Διεθνή

Φρένο στις κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ βάζει ο Τραμπ

Παράλληλα, ο Τραμπ ζήτησε από το Μεξικό να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έβαλε στο στόχαστρο την Κίνα με μια σειρά κινήσεων που αφορούν επενδύσεις, εμπόριο και άλλα ζητήματα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να επιδεινωθούν σύντομα οι δεσμοί μεταξύ των ΗΠΑ και του κορυφαίου οικονομικού αντιπάλου της.

Τις τελευταίες ημέρες, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κυκλοφόρησε ένα μνημόνιο, με το οποίο ζητάει από μια βασική κυβερνητική επιτροπή να περιορίσει τις κινεζικές δαπάνες στην τεχνολογία, την ενέργεια και άλλους στρατηγικούς αμερικανικούς τομείς. Η κυβέρνηση κάλεσε επίσης τους αξιωματούχους του Μεξικού να επιβάλουν τους δικούς τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τη μετατόπιση της παραγωγής ορισμένων επιχειρήσεων από την Κίνα στο Μεξικό προκειμένου να αποφύγουν τους δασμούς που θέσπισε ο Ρεπουμπλικάνος κατά την πρώτη θητεία του.

Οι ΗΠΑ πρότειναν επίσης τέλη για τη χρήση εμπορικών πλοίων που κατασκευάζονται στην Κίνα για να αντιμετωπίσουν την κυριαρχία της στην παραγωγή σκαφών. Οι κινεζικές ναυτιλιακές μετοχές υποχώρησαν σήμερα (24.2.25), ενώ ο δείκτης αναφοράς CSI 300 υποχώρησε κατά 0,2%. Το γουάν σημείωσε άνοδο 0,1% στα 7,2480 έναντι του δολαρίου.

Στο σύνολό τους, τα βήματα αυτά ισοδυναμούν με τις πιο σαρωτικές, δυναμικές ενέργειες με στόχο το Πεκίνο της νεαρής δεύτερης θητείας του Τραμπ και θα μπορούσαν να περιπλέξουν μια συμφωνία για τη μείωση του εμπορικού πλεονάσματος της Κίνας με τις ΗΠΑ, την οποία ο πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θέλει να σφυρηλατήσει.

Το υπόμνημα που περιέχει την εντολή προς την Επιτροπή για τις Ξένες Επενδύσεις στις ΗΠΑ – μια μυστική επιτροπή που εξετάζει τις προτάσεις ξένων επιχειρήσεων για την αγορά αμερικανικών εταιρειών ή ακινήτων – φαίνεται να είναι το πιο σημαντικό από τον καταιγισμό των κινήσεων. Αναφερόμενο στο Πεκίνο ως «ξένο αντίπαλο», αναφέρει ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες για την προστασία «των κοσμημάτων του στέμματος της τεχνολογίας των Ηνωμένων Πολιτειών, των προμηθειών τροφίμων, των γεωργικών εκτάσεων, των ορυκτών, των φυσικών πόρων, των λιμανιών και των τερματικών σταθμών ναυτιλίας».

«Αυτό είναι πιθανότατα μια απογοήτευση για το Πεκίνο, το οποίο ήλπιζε να προσφέρει επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στις ΗΠΑ ως παραχώρηση σε μια διαπραγμάτευση», δήλωσε ο Martin Chorzempa, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Peterson για τα Διεθνή Οικονομικά στην Ουάσιγκτον. «Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση το κατά πόσον οι ΗΠΑ θα ήταν ανοικτές σε αυτού του είδους τις επενδύσεις».

Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα