Διεθνή

Το Πεκίνο θα λάβει «όλα τα απαραίτητα αντίμετρα» για τους επιπλέον δασμούς Τραμπ

Οι νέοι δασμοί θα αυξήσουν το βάρος στις επιχειρήσεις και τους Αμερικανούς καταναλωτές και θα διακυβεύσουν τη σταθερότητα της παγκόσμιας βιομηχανικής αλυσίδας, λέει το Πεκίνο

Το Πεκίνο δεσμεύτηκε σήμερα (28.2.2025) να λάβει όλα τα απαραίτητα αντίμετρα μετά τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιβάλει επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 10% στις εισαγωγές από την Κίνα.

Το νέο αυτό μέτρο του Ντόναλντ Τραμπ, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την Τρίτη (4.3.2025), τροφοδοτεί τις ανησυχίες για νέο εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Οι νέοι τελωνειακοί δασμοί 10% στις κινεζικές εισαγωγές στις ΗΠΑ θα προστεθούν σε αυτούς στο ίδιο ποσοστό που είχαν ήδη επιβληθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ στις αρχές του μήνα στα προϊόντα από την Κίνα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί το Πεκίνο ότι επιτρέπει στην ουσία το λαθρεμπόριο φεντανύλης, ένα συνθετικό οπιοειδές που μαστίζει την αμερικανική επικράτεια.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου αντέδρασε σήμερα σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, λέγοντας ότι είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του «να θέλουμε να ρίξουμε το σφάλμα στον άλλον και να αποφύγουμε τις ευθύνες μας» και παρότρυνε την Ουάσινγκτον να «επιστρέψει στον σωστό δρόμο της σωστής επίλυσης διαφορών μέσω του διαλόγου σε ισότιμη βάση το συντομότερο δυνατό».

«Η Κίνα είναι μια από τις χώρες, όπου η πολιτική καταπολέμησης των ναρκωτικών είναι η πιο αυστηρή και η πιο ολοκληρωμένη στον κόσμο» και «συνεργάζεται ενεργά με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του κόσμου πάνω στο ζήτημα αυτό», υπογράμμισε. «Όμως οι ΗΠΑ έχουν από την αρχή επιλέξει να αγνοούν αυτήν την πραγματικότητα», σημείωσε. «Αν οι ΗΠΑ επιμείνουν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο, η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα αντίμετρα για να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της», κατέληξε.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται εξάλλου ότι οι νέοι δασμοί θα «αυξήσουν το βάρος στις επιχειρήσεις και τους Αμερικανούς καταναλωτές και θα διακυβεύσουν τη σταθερότητα της παγκόσμιας βιομηχανικής αλυσίδας».

Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Γιατί οι ΗΠΑ θέλουν φυσικούς πόρους της Ουκρανίας – Σήμερα αναμένεται η συμφωνία Τραμπ και Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον
Γερμανοί αναλυτές εκφράζουν την ελπίδα ότι η συμφωνία θα βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανακαλύψουν εκ νέου το γεωπολιτικό τους ενδιαφέρον για μια ισχυρή και επιτυχημένη Ουκρανία
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Ντόναλντ Τραμπ