Διεθνή

Γερμανία: Το πακέτο Μερτς εκτινάσσει τις επενδυτικές προσδοκίες μετά από τρία χρόνια ύφεσης 

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομία της Γερμανίας

Ο δείκτης προσδοκιών για επενδύσεις και ανάπτυξη από πλευράς του ινστιτούτου ZEW για τη Γερμανία αυξήθηκε στο 51,6 τον Μάρτιο από 26 τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση από τον Φεβρουάριο του 2022. Αυτό είναι περισσότερο από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών (48,3) σε έρευνα του Bloomberg. Μια μέτρηση των τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε επίσης, αλλά λιγότερο από ό,τι αναμενόταν.

«Το καλύτερο κλίμα οφείλεται πιθανότατα σε θετικά μηνύματα σχετικά με τη μελλοντική δημοσιονομική πολιτική της Γερμανίας», δήλωσε ο πρόεδρος του ZEW Achim Wambach. Επιπλέον, «η 6η κατά σειρά μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σημαίνει ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης για τα ιδιωτικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Τα στοιχεία ήρθαν στη δημοσιότητα λιγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για το πακέτο δαπανών που χρηματοδοτείται από το χρέος και θα σηματοδοτήσει μια στροφή που θα αλλάξει τα δεδομένα και θα απομακρυνθεί από την παραδοσιακή δημοσιονομική πειθαρχία της Γερμανίας.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα μέτρα θα βοηθήσουν να βγει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης από το μακροχρόνιο τέλμα της, αν και τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να φαίνονται πιθανότατα μόλις το επόμενο έτος.

Το 2024, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας συρρικνώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά και οι προοπτικές για το 2025 παραμένουν δυσοίωνες. Τη Δευτέρα, ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη σε 0,4% από 0,7%. Το 2026, αναμένει 1,1%.

Η χώρα εξακολουθεί να υποφέρει από την ισχνή παγκόσμια ζήτηση, τη διακοπή των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών, την υπερρύθμιση και την έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων. Οι εμπορικές απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δημιουργούν πρόσθετους κινδύνους. Είπε το Σαββατοκύριακο ότι θα επιβάλει τόσο ευρείς αμοιβαίους δασμούς όσο και πρόσθετους δασμούς ανά τομέα στις 2 Απριλίου.

Ο πρόεδρος της Bundesbank Ιωακίμ Νάγκελ επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ότι η Γερμανία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στον αμερικανικό προστατευτισμό και στους νέους δασμούς. Η παραγωγή θα μπορούσε ακόμη και να συρρικνωθεί ξανά φέτος, προειδοποίησε, ένα σερί που δεν έχει παρατηρηθεί αυτόν τον αιώνα.

Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Γιατί η Γερμανία αποφάσισε τώρα το πακέτο 1 τρισ. ευρώ για την άμυνα και τις υποδομές της
Το βάλτωμα της ουκρανικής άμυνας, η εξαγγελία του Τραμπ για έξοδο των ΗΠΑ από την ασφάλεια της Ευρώπης και ο τρίτος χρόνος ύφεσης στη Γερμανία επέβαλαν τη χαλάρωση του φρένου χρέους
Η αίθουσα ολομέλειας της Bundestag του γερμανικού κοινοβουλίου, στο Βερολίνο
Τουρκία: Στα τάρταρα οι μετοχές και η λίρα, στα ύψη οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μετά τη σύλληψη Ιμάμογλου
Οι μετοχές στην Τουρκία βυθίστηκαν σήμερα (19.3.2025) σχεδόν 7% και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα...
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου
Ανανεώθηκε πριν 43 δευτερόλεπτα