Η σάλτσα τσιμιτσούρι, που είναι διάσημη σε όλη τη Λατινική Αμερική, μπορεί να γίνει στο σπίτι, σε 5 λεπτά.
Η τσιμιτσούρι, σερβίρεται συνήθως στα μπάρμπεκιου, κυρίως στην Αργεντινή, όπου το κρέας είναι τέχνη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επίσης, νοστιμίζει εμπανάδας, σάντουιτς και χοτ ντογκ, ενώ είναι το καλύτερο συνοδευτικό για κάθε ψητό, κρέας αλλά και ψάρι, κοτόπουλο ή θαλασσινά.
Τα κύρια συστατικά της σάλτσας είναι μαϊντανός, ελαιόλαδο και τσίλι και το βασικό εργαλείο, για την παρασκευή της, ένα δυνατό μπλέντερ.
Όμως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά, κόλιανδρο, λάιμ, και φρέσκο τσίλι, για να φτιάξετε τη δική σας εκδοχή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για τη σάλτσα τσιμιτσούρι
Υλικά:
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1/2 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
- 2 σκελ. σκόρδο πολτοποιημένο
- 1 κ.γ. σκόνη τσίλι
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ολόκληρο ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. ξύδι από κρασί
- 3/4 φλ. ελαιόλαδο
- χυμό από μισό λεμόνι
- αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά τον μαϊντανό.
Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε τα τρυφερά φύλλα, σε ένα μπολ.
Αλέθουμε τα κοτσάνια του μαϊντανού με ελαιόλαδο, στο μπλέντερ και περνάμε το μείγμα από σουρωτήρι, για να κρατήσουμε το λάδι.
Το προσθέτουμε, ύστερα, στον ψιλοκομμένο μαϊντανό, μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά, πολτοποιημένο σκόρδο, ρίγανη, τσίλι, ξύδι, χυμό λεμονιού και αλάτι.
Ανακατεύουμε τα υλικά και τα αφήνουμε να σταθούν για 30 λεπτά.
Μετά δοκιμάζουμε και φέρνουμε τη γεύση στα γούστα μας, πιο καυτερή ή πιο ξινή.
Αφήνουμε τη σάλτσα τσιμιτσούρι να σταθεί για μερικές ώρες, στο ψυγείο, για να δέσουν τα αρώματα και οι γεύσεις.