Για άλλη μία χρονιά πραγματοποιήθηκε το μεγάλο φαντασμαγορικό καρναβάλι της Ξάνθης, το τρίτο μεγαλύτερο της χώρας!
Χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες της Ξάνθης παρακολούθησαν ή πήραν μέρος στην μεγάλη παρέλαση των αρμάτων στην κεντρική πλατεία της πόλης από το πρωί της Κυριακής (02.03.2025). Παρά την βροχή οι μασκαράδες ήταν απτόητοι και δεν σταμάτησαν να χορεύουν, να τραγουδούν και να διασκεδάζουν στο καρναβάλι που φέτος έκλεισε 60 χρόνια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την παρέλαση άνοιξε το άρμα με τη Βασίλισσα του Καρναβαλιού, Κόνι Μεταξά η οποία μάλιστα δήλωσε πως είναι γεννημένη για αυτόν τον ρόλο. Προηγήθηκε ένα μικρό τελετουργικό, με την πρώτη βασίλισσα του θεσμού να εμφανίζεται στην παρέλαση και να εναποθέτει την κορδέλα της, ως ένδειξη της ιστορικής συνέχειας του θεσμού των ΘΛΕ, σύμφωνα με το xanthinea.gr.
«60 χρόνια ΘΛΕ, 60 χρόνια μοναδική Ξάνθη, 60 χρόνια διασκέδασης. Όλοι εδώ μαζί, σας ευχαριστούμε που είστε εδώ κοντά μας.
Η ενότητα και η συνεργασία κάνουν θαύματα, ενωθείτε όλοι μαζί να πάμε την πόλη μας, τη χώρα μας μπροστά» σημείωσε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ξάνθης, Στράτος Κοντός κατά την επίσημη έναρξη της καρναβαλικής παρέλασης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολούθησε η παρέλαση των αρμάτων και των πολιτιστικών συλλόγων που συμμετέχουν κάθε χρόνο στον θεσμό. Η καρναβαλική παρέλαση μεταδόθηκε ζωντανά στην τηλεόραση.
«60 χρόνια καρναβάλι, δεν είναι λίγα. Με βροχή και με χιόνι η Ξάνθη έχει αποδείξει ότι δεν καταλαβαίνει από καιρό» τόνισε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Μιχάλης Τσέπελης, ενώ σχολιάζοντας το φετινό πρόγραμμα ανέφερε πως «έγινε ένας σχεδιασμός, με τρεις θεματικές ενότητες για πρώτη φορά.
Δώσαμε έμφαση στη λαογραφία, οι Λαογραφικοί Σύλλογοι έκαναν φοβερή δουλειά και τους ευχαριστούμε. Μετά μια εβδομάδα για την οικογένεια, τα παιδιά και τους γονείς και τέλος μια εβδομάδα καρναβαλιού, όπως μόνο η Ξάνθη ξέρει».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος διεκόπη προσωρινά σε ορισμένα σημεία, για τις ανάγκες διεξαγωγής της παρέλασης.
Οι επισκέπτες που προσέρχονταν από νωρίς το πρωί της Κυριακής στην Ξάνθη, δέχονταν οδηγίες σχετικά με τους χώρους στάθμευσης των οχημάτων τους, ενώ υπήρχαν αστικά λεωφορεία τα οποία τους μετέφεραν στη συνέχεια μέσα στην πόλη.
Με το κάψιμο του Τζάρου και μια βροχή από πυροτεχνήματα έριξε αυλαία για φέτος το Καρναβάλι της Ξάνθης, με τον κόσμο να δίνει δυναμικά το παρών παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες.
Λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα αναβίωσε το έθιμο του Τζάρου, μέσα στο ποταμό Κόσυνθο, με τον κόσμο μάλιστα να το παρακολουθεί παρά τη βροχόπτωση που σημειώθηκε εκείνη τη στιγμή στην περιοχή. Ακολούθησε μια βροχή από πυροτεχνήματα, με ένα άκρως εντυπωσιακό υπερθέαμα στον ουρανό της πόλης.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Την ίδια στιγμή, βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη το μεγάλο υπαίθριο πάρτι μπροστά στα στέκια των πολιτιστικών συλλόγων, έξω από το γήπεδο του ΑΟΞ, με τους καρναβαλιστές να κάνουν τη νύχτα μέρα και να συνεχίζουν να χορεύουν και να τραγουδούν μέχρι τελικής εξαντλήσεως.