Κόσμος

Πούτιν – Τραμπ: Το Κρεμλίνο «βλέπει» συνάντηση των δύο ηγετών ακόμα και πριν από το τέλος Φεβρουαρίου

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε ότι οι συνομιλίες στο Ριάντ επικεντρώθηκαν κυρίως στις ρωσοαμερικανικές διμερείς σχέσεις

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ομόλογός του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσαν να συναντηθούν ακόμη και αυτόν τον μήνα, αν και το πρώτο τετ α τετ από το 2021 των ηγετών των δύο χωρών θα χρειαστεί χρόνο για να προετοιμαστεί, δήλωσε σήμερα, Τετάρτη (19.02.25) ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι μάλλον θα συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν αυτόν τον μήνα και απέρριψε τις ανησυχίες της Ουκρανίας όσον αφορά το γεγονός ότι έμεινε εκτός των συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας που πραγματοποιήθηκαν στο Ριάντ, υποδηλώνοντας ότι το Κίεβο θα μπορούσε να έχει επιτύχει συμφωνία με τη Μόσχα νωρίτερα.

Ερωτηθείς αν μία συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να γίνει αυτόν τον μήνα, το πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι ο Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε: «Πιθανόν. Και πιθανόν όχι».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε ότι οι συνομιλίες χθες στο Ριάντ επικεντρώθηκαν κυρίως στις ρωσοαμερικανικές διμερείς σχέσεις, αλλά υπογράμμισε επίσης ότι αποτέλεσαν ένα «πολύ σημαντικό βήμα» προς την επίτευξη ρύθμισης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος συμπληρώνει σε λίγες ημέρες τον τρίτο χρόνο του.

«Ένα πολύ σημαντικό βήμα έγινε προς την κατεύθυνση της δημιουργίας των συνθηκών για μια ειρηνική ρύθμιση», δήλωσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Οι δύο πλευρές επέδειξαν την απαραίτητη πολιτική βούληση, εννοώ με αυτό τη Ρωσία και τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

«Προκειμένου να λάβουμε, μεταφορικά μιλώντας, μέτρα αναζωογόνησης, διπλωμάτες θα αρχίσουν τώρα να εργάζονται βάσει της συμφωνίας που συνήψε χθες ο (Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι) Λαβρόφ με τον (υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο) Ρούμπιο», υπογράμμισε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλούνται ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Ωστόσο αυτό είναι το πρώτο βήμα… Φυσικά, είναι αδύνατο να τα φτιάξεις όλα σε μια ημέρα ή μια εβδομάδα. Είναι μακρύς ο δρόμος», πρόσθεσε.

Οι συνομιλίες στο Ριάντ ήταν οι πρώτες κατά τις οποίες αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ρωσίας συναντήθηκαν για να συζητήσουν τρόπους για να σταματήσει η φονικότερη σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη συνάντηση αυτή δεν είχαν προσκληθεί Ουκρανοί ή Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Το Κίεβο δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί καμία συμφωνία που θα επιβληθεί χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα