Με απώλειες κινούνται σήμερα (4.3.2025) οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω του ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ επέβαλλε δασμούς 25% στο Μεξικό και στον Καναδά από σήμερα, όπως και στην Κίνα, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι αντίστοιχοι δασμοί μπορεί να επιβληθούν στην Ευρώπη.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1,23%. Ο FTSE 100 στο χρηματιστήριο στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 0,31%, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 2,17%, ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 1,32%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο πέφτει κατά 2,31% και ο ισπανικός IBEX 35 κατά 2,26%. Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, που επηρεάζονται από τους εμπορικούς δασμούς, κινήθηκαν πτωτικά, με τη μετοχή της Stellantis να σημειώνει πτώση 3,6%, της BMW να καταγράφει απώλειες 3% και της Porsche να υποχωρεί κατά 1,6%.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι μετοχές των εταιριών ειδών πολυτελείας Kering, LVMH και Hermes, που έχουν έκθεση στην Κίνα, κατέγραψαν πτώση μεταξύ 1,7% και 2,3% αφού ο Τραμπ διπλασίασε τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα στο 20%.
Σε αντίθετη κατεύθυνση, κινούνται οι μετοχές των μεγάλων πολεμικών βιομηχανιών της Ευρώπης, με τη γερμανική Rheinmetall να «τρέχει» με 1,53%, τη βρετανική ΒΑΕ Systems με 1,74%, την γαλλική Thales με 8,54% και την ιταλική Leonardo με 1%.
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται τώρα πτωτικά στο 0,12%.