Το όνειρο της Καθαράς Δευτέρας: τραγανή λαγάνα, βουτηγμένη σε ξινούτσικη μους λευκού ταραμά. Αν έχω αυτό, δεν χρειάζομαι κανένα άλλο φαγητό.
Επειδή ακριβώς η λαγάνα είναι απαραίτητο στοιχείο την ημέρα αυτή, επιλέγω να φτιάχνω ταραμοσαλάτα, χωρίς ψωμί ή πατάτα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Βγαίνει τόσο αέρινη, που μπορείς να φας όλο το μπολ. Επίσης, μένει φρέσκια για πολλές μέρες, σκεπασμένη το ψυγείο.
Αν σας πειράζει το κρεμμύδι, αυτή η μους ταραμά, γίνεται και χωρίς κρεμμύδι, αν και σας προτείνω να βάλετε.
Συνοδεύεται εξαιρετικά με λαχανικά (τσίκορε, σέλερι, φινόκιο, μαρούλι, καρότο και όλα τα τουρσιά) αλλά ταιριάζει και με όλα τα σαρακοστιανά φαγητά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ταραμοσαλάτα μους
Υλικά:
- 80 γρ. λευκό ταραμά
- 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
- χυμό από 2 λεμόνια και ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- ηλιέλαιο όσο πάρει, σχεδόν 1 λίτρο
- 50-100 ml κρύο νερό
Εκτέλεση:
Βολεύει να κάνουμε την μους ταραμά στο μπλέντερ ή με το ραβδομπλέντερ.
Τρίβουμε το κρεμμύδι στον τρίφτη.
Χτυπάμε τον λευκό ταραμά με τον μισό χυμό λεμονιού, σε χαμηλή ταχύτητα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και ρίχνουμε, σιγά-σιγά το ηλιέλαιο. Μόλις ομογενοποιηθούν, ρίχνουμε εναλλάξ λεμόνι και λάδι, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να έχουμε μια μους βελούδινη, που να στέκεται. Βέβαια, θα σφίξει, λίγο και στο ψυγείο.
Διορθώνουμε την υφή με λίγο κρύο νερό, ρίχνοντας το λίγο-λίγο, αν χρειαστεί.
Σερβίρουμε με το ξύσμα λεμονιού, ανακατεμένο μέσα και λίγο ψιλοκομμένο άνηθο, πάνω.