Food Chemistry», με την έρευνα να φανερώνει ότι εάν κάποιος οργανισμός εντάξει αυτή την τροφή σε καθημερινή βάση, πιθανά να έχει ευεργετική ωφέλεια κατά των θρομβώσεων» εξηγεί η κ. Κούρτη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυτή την περίοδο, η Τρικαλινός έχει περάσει στο στάδιο των κλινικών μελετών σε συνεργασία με το Harvard, με στόχο να καταδειχθεί ότι το αυγοτάραχο συμβάλλει καθοριστικά στην μείωση του στρες και των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Για το σκοπό υλοποίησης των συγκεκριμένων κλινικών μελετών, που έχουν αξία της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ, δείγμα ανθρώπων με υψηλή σωματική και πνευματική καταπόνηση στις ΗΠΑ θα καταναλώσει 1 τόνο αυγοτάραχο, όπως σημειώνει η κ. Κούρτη.
Μιλώντας για την ενδεχόμενη επιβολή δασμών από την Αμερική σε ευρωπαϊκά προϊόντα, η κυρία Κούρτη λέει πως θα εκτόξευε το κόστος, που έχει, ήδη, πενταπλασιαστεί από την περίοδο της πανδημίας. Η Τρικαλινός εμφάνισε το 2024 κύκλο εργασιών της τάξεως των 2 εκατ. ευρώ, μέγεθος που ενισχύθηκε κατά 1,2%, σε ετήσια βάση σύγκρισης.
Η διαδρομή της εταιρείας
Η ιστορία του αυγοτάραχου Trikalinos ξεκινά το 1856, όταν τα τρία αδέλφια της οικογένειας Τρικαλινός, Ζαφείρης, Νίκος και Γιώργος, άρχισαν την παραγωγή και εμπορία αυγοτάραχου στο Αιτωλικό. Το 1942, ο Παναγιώτης Τρικαλινός, γιος του Ζαφείρη, ανέλαβε την επιχείρηση, έχοντας αποκτήσει εμπειρία ως ιβαράς και καπετάνιος σε διάφορα ιβάρια (πασσαλόπηκτοι φραγμοί από δικτυωτό πλέγμα για τον έλεγχο των μετακινήσεων των ψαριών και την αλιεία) της περιοχής.
Το 1995, ο Ζαφείρης Τρικαλινός, τωρινός ιδιοκτήτης, ανέλαβε την ηγεσία της οικογενειακής επιχείρησης. Υπό την καθοδήγησή του, η εταιρεία προχώρησε σε σημαντικές καινοτομίες, όπως η δημιουργία των πρώτων πιστοποιημένων εγκαταστάσεων παραγωγής αυγοτάραχου στην Ελλάδα το 1997.
Το 2008, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Agricultural & Food Chemistry” μελέτη που ανέδειξε την υψηλή διατροφική αξία του αυγοτάραχου Τρικαλινός. Το 2010, ο διάσημος σεφ Ferran Adrià συμπεριέλαβε το αυγοτάραχο Τρικαλινός στα 30 καλύτερα και πιο υγιεινά τρόφιμα παγκοσμίως, στο βιβλίο “Fragile Feast”.