Η καπονάτα είναι σάλτσα με κύριο υλικό τη μελιτζάνα και έγινε διάσημη από τις κουζίνες της Σικελίας.
Έχω ακούσει, ότι αρχικά δημιουργήθηκε στην Καταλονία της Ισπανίας και μάλιστα την έφτιαχναν σαν σούπα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η καπονάτα, μπορεί να συνδυαστεί με ζυμαρικά ή κοτόπουλο, ή να σταθεί μόνη της, ως λαδερό πιάτο, με λίγη τριμμένη φέτα από πάνω, για να πάρει και ελληνικό χαρακτήρα.
Ουσιαστικά, αυτή η σάλτσα είναι ταυτόχρονα, γλυκιά και ξινή από τη ντομάτα και περιλαμβάνει μελιτζάνα, σταφίδες, σέλερι, κάπαρη και κουκουνάρι και ελιές.
Μπορεί να φαγωθεί είτε ζεστή, είτε κρύα ως σάλτσα, αλλά μπορεί να γίνει και τσάτνει και να φυλαχτεί στο ψυγείο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Καπονάτα Σισιλιάνα
Υλικά:
- 3 μελιτζάνες φλάσκες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 4 στικς σέλερι
- 300 γρ. ντομάτες ώριμες
- 15 ελιές πράσινες χωρίς κουκούτσι
- 2 κ.σ. κάπαρη
- 50 γρ. κουκουνάρι
- 4 κ.σ. σταφίδες σουλτανίνα
- 60 γρ. ζάχαρη
- 60 ml ξίδι λευκό
- φρέσκος βασιλικός
- 40 γρ. πελτέ ντομάτας
- ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
- ελαιόλαδο
- αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κύβους. Βάζουμε τα κομμάτια μελιτζάνας σε σουρωτήρι, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε 30 λεπτά να ξεπικρίσουν.
Τα ξεπλένουμε και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Ζεσταίνουμε μπόλικο ηλιέλαιο στο τηγάνι και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Κόβουμε σε φέτες το κρεμμύδι, το σέλερι και τα σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο.
Κόβουμε τις ντομάτες σε κομμάτια, ξεπλένουμε την κάπαρη με άφθονο νερό και τα ρίχνουμε, μαζί με τις ελιές, στην κατσαρόλα. Σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το ξίδι, τη ζάχαρη, τον πελτέ και ρίχνουμε το μίγμα στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και βάζουμε τις σταφίδες και τις τηγανισμένες μελιτζάνες.
Γαρνίρουμε με χοντροκομμένο βασιλικό.