Ο Πρόεδρος των Special Olympics Hellas, Διονύσιος Κοδέλλας, παραχώρησε συνέντευξη στο NewsIt.gr, με αφορμή την Τελετή Αφής της Φλόγας της Ελπίδας για τους Παγκόσμιους Χειμερινούς Αγώνες Special Olympics Τορίνο 2025.
Στη συνέντευξη αυτή, ο κ. Κοδέλλας αναλύει τη σημασία των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics και τη δύναμη της Φλόγας της Ελπίδας, η οποία αποτελεί σύμβολο θάρρους και ενότητας για άτομα με νοητική αναπηρία.
O Πρόεδρος των Special Olympics Hellas αναφέρεται στη συμβολή της Attica Group, η οποία στηρίζει ενεργά ως Χορηγός την Ελληνική αποστολή στο Τορίνο ενώ είναι έμπρακτος υποστηρικτής του συνολικού έργου του οργανισμού.
Θα θέλαμε αρχικά να πας πείτε λίγα λόγια για τους Παγκόσμιους Χειμερινούς Αγώνες Special Olympics Τορίνο 2025 και τον Οργανισμό των Special Olympics Hellas;
Τα Special Olympics ήρθαν στην Ελλάδα το 1988 και λειτουργούν αδιάλειπτα, με απόλυτη προτεραιότητά τους την υπεράσπιση και την προαγωγή των δικαιωμάτων των ατόμων με νοητική αναπηρία στον αθλητισμό. Μάλιστα, από το 2022, με τη σχετική διάταξη νόμου, αναβαθμιστήκαμε θεσμικά από Αθλητικό Σωματείο σε Ομοσπονδία, μία αναβάθμιση που ήρθε ως αναγνώριση της αποστολής που επιτελούμε.
Παράλληλα, μέσω των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων, ενημερώνουμε και ευαισθητοποιούμε την κοινωνία για τη νοητική αναπηρία, με στόχο την ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, καθώς και την ανάδειξη του εθελοντικού κινήματος στη χώρα μας.
Τα Special Olympics διοργανώνουν κάθε τέσσερα χρόνια Παγκόσμιους Θερινούς και Παγκόσμιους Χειμερινούς Αγώνες. Οι Παγκόσμιοι Χειμερινοί Αγώνες Τορίνο 2025 θα πραγματοποιηθούν το διάστημα 8-16 Μαρτίου με συμμετοχή περίπου 1.500 αθλητών και 1.000 προπονητών από 102 χώρες. Οι αθλητές θα αγωνιστούν σε 9 αθλήματα: αλπικό σκι, σκι αντοχής, σκι με χιονοβατίδες, DanceSport, καλλιτεχνικό πατινάζ, floorball, snowboard, και ταχύτητα πατινάζ σε μικρή πίστα.
Ποια είναι η σημασία των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics και της συμμετοχής της Ελληνικής αποστολής; Πως μπορούν αυτοί οι αγώνες να βοηθήσουν τα άτομα με νοητική αναπηρία;
Οι αγώνες αυτοί δίνουν την ευκαιρία στα άτομα με αναπηρία, όχι μόνο να αγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά να ταξιδέψουν σε ξένη χώρα, γεγονός που αποτελεί πρωτόγνωρη εμπειρία για τους περισσότερους αθλητές μας. Είναι μία ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν και πάνω απ’ όλα να νιώσουν αυτόνομοι. Βλέποντας τους αθλητές μας να κατακτούν σταδιακά την αυτονομία τους και να αισθάνονται αυτοπεποίθηση για τις ικανότητές τους, μας δίνει επιπλέον δύναμη προκειμένου να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τόσο τα άτομα με αναπηρία όσο και τις οικογένειές τους. Οι εμπειρίες που αποκτούν μέσα από τη συμμετοχή τους σε προπονήσεις και αγώνες, η κοινωνικοποίηση, οι δεξιότητες που αναπτύσσουν, τους βοηθάνε σημαντικά στη καθημερινότητά τους.
Η Ελλάδα θα έχει σημαντική εκπροσώπηση στους Παγκόσμιους Χειμερινούς Αγώνες; Σε ποια αθλήματα θα πάρουν μέρος οι αθλητές μας;
Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, καθώς τα Special Olympics Hellas θα συμμετάσχουν στους Παγκόσμιους Χειμερινούς Αγώνες Special Olympics Τορίνο 2025 με αποστολή 20 ατόμων, η οποία μετά από μία μακρά και συστηματική προετοιμασία στα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού και του Σελίου μεταβαίνει να αγωνιστεί με ενθουσιασμό και ανυπομονησία στα χιονοδρομικά κέντρα των Άλπεων Sestriere, Pragelato, και Bartonecchia. Οι αθλητές θα αγωνιστούν σε 4 αθλήματα: Αλπικό Σκι, Σκι Αντοχής, Σκι με Χιονοβατίδες και Χορό. Την Ελληνική αποστολή θα συνοδεύει η Αρχηγός και η Βοηθός Αποστολής, ο γιατρός μας, οι προπονητές, ο επίσημος Λαμπαδηδρόμος και ο Πρόεδρος των Special Olympics Hellas.
Τα Special Olympics Hellas ανέλαβαν τη διοργάνωση της Τελετής Αφής της Φλόγας της Ελπίδας για τους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics. Πότε και που θα γίνει και ποια θα είναι η διαδρομή της;
Η Διεθνής Επιτροπή Special Olympics, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, έχει τιμητικά αναθέσει στα Special Olympics Hellas την διοργάνωση της Τελετής Αφής της Φλόγας της Ελπίδας για τους Παγκόσμιους Χειμερινούς Αγώνες Special Olympics. Η Τελετή έχει οριστεί να γίνει στις 25 Φεβρουαρίου στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Με την ολοκλήρωση της Τελετής Αφής, η φλόγα παραδίδεται στους πρώτους Λαμπαδηδρόμους-αθλητές των Special Olympics και ξεκινά η λαμπαδηδρομία. Η λαμπαδηδρομία θα περάσει από εμβληματικά ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία του κέντρου της Αθήνας για να παραδοθεί στον Ιταλό πρέσβη. Την ίδια ημέρα, η Φλόγα της Ελπίδας θα μεταφερθεί στην Ιταλία, συγκεκριμένα στο Βατικανό, όπου στις 26 Φεβρουαρίου, θα λάβει την ευχή του Πάπα. Μετά θα περάσει από πολλές πόλεις της Ιταλίας, για να τερματίσει στο Inalpi Arena στο Τορίνο για να ανάψει ο βωμός για την επίσημη έναρξη των Αγώνων.
Η Attica Group βρίσκεται στο πλευρό των Special Olympics Hellas, ως χρυσός χορηγός του οργανισμού για 3 συνεχόμενα έτη και Χορηγός της Ελληνικής Αποστολής στο Τορίνο. Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της εταιρείας στη στήριξη του Οργανισμού;
Η στήριξη της Attica Group είναι ανεκτίμητη για τον οργανισμό μας ως Χρυσός Χορηγός για τα έτη 2024-2026 και Χορηγός της Ελληνικής Αποστολής στους Παγκόσμιους Χειμερινούς Αγώνες Special Olympics στο Τορίνο.
Η ουσιαστική υποστήριξη του Ομίλου, μας επιτρέπει να επεκτείνουμε τα προγράμματά μας, να φτάσουμε σε κάθε μέρος της Ελλάδας ώστε να δώσουμε ευκαιρίες στα άτομα με νοητική αναπηρία να βιώσουν τα οφέλη του αθλητισμού, να κοινωνικοποιηθούν και να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες – όπως αυτή της συμμετοχής σε Αγώνες- που θα τους αλλάξουν τη ζωή. Η συμβολή της Attica Group δεν είναι μόνο οικονομική· μεταφέρει και ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και ενδυνάμωσης, ταξιδεύοντας μαζί μας προς έναν κόσμο με περισσότερες ευκαιρίες για όλους.
Ποιες δράσεις έχει ο οργανισμός με την Attica Group και ποιο το πλάνο ανάπτυξης αυτών; Έχετε αναπτύξει πυρήνες δραστηριοποίησης στην νησιωτική Ελλάδα;
Ένας από τους βασικούς στόχους μας είναι να δώσουμε μια επιπλέον ώθηση στην εξάπλωση των Special Olympics Hellas, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, και ιδιαίτερα στα νησιά μας. Στην προσπάθειά μας αυτή είμαστε ευγνώμονες που έχουμε συνοδοιπόρους μας τον Όμιλο Attica. Για την τριετία 2024-2026 έχουμε καταρτίσει ένα στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης που περιλαμβάνει τη δημιουργία προγραμμάτων Special Olympics στα νησιά Χίος, Λέσβος, Πάρος, Νάξος, Ρόδος, καθώς και την ενίσχυση της αυξημένης ζήτησης σε συμμετοχές των υφιστάμενων προγραμμάτων στα Χανιά, Κάλυμνο, Σάμο και την Κω.
Συγκεκριμένα προβλέπεται η προσθήκη νέων αθλημάτων στα ήδη λειτουργούντα, αναζήτηση και ένταξη νέων καθηγητών Φυσικής Αγωγής εκπαιδεύοντάς τους στους κανονισμούς και στη φιλοσοφία των Special Olympics, συνεργασία με Αθλητικούς Τοπικούς Συλλόγους, ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας, ενισχύοντας το πρόγραμμα εθελοντισμού και τις ήδη υπάρχουσες δράσεις των Special Olympics.
Παράλληλα, ο Όμιλος Attica μας υποστηρίζει στην υλοποίηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος στα νησιά Σύρο, Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λήμνο. Συνολικά θα επωφεληθούν από το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα 18 Σχολεία Γενικής και Ειδικής Αγωγής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο στοχεύει στην εκπαίδευση και συμμετοχή 260 μαθητών με και χωρίς νοητική αναπηρία.
Ακόμη, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας, είμαστε ευγνώμονες που έχουμε πάντα δίπλα μας το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας, ως εθελοντές υποστηρίζοντας τις δράσεις που υλοποιούμε –αθλητικές και μη.
Ποια η σημασία του εθελοντισμού στη στήριξη του έργου των Special Olympics Hellas;
Ο εθελοντισμός βρίσκεται στην καρδιά των Special Olympics, καθώς χωρίς την αφοσίωση και το πάθος των εθελοντών μας, δεν θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στους αθλητές μας τις ευκαιρίες που αξίζουν. Σήμερα έχουμε πάνω από 380 ενεργούς εθελοντές, οι οποίοι αφιερώνουν αφιλοκερδώς και ανιδιοτελώς τον χρόνο, τις γνώσεις και την ενέργεια τους, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αποστολή μας.
Οι εθελοντές μας δεν στελεχώνουν απλώς τις δράσεις μας, αλλά είναι άνθρωποι που συμβάλλουν καθοριστικά στην κοινωνική ενσωμάτωση των αθλητών και στη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις.
Ο εθελοντισμός στα Special Olympics Hellas δεν είναι απλώς μια πράξη προσφοράς. Είναι ένα κίνημα που μεταμορφώνει ζωές – τόσο των ατόμων με νοητική αναπηρία όσο και εκείνων που επιλέγουν να σταθούν δίπλα τους. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα της δύναμης του εθελοντισμού είναι η συμμετοχή των εθελοντών του Ομίλου Attica.
Η αυξανόμενη προσφορά τους αποτελεί απόδειξη της θετικής επίδρασης που έχει η εμπειρία του εθελοντισμού στη ζωή μας, αλλά και του τρόπου με τον οποίο μεταμορφώνει την διάθεση για προσφορά σε δράση.”