Ελλάδα

Εορτολόγιο – Α’ Χαιρετισμοί της Θεοτόκου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 7 Μαρτίου 2025

Σήμερα, Παρασκευή (7.5.2025), σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη Αγίου Ευγενίου του Ιερομάρτυρος, ενώ σ’ όλες τις εκκλησίες το απόγευμα θα ψαλλούν οι Α’ Χαιρετισμοί εις την Υπεραγία Θεοτόκο. 

Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο, είναι τα εξής:

Ευγένιος, Ευγένης *

Α΄Χαιρετισμοί εις την Υπεραγία Θεότοκο

Ο Ακάθιστος Ύμνος ή αλλιώς Χαιρετισμοί, είναι ένα μεγάλο και σπουδαίο ποίημα, γραμμένο τον 6ο αιώνα μ.Χ., που μιλάει στην Παναγία και της λέει επαίνους, ευχαριστίες και προσευχές.

Ποιητής των Χαιρετισμών είναι μάλλον ο άγιος Ρωμανός ο Μελωδός, ένας από τους μεγαλύτερους ελληνόγλωσσους ποιητές όλων των εποχών. Το ποίημα είναι μελοποιημένο, έχει μουσική και ανήκει στο είδος κλασικής μουσικής του Βυζαντίου που λέγεται «κοντάκιο». Έχει 24 στροφές «οίκους», οι οποίοι αρχίζουν, με τη σειρά, από τα 24 γράμματα της αλφαβήτου.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία ψάλλει τους Χαιρετισμούς κάθε Παρασκευή βράδυ, τις πρώτες 5 εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.

Eπί της ουσίας, «κόβουμε» τους Χαιρετισμούς σε 4 κομμάτια, λέγονται «4 στάσεις» και λέμε από ένα κάθε Παρασκευή, ενώ την 5η Παρασκευή λέγεται ολόκληρο το έργο (Ακάθιστος Ύμνος).

*Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Μετανιωμένος ο οδηγός που έτρεχε με 212 χλμ και είχε μέσα στο αυτοκίνητο τα 2 ανήλικα παιδιά του - «Ήταν τραγικό λάθος μου»
«Είναι τραγικό λάθος μου για πέντε δευτερόλεπτα. Τόσα χρόνια δεν έχω καμία κλήση για τέτοια παράβαση. Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου», λέει στο newsit.gr
Κοντέρ αυτοκινήτου «γράφει» 212 χιλιόμετρα 4
Η ανάρτηση της πρώην συζύγου του Γιώργου Μοσχούρη μετά την στυγερή δολοφονία του - «Δεν μετάνιωσα στο ελάχιστο που έκανα οικογένεια μαζί σου»
«Ήσουν ο πιο "μάγκας και καλός πατέρας" που υπήρχε, για μένα ήσουν προστάτης μου, βοηθός μου, πατέρας μου "πάντα"» γράφει η πρώην σύζυγος του 55χρονου
Ο Γιώργος Μοσχούρης και η πρώην σύζυγός του
Κατάληψη της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο από ομάδα αντιεξουσιαστών
Αφορμή της κατάληψης της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου, στην οποία πραγματοποιείται η έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Μποκόρου «Πέρασμα στο Φως», ήταν οι εργασίες που λαμβάνουν χώρα στο κτίριο Ευαγγελισμού
Κατάληψη στην Βασιλικλη Αγίου Μάρκου