Κόσμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ «ξηλώνει» τα Αμερικανικά ΜΜΕ που εκπέμπουν στο εξωτερικό

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έθεσε σε αργία το προσωπικό των ραδιοφωνικών δικτύων Voice of America (VOA), Radio Free Asia, Radio Free Europe και άλλους οργανισμούς που χρηματοδοτούνται από κρατικούς πόρους στις ΗΠΑ.

Η κίνηση αυτή από τον Ντόναλντ Τραμπ παγώνει αιφνιδιαστικά τις δραστηριότητες ΜΜΕ των ΗΠΑ που θεωρούνται δημοκρατικά αντίβαρα σε χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Εκατοντάδες δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι των Voice of America (VOA), Radio Free Asia, Radio Free Europe και άλλων οργανισμών έλαβαν mail που τους πληροφορεί ότι απαγορεύεται η πρόσβαση στα γραφεία τους, ενώ ειδοποιήθηκαν να παραδώσουν τις δημοσιογραφικές τους ταυτότητες, τα επαγγελματικά τους τηλέφωνα και άλλο εξοπλισμό.

Η ανακοίνωση, που επικρίθηκε σφοδρά από οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου, εκδόθηκε μία ημέρα αφού ο Τραμπ εξέδωσε διάταγμα που κατατάσσει την κυβερνητική υπηρεσία στην οποία υπάγονται τα μέσα αυτά (USAGM) στα «άχρηστα στοιχεία της ομοσπονδιακής γραφειοκρατίας».

Ενας από τους εκπροσώπους Τύπου του Λευκού Οίκου έγραψε στο Χ «στο επανιδείν» σε 20 διαφορετικές γλώσσες, για να συνοδεύσει με την ειρωνική αυτή ανάρτηση την ανακοίνωση για το Voice of America που λειτουργεί σε πολλές χώρες και έχει εβδομαδιαίο ακροατήριο 350 εκατομμυρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της USAGM.

Ο επικεφαλής του Radio Free Europe/Radio Liberty, που ξεκίνησε να εκπέμπει στο σοβιετικό μπλοκ κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, χαρακτήρισε τις περικοπές στην χρηματοδότηση «τεράστιο δώρο στους εχθρούς της Αμερικής».

«Οι ιρανοί αγιατολάχ, οι κινέζοι κομμουνιστές ηγέτες και οι δεσπότες στην Μόσχα και το Μινσκ δεν μπορούν παρά να χαρούν για την εξαφάνιση του Radio Free Europe/Radio Liberty έπειτα από 75 χρόνια» λειτουργίας, δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Stephen Capus.

Το Radio Free Asia δημιουργήθηκε το 1996 και είχε ως αποστολή την μετάδοση αλογόκριτων ρεπορτάζ σε χώρες όπου τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι ελεύθερα όπως η Κίνα, η Βιρμανία, η Βόρεια Κορέα και το Βιετνάμ.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
61χρονος ψαράς από το Περού βρέθηκε ζωντανός μετά από 94 μέρες - Το σκάφος του είχε χαθεί στην ανοικτή θάλασσα
Ο ψαράς απέπλευσε την 7η Δεκεμβρίου από το λιμάνι Σαν Χουάν ντε Μαρκόνα, όμως το μικρό αλιευτικό σκάφος υπέστη μηχανική βλάβη και έμεινε ακυβέρνητο στην ανοικτή θάλασσα
Ο ψαράς Máximo Napa που ξανά βρέθηκε με τον γιο του μετά από 94 μέρες
Τουλάχιστον 31 νεκροί από αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ κατά των Χούθι στην Υεμένη - «Ο χρόνος σας τελείωσε» λέει ο Τραμπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε την οργάνωση των Χούθι ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με την κόλαση αν δεν σταματήσουν τις επιθέσεις σε πλοία των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα
Ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπολύει στρατιωτικές επιδρομές εναντίον των Χούτι της Υεμένης που είναι ευθυγραμμισμένοι με το Ιράν
33 νεκροί, δεκάδες τραυματίες και τεράστιες υλικές ζημιές μετά τους ανεμοστρόβιλους που έπληξαν τις πολιτείες των ΗΠΑ
Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία έχει προειδοποιήσει πως ανεμοστρόβιλοι αναμένεται να πλήξουν τις επόμενες ώρες τις πολιτείες Λουιζιάνα, Μισισίπι, Αλαμπάμα και Τενεσί
Νταλίκα πέφτει από τη δύναμη των ανέμων από τους ανεμοστρόβιλους στις ΗΠΑ
Ανανεώθηκε πριν 31 λεπτά