Ισχυρό πλήγμα για της εξαγωγές της χώρας μας αποτελούν οι δασμοί που ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στην ελληνική κομπόστα και τα κατεψυγμένα φρούτα συνολικά, όπως σχολιάζουν οι Έλληνες βιομήχανοι της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), διευκρινίζοντας ότι θα προσπαθήσουν περισσότερο για να διατηρήσουν το μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο της αγοράς των ΗΠΑ.
Αναλυτικότερα, η ΕΚΕ σε σημερινή της ανακοίνωση (3.4.2025) τονίζει ότι «δεν υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης της αμερικανικής αγοράς» και ότι «οι ΗΠΑ είναι από τους σημαντικότερους πελάτες για τις εξαγωγές μας, αφού στην αγορά αυτή κατευθύνεται το 20% των προϊόντων μας, αξίας 100 εκατ. ευρώ». Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για τους δασμούς η ΕΚΕ σημειώνει ότι οι συνολικές εξαγωγές του κλάδου ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ και «εξάγουμε σε όλες τις πιθανές χώρες του κόσμου».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Ελλάδα, όπως διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της, βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών που εξάγουν τα μεταποιημένα ροδάκινά τους στις ΗΠΑ και προσθέτει ότι «η ισχυρή αυτή θέση δε μας χαρίστηκε αλλά είναι προϊόν στρατηγικής, καινοτομίας, επενδύσεων και πολύ κόπου».
Υπενθυμίζεται ότι η αξία των ελληνικών εξαγωγών είχε διαμορφωθεί στα 80 εκατ. ευρώ το 2023, έναντι 62 εκατ. ευρώ το 2022 και η τάση καταγραφόταν δυναμικά αυξητική, που όμως ανακόπτεται λόγω της επιβολής των δασμών που ανακοινώθηκαν.
«Κυρώστε άμεσα τη συμφωνία με το Μεξικό και τις χώρες MERCOSUR»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας καλεί την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ να εντείνουν τις ενέργειές τους και να προχωρήσει άμεσα η κύρωση και έναρξη ισχύος των υπό έγκριση συμφωνιών με το Μεξικό και τις χώρες MERCOSUR (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη), που προβλέπει τη σταδιακή υποχώρηση των δασμών κατά 5% ετησίως μέχρι και τον μηδενισμό τους. «Η εξέλιξη αυτή, θα δώσει ζωτικό χώρο στις ελληνικές εξαγωγές μεταποιημένων φρούτων», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΚΕ.
Όπως έχει επισημάνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Κώστας Αποστόλου, οι αγορές των χωρών της Mercosur ήταν εξαιρετικά σημαντικές για την ελληνική κομπόστα ροδάκινου (π.χ. εξαγωγές του 1998, 22.000 τόνοι), μέχρι που επιβλήθηκαν εισαγωγικοί δασμοί 55%, οι οποίοι βέβαια στη συνέχεια περιορίστηκαν στο 34%.
«Οι δασμοί αυτοί μηδένισαν ουσιαστικά τις εξαγωγές μας εκεί», είχε δηλώσει, εξηγώντας ότι «η ισχύς της συμφωνίας με τις χώρες της Mercosur θα δώσει νέα ώθηση στις ελληνικές εξαγωγές, την οποία έχουν και απόλυτη ανάγκη, ιδίως τα τελευταία χρόνια που η κατανάλωση μειώνεται στις χώρες της ΕΕ. π.χ στην αγορά της Γερμανίας, ενώ εξάγονταν 50.000-60.000 τόνοι, την τελευταία διετία/τριετία, δεν ξεπερνούν τις 30.000 τόνους».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ