Μπορεί οι Γάλλοι να ήταν οι πρώτοι που έβαλαν τη ζύμη για choux στο τηγάνι, αλλά ήταν στη Νέα Ορλεάνη, όπου έγιναν διάσημα τα beignets, τα οποία πωλούνται σε όλα τα αρτοποιεία και τα καφέ.
Πρόκειται για τους πιο αέρινους και φίνους λουκουμάδες, από ζύμη για σου, σε τετράγωνο σχήμα, οι οποίοι τηγανίζονται και πασπαλίζονται γενναιόδωρα, με άχνη ζάχαρη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το beignets, σερβίρονται, ζεστά, καλυμμένα με ένα στρώμα άχνης ζάχαρης και συνδυάζονται τέλεια, με ένα φλιτζάνι καφέ ή καλύτερα, café au lait!
Πρέπει να προσέξετε δύο πράγματα σε αυτή τη συνταγή, που δίνει 3 ντουζίνες λουκουμάδες: την ενεργοποίηση της μαγιάς και το τηγάνισμα.
Η μαγιά πρέπει να διαλυθεί σε χλιαρό νερό, μακριά από το αλάτι. Εάν το νερό είναι πολύ ζεστό, θα σκοτώσει τα κύτταρα της μαγιάς, αν είναι πολύ κρύο, η μαγιά θα παραμείνει αδρανής και η ζύμη δεν θα φουσκώσει. Επίσης θα πρέπει να τηγανίσετε σε παρτίδες, ώστε να υπάρχει άφθονος χώρος για να ψηθούν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Beignets σε στυλ Νέας Ορλεάνης
Υλικά:
- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
- 1/4 φλιτζάνι / 50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 3/4 φλιτζανιού / 180 ml. χλιαρό νερό
- 1/2 φλιτζάνι / 120 ml. πλήρες γάλα
- 1 μεγάλο αυγό
- 2 κουταλιές σούπας ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 3 1/2 φλιτζάνια / 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Φυτικό λάδι, για το τηγάνισμα
- Ζάχαρη άχνη για το τελείωμα
Εκτέλεση:
Βάζουμε στο μίξερ τον γάντζο και στον κάδο ρίχνουμε τη μαγιά, 1 κουταλιά της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη και χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι. Αφήνουμε να σταθεί μέχρι να αφρίσει, περίπου 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το γάλα, το αυγό, το βούτυρο, το αλάτι και τις υπόλοιπες 3 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη και χτυπάμε με το πιρούνι να ομογενοποιηθούν.
Βάζουμε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι. Αυξάνουμε την ταχύτητα σε μέτρια και χτυπάμε, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη, περίπου 5 λεπτά.
Αλείφουμε ελαφρά ένα μεγάλο μπολ με φυτικό λάδι. Μεταφέρουμε τη ζύμη στο έτοιμο μπολ και λαδώνουμε την επιφάνειά της, ελαφρά.
Καλύπτουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος και να φουσκώσει πολύ, περίπου 3 ώρες.
Αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο της κουζίνας, βγάζουμε τη ζύμη και την κόβουμε στη μέση.
Δουλεύοντας με ένα κομμάτι τη φορά και χρησιμοποιώντας έναν ελαφρά αλευρωμένο πλάστη, ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα φύλλο 25×20 εκατοστά, πάχους, περίπου μισού εκατοστού.
Κόβουμε σε τετράγωνα 5 εκατοστών και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το δεύτερο φύλλο και βάζουμε τα beignets, σε δεύτερο ταψί με λαδόκολλα.
Σε ένα βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε 5 εκατοστά φυτικό λάδι, σε μέτρια θερμοκρασία.
Τηγανίζουμε σε παρτίδες τους τετράγωνους λουκουμάδες, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν από κάτω, περίπου 2 λεπτά.
Αναποδογυρίζουμε και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά, 1 λεπτό ακόμα.
Μεταφέρουμε τα beignets σε ένα ταψί, στρωμένο με χαρτί κουζίνας και αφήνουμε να σταθούν για 1 λεπτό.
Πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με ζάχαρη άχνη και τα σερβίρουμε ζεστά.