Μπλόκο στις απολύσεις έως και 200.000 υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα των ΗΠΑ βάζει ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Καλιφόρνια. Το project αυτό ξεκίνησε ουσιαστικά με την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία. Ωστόσο, το κύμα απολύσεων στο δημόσιο στις ΗΠΑ απέχει πολύ από το να τελειώσει. Νομικά υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες και έχουν ήδη κατατεθεί αρκετές μηνύσεις. Ένας ομοσπονδιακός δικαστής της Καλιφόρνια έχει τώρα παρέμβει.
Προς το παρόν, ο ομοσπονδιακός αυτός δικαστής εμποδίζει την αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Τραμπ να πραγματοποιήσει τις προγραμματισμένες μαζικές απολύσεις σε κρατικούς φορείς. Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ William Alsup στο Σαν Φρανσίσκο δήλωσε κατά τη διάρκεια ακρόασης ότι το Γραφείο Διαχείρισης Προσωπικού των ΗΠΑ (OPM) δεν έχει την εξουσία να διατάξει τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να απολύσουν υπαλλήλους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυτό περιλαμβάνει δόκιμους υπαλλήλους που έχουν συνήθως λιγότερο από ένα έτος εμπειρίας. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλησε να δώσει εντολή στο Υπουργείο Άμυνας να προβεί σε μαζικές απολύσεις σε χιλιάδες πρόσφατα προσληφθέντες υπαλλήλους. Οι δόκιμοι υπάλληλοι είναι ο πρώτος στόχος, επειδή απολαμβάνουν μικρότερης προστασίας έναντι της απόλυσης.
«Σε κανένα νόμο στην ιστορία του σύμπαντος δεν είχε η OPM την εξουσία να προσλαμβάνει ή να απολύει υπαλλήλους από άλλους φορείς. Το Γραφείο Διαχείρισης Προσωπικού των ΗΠΑ μπορεί να προσλάβει ή να απολύσει τους δικούς της υπαλλήλους», δήλωσε ο δικαστής Alsup, σύμφωνα με την Washington Post. Το Κογκρέσο έχει δώσει σε μεμονωμένες υπηρεσίες την εξουσία να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις για το προσωπικό.
Στην πραγματικότητα, στα μέσα Φεβρουαρίου, το Γραφείο Διαχείρισης Προσωπικού των ΗΠΑ διέταξε πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες να απολύσουν μαζικά τους δόκιμους υπαλλήλους. Σύμφωνα με την Washington Post, αυτό θα επηρεάσει περίπου 200.000 άτομα που βρίσκονται στα δύο πρώτα χρόνια της δουλειάς τους. Δεκάδες χιλιάδες έχουν ήδη λάβει ειδοποίηση τερματισμού. Μήνυση για αυτό, μεταξύ άλλων, είχαν καταθέσει και συνδικαλιστικές οργανώσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το Γραφείο Διαχείρισης Προσωπικού των ΗΠΑ βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών απόλυσης της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ εδώ και εβδομάδες. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ένα email από το γραφείο προκάλεσε μεγάλο σάλο. Η επιστολή ζητούσε από περισσότερους από δύο εκατομμύρια ομοσπονδιακούς υπαλλήλους να παράσχουν απόδειξη απασχόλησης. Αυτό έγινε υπό την απειλή απώλειας εργασίας, όπως ξεκαθάρισε ο Έλον Μασκ.
Η αλληλογραφία από το Γραφείο Διαχείρισης Προσωπικού των ΗΠΑ προκάλεσε χάος στις αρχές
Ο δισεκατομμυριούχος και η ομάδα του (DOGE – Department of Government Efficiency) ήταν πίσω από το email. Πολλές αρχές έδωσαν εντολή στους υπαλλήλους τους να μην απαντήσουν στο email. Στο τέλος αρκετών χαοτικών ημερών, το ίδιο το Γραφείο Διαχείρισης Προσωπικού των ΗΠΑ δήλωσε ότι η απάντηση ήταν «εθελοντική».
Στη συνέχεια ο Μασκ έστειλε ένα δεύτερο μήνυμα μέσω της Πύλης του Χ. Με την επιφύλαξη απόφασης του Προέδρου, θα δοθεί στους δημόσιους υπαλλήλους μια δεύτερη ευκαιρία. Όποιος δεν έδινε την επιθυμητή απάντηση τη δεύτερη φορά θα απολυόταν. Αυτή τη φορά πραγματικά.
Ο Τραμπ ανέθεσε στον Μασκ να περικόψει τις κρατικές δαπάνες και του έδωσε ουσιαστικά ελεύθερα για να το κάνει. Για το σκοπό αυτό, συγκροτήθηκε μια επιτροπή με την ονομασία DOGE, η οποία συνδέεται με τον Λευκό Οίκο. Ο Μασκ προωθεί την αναδιάρθρωση του κρατικού μηχανισμού στο όνομα του Τραμπ – συμπεριλαμβανομένων των μαζικών απολύσεων.