Κόσμος

Ρωσία: Με τις ΗΠΑ συζητάμε την Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά – Σε ισχύ το μορατόριουμ του Πούτιν

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι μέχρι τα μέσα Απριλίου δεν θα χτυπηθούν ουκρανικές ενεργειακές υποδομές και στόχοι

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε σήμερα (24.03.2025) ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα συζητήσουν για την ανανέωση της συμφωνίας προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια της εμπορικής ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα.

Ειδικότερα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ διευκρίνισε πως η «Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας», που είναι περισσότερο γνωστή ευρέως ως η συμφωνία για τα σιτηρά, βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών διεξάγονται σήμερα στη Σαουδική Αραβία ανάμεσα σε αξιωματούχος από την Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Είπε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε να συζητηθεί η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας και πως ο Πούτιν συμφώνησε να τη συζητήσει. «Πρόκειται κατά κύριο λόγο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας», είπε ο Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτηση με τι ισοδυναμεί η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε: «Αλλά αν θυμηθείτε την πρωτοβουλία στην προηγούμενη μορφή της, υπήρχε ένα αρκετά μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων προς τη χώρα μας που δεν εκπληρώθηκαν ποτέ την τελευταία φορά. Ως εκ τούτου, αυτό θα βρίσκεται επίσης στην ατζέντα σήμερα».

Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη βοήθησαν στη διαμεσολάβηση για τη λεγόμενη Πρωτοβουλία των Σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, μια συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2022 και επέτρεψε την ασφαλή εξαγωγή σχεδόν 33 εκατομμυρίων μετρικών τόνων ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας παρά τον πόλεμο.

Το υπόβαθρο της συμφωνίας της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά

Η Ρωσία αποσύρθηκε από τη συμφωνία το 2023, λέγοντας πως οι δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων αντιμετώπιζαν σοβαρά εμπόδια, αν και η Ρωσία δεν αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή σοβαρά προβλήματα διοχέτευσης των σιτηρών της στην αγορά μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Βάσει ενός τριετούς μνημονίου κατανόησης τον Ιούλιο του 2022, που είχε σκοπό να πειστεί η Ρωσία να παραμείνει στη συμφωνία, αξιωματούχοι του ΟΗΕ συμφώνησαν να βοηθήσουν τη Μόσχα να διοχετεύσει τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων στις ξένες αγορές.

Ενώ οι ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων δεν υπόκεινται στις δυτικές κυρώσεις, η Μόσχα έχει πει πως περιορισμοί στις πληρωμές, στην επιμελητεία και στην ασφάλεια ισοδυναμούν με εμπόδια στα φορτία.

Η Μόσχα ήθελε επανάληψη των ρωσικών εξαγωγών αμμωνίας και επανασύνδεση της κρατικής αγροτικής τράπεζας Rosselkhozbank με το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με σχόλια του Τραμπ που άφηνε να εννοηθεί ότι επιτεύχθηκε πρόοδος προς μια ενδεχόμενη διευθέτηση στην Ουκρανία, ο Πεσκόφ είπε πως η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνούν στην ανάγκη να κινηθούν προς μια διευθέτηση προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλές διαφορετικές πλευρές που πρέπει να επιλυθούν.

«Υπάρχει πραγματικά κοινή αντίληψη εδώ», είπε ο Πεσκόφ ενώ τόνισε «γενικά, βέβαια, υπάρχουν ακόμη πολλές διαφορετικές πλευρές που σχετίζονται με τη διευθέτηση οι οποίες πρέπει να επιλυθούν».

«Σε ισχύ το μορατόριουμ του Πούτιν»

Το Κρεμλίνο δήλωσε ακόμη πως ένα ρωσικό μορατόριουμ στους βομβαρδισμούς ενεργειακών υποδομών στην Ουκρανία παραμένει σε ισχύ, παρά τις αναφορές ότι συνεχίζονται οι ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικούς στόχους ενεργειακών υποδομών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η Ρωσία παρακολουθεί την κατάσταση και οι ΗΠΑ μπορούν να κάνουν το ίδιο και να καταλήξουν στα δικά τους συμπεράσματα.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, συμφώνησε σε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Τρίτη (18.0.2025) να τηρήσει κατάπαυση του πυρός 30 ημερών σε ουκρανικούς ενεργειακούς στόχους.

«Μέχρι τώρα, δεν έχουν υπάρξει άλλες εντολές από τον πρόεδρο Πούτιν», είπε ο Πεσκόφ απαντώντας σε ερώτηση αν η Ρωσία προτίθεται να διατηρήσει το μορατόριό της ή όχι.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας ακολουθούν όλες τις οδηγίες του ανώτατου διοικητή, όμως βέβαια παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ προσεκτικά. Οι Αμερικανοί συνομιλητές μας μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν την κατάσταση και να βγάλουν τα κατάλληλα συμπεράσματα» είπε στην συνέχεια.

Το Κίεβο, που κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αψήφησε το μορατόριό της σχεδόν αμέσως, είπε πως θα πρέπει να υπογράψει επίσημο έγγραφο προκειμένου να αναστείλει τις δικές του επιθέσεις, κάτι που δεν έχει συμβεί.

Πυροσβέστες κατέβαλλαν έντονες προσπάθειες για πέμπτη ημέρα σήμερα προκειμένου να κατασβέσουν πυρκαγιά σε εγκατάσταση αποθήκευσης πετρελαίου στη νότια ρωσική περιφέρεια Κρασνοντάρ, που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα από επίθεση drone την ευθύνη για την οποία οι αρχές επέρριψαν στην Ουκρανία, όπως δήλωσε η περιφερειακή διοίκηση.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Απελπισία στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό στη Μιανμάρ - Σοκαριστικό βίντεο με μαίες που προσπαθούν να σώσουν νεογέννητα
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα» λέει 25χρονος που προσπάθησε να σώσει τη γιαγιά του και τους θείους του από γκρεμισμένο κτήριο - Η στιγμή που γυναίκα γεννά στον δρόμο
Διασώστες στα χαλάσματα κτηρίου της Μπανγκόνγκ
Η στιγμή που τα νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στην Κίνα λόγω του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Συγκλονιστικό βίντεο
Οι κάτοικοι στη Γιουνάν της Κίνας, στα σύνορα με τη Μιανμάρ, έζησαν εφιαλτικές στιγμές όταν εξαιτίας του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ ξεχείλισαν το νερό της πισίνας σε ταράτσα κτιρίου
Νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στη Γιουνάν της Κίνας μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ
«Και η Ελλάδα κινδυνεύει από σεισμούς όπως αυτός στη Μιανμάρ» λέει ο Άκης Τσελέντης
«Ακόμα και μακρινοί σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να επηρεάσουν στην Ελλάδα τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου και ανεμογενήτριες»
Διασώστες στα συντρίμμια κτιρίου μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ
Παραλίγο τραγωδία πάνω από την Ουάσινγκτον - Airbus κινδύνευσε να συγκρουστεί με στρατιωτικό αεροσκάφος
Η FAA σκοπεύει να ζητήσει 2.000 προσλήψεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας φέτος, μετά τις ελλείψεις προσωπικού που αποκαλύφθηκαν στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της 29ης Ιανουαρίου
Ένα Aibus της Delta Airlines